QA-programmet set med en mentor og en mentees øjne – Københavns Universitet

Forside > Artikler > QA-programmet

01. april 2014

QA-programmet set med en mentor og en mentees øjne

Montorprogram

Der er mange, som vælger at melde sig som mentorer i QA-programmet, men der kan altid bruges flere. Her fortæller mentor Julie Schwartz og hendes mentee Elisa Mondini om deres oplevelser i programmet; hvordan det er at være henholdsvis mentor og mentee, og hvorfor flere skulle melde sig.

Af Astrid Maan Thomsen, studerende

De ligner to helt almindelige studiner og veninder, som de sidder ved siden af hinanden ved cafebordet på KUA. Men der er alligevel et anderledes bånd mellem Julie Schwartz og Elisa Mondini end mellem de fleste unge studenterkammerater. De har nemlig lært hinanden at kende gennem QA Programme, hvor Julie Schwartz i starten af 2013 meldte sig som mentor. Her mødte hun den italienske stu­derende Elisa Mondini, som kom til Danmark i august 2013 (og som derfor svarer på spørgsmålene på engelsk, red.).

Hvordan kom du ind i QA Programme?

Julie: Jeg hørte om mentorprogrammet i foråret 2013, da det netop havde undergået den store forandring. I den forbindelse hang der en masse reklamer og plakater for programmet over det hele, og jeg tænkte ’det kunne da være sjovt at være med til’. Det, at man kom til at møde en masse mennesker fra en masse lande, og at man kunne hjælpe dem med at finde vej rundt i Danmark og på universitetet, tiltrak mig.

Hvordan ser din mentorgruppe ud?

Julie: Vi er tre mentorer i min gruppe og omkring seks til otte mentees. Hver mentorgruppe har en kontaktperson, så hvis jeg ikke kan få kontakt med en mentee, er der altid en at få hjælp af. Jeg er glad for, at der altid er flere mennesker omkring en til at hjælpe.

Hvordan var jeres forventninger til QA Programme som henholdsvis mentor og mentee?

Elisa: I was looking forward to the funny parts, like the events and parties and to going out together. And also to getting the help to the different things in Denmark that I would have trouble with by myself. For instance understanding the things that are written in Danish.

Julie: Mine forventninger var at møde en masse mennesker og at blive inviteret til og selv være med til at lave en masse spændende events. Og det var også det, der skete

Hvordan foregår hjælpen mellem en mentor og en mentee?

Julie: Det handler om at give information videre og sørge for, at vores mentees ved, at de altid kan få fat i os. De må ikke tro, at vi pludselig har glemt dem. Det vigtigste er at sørge for, at de bliver inviteret med til alle de events, der foregår. Det kan godt være, at de ikke alle sammen er så udadvendte, men de skal vide, at de altid er inviteret, og at vi gerne vil have, at de kommer med.

Hjælper programmet de internationale studerende?

"Jeg føler mig ikke som en mentor, men mere som en ven, man kan spørge om hjælp

Julie Schwartz, mentor på HUM

Elisa: I think that the help you get from your mentors makes it very easy to understand how this country, and of course the university, works. I’m from Italy and the school system there is completely different compared to the Danish system. When you come here as a mentee, it very quickly becomes quite clear that the help you get from good mentors is much needed.

Det bedste ved at være med i programmet?

Julie: Jeg tror, det må være de cool events, vi både selv står for og kommer til. Sidste år lavede jeg en skattejagtevent, hvilket var rigtig sjovt. Og så har vi nogle rigtig gode workshops, hvor vi lærer om det at være mentorer. Og så er der selve introduktionsmiddagen, hvor vi alle sammen går ud bagefter. Folkene bag programmet tager sig godt af os. Jeg har mødt en masse udenlandske studerende fra mange andre universiteter, og jeg tror virkelig, at vi har et af de bedste mentorprogrammer i København. Jeg føler mig ikke som en mentor men mere som en ven, man kan spørge om hjælp.

Elisa: I also really like the events that the programme arranges for us. For example the trip to the museum and the dinners.

Gode råd til kommende mentorer/mentees:

Julie: Det er vigtigt, at man som mentor er struktureret og kan holde styr på mange datoer og events. Og så skal man være god til at lade de internationale studerende vide, at man gerne vil hjælpe dem. Det er også vigtigt at være social, initiativrig og åben, for man kommer til at møde en masse nye mennesker hele tiden.

Elisa: Take the programme! And understand that coming here from another country you kind of have to be ready to meet new people. Take a moment and don’t judge too fast.

Er du interesseret i at blive mentor?

QA Programme søger frivillige studerende til at være mentorer for nyankomne internationale studerende i efterårssemestret 2014.

Alle studerende er velkomne, førsteårs såvel som kandidatstuderende. Det kræver blot at man har lyst til at byde internationale studerende velkommen til Humaniora og til Danmark, at man er åben og imødekommende, og at man er frisk på frivilligt men opkvalificerende arbejde.

Ansøgningen åbner den 22. april, og du kan læse mere samt finde ansøgningsformularen på hjemmesiden qaprogramme.dk