Oplev verden, mens du studerer – Københavns Universitet

Forside > Artikler > Oplev verden, mens du ...

02. september 2015

Oplev verden, mens du studerer

Af Tania Maria Johannesen

uddannelse

Københavns Universitet samarbejder med universiteter over hele verden fra Taiwan til Texas, fra Melbourne til Montreal. Som studerende har du rig mulighed for at komme ud og opleve, hvad et studieliv på et andet kontinent kan byde på. Herunder fortæller en række humaniorastuderende om deres studieophold rundt omkring i verden. Læs med og bliv inspireret!

Patrick Jim Hedensted, Leiden University, Holland

Patrick Jim Hedensted, mellemøstens sprog og samfund (KA), var i foråret 2016 på Erasmusophold på Leiden University i Holland

Hvorfor valgte du at tage et udlandsophold?

- Jeg trængte til at spice mit studie lidt op. Jeg har tidligere været på udlandsophold i Kairo, og når man er ved at køre træt i studiet, er det rart at have en mulighed for at prøve noget andet.

Hvorfor Leiden?

-Jeg kunne godt tænke mig at lære mere om den europæiske forskningstradition inden for mit fagområde. Leiden har et meget anerkendt program i mellemøststudier, og det var det første universitet til at oprette lærestole i arabisk for over 400 år siden.

Hvad overraskede dig mest ved studielivet i Leiden?

- Jeg havde tre kurser, og vi var mellem to og fire studerende på kurserne. Det er vanvittigt privilegeret at være så få, men det lægger også et vist pres på ens forberedelse og deltagelse. Derudover var undervisningen obligatorisk, og det løftede mit faglige udbytte en del i forhold til herhjemme.

Hvad har opholdet givet dig, som du ikke ville have fået herhjemme?

- Jeg har fået lov til at studere nogle discipliner hos førende forskere, som der kun forskes i få steder i verden - og så oven i købet i en form, der nærmest lignede eneundervisning.

Hvad var din bedste oplevelse i forbindelse med dit udlandsophold?

- Det har været at opdage, blive begejstret for og dygtiggøre mig inden for nogle forskningsområder, jeg nærmest ikke vidste eksisterede, og som jeg i hvert fald ikke ville have mulighed for at stifte bekendtskab med herhjemme.

Hvad ville du gerne have vidst, inden du tog afsted?

-At det ikke er så svært at finde noget at bo i på egen hånd i Leiden. Jeg valgte at leje et værelse gennem universitets housing foundation, og det var ikke helt billigt. Finder man selv et sted, kan man slå op til halvdelen af prisen. Desværre er kontrakten bindende for et semester, når man har skrevet under.

Frederik Appel Olsen, Lingnan University, Hong Kong

Frederik Appel Olsen, retorik (BA), var i foråret 2016 på samarbejdsophold på Lingnan University, Hong Kong

Hvorfor valgte du at tage et udlandsophold?

- Lige siden jeg startede på uni, har jeg tænkt, at det skulle jeg bare.

Hvorfor Hong Kong?

- Jeg ville gerne til Asien for at prøve at bo og have en hverdag et sted, som er radikalt anderledes end Danmark. Og det kom jeg virkelig også til!

Hvordan oplevede du ansøgningsproceduren?

-Jeg fik rigtig god hjælp fra den internationale medarbejder på mit institut. Det mest besværlige var i virkeligheden visumansøgningen. Man søger gennem KU, som så sender materialet til Lingnan-universitetet, som så sender det til myndighederne i Hong Kong - og så skal ansøgningen samme tur tilbage efter behandlingen. Og laver man en enkelt lille fejl, som jeg gjorde, er det forfra igen.

Hvad overraskede dig mest ved studielivet i Hong Kong?

- Mange af de lokale studerendes slappe indsats. Man hører altid om, hvor hårdt man knokler i Asien, og hvor meget vi 'slacker' herhjemme. Men på mit universitet var der kultur for at komme for sent til undervisningen, ikke deltage aktivt og lave alting i sidste øjeblik.

Hvad var din bedste oplevelse i forbindelse med dit udlandsophold?

- De lokale studerende var meget sky. For at lære dem bedre at kende meldte jeg mig til et fodboldhold på universitetet. Sport kan virkelig binde mennesker sammen. Niveauet var meget lavt, og jeg blev hyldet som 'the Danish Messi' og blev en meget integreret del af holdets fællesskab. Da jeg skulle afsted, havde drengene lavet en Ballon d’Or statuette med mit navn på. Det var for fedt!

Hvad var det sværeste/hårdeste i forbindelse med dit udlandsophold?

- At være så langt væk fra dem, jeg elsker. Både geografisk og i tid. Når klokken er 15 i Hong Kong, er folk knap nok stået op i Danmark. Her er Skype og de sociale medier virkelig en gave. Og så er det dæleme svært at være vegetar i det kinesiske køkken!

Charlotte Kongsted Ry Rasmussen, State University of New York

Charlotte Kongsted Ry Rasmussen, dansk (BA), var i foråret 2016 på et selvarrangeret ophold på State University of New York - Old Westbury

Hvorfor valgte du at tage et udlandsophold?

- Min kæreste kom en dag hjem og spurgte 'Hvad siger du til et halvt år i USA?' Jeg havde lige været igennem en udfordrende periode, hvor jeg havde mistet begge mine forældre inden for kort tid, og jeg kunne egentlig godt bruge et skifte. Ud over det er det jo altid godt for cv’et at have studeret et semester i udlandet.

Hvorfor USA?

- Vi valgte USA, fordi vi gerne begge ville på skoler med et vist fagligt niveau. Samtidig skulle det være et engelsksproget land. Min kæreste har tidligere gået på University of California, hvor vi nok begge blev lidt bidt af USA. Og New York, helt ærligt, det er da for fedt.

Hvorfor valgte du selv at arrangere dit ophold?

- Jeg var for sent ude i forhold til at få en udvekslingsplads, så det var bare med at gå i gang selv. Der er selvfølgelig lidt mere arbejde i det. Og det koster jo noget mere, fordi du selv skal betale studieafgiften. Heldigvis er det muligt at få et udlandsstipendium, som kan hjælpe lidt.

Hvordan oplevede du ansøgningsproceduren?

- Der er mange papirer, der skal samles ind og udfyldes, når man selv arrangerer sit ophold. Jeg talte med et hav af mennesker, og nogle var da lidt tungere at danse med end andre. Men det har virkelig været det hele værd.

Hvad overraskede dig mest ved studielivet i USA?

- Man bliver hele tiden evalueret, og det var vildt motiverende. Man får rettede opgaver tilbage og masser af feedback. Samtidig tæller alle afleveringer, debatter i timerne, midterms og finals en vis procentdel af den samlede karakter. Jeg synes, det giver en mere troværdig karakter i forhold til den model, vi har herhjemme, hvor du kan være heldig eller uheldig med det emne, du trækker til eksamen.

Hvad har opholdet givet dig, som du ikke ville have fået herhjemme?

- Det har givet mig en større selvsikkerhed. Jeg var tvunget til at tale i timerne, hvis jeg ville have en god karakter. Det nyttede ikke at sidde og være nervøs for at sige noget forkert. Samtidig har det styrket mit engelske.

Hvad var din bedste oplevelse i forbindelse med dit udlandsophold?

- Selvfølgelig var universitetet en kæmpe oplevelse. Men halvdelen af det var også at opleve byen New York og have en hverdag et fremmed sted. Det er virkelig en god måde at opleve på.

Hvad var det sværeste/hårdeste i forbindelse med dit udlandsophold?

- Man bliver udfordret personligt og fagligt. Men når man kigger på det retrospektivt, er det også med til at gøre det virkelig fedt. Og så var det en udfordring, at jeg havde to timers transport fra Harlem, hvor vi boede, til universitetet, så jeg var afsted fra klokken 05.00 til klokken 20.00.

Sofie Hoxer Brund, University of Wollongong, Australien

Sofie Hoxer Brund, engelsk (KA), var i foråret 2016 på samarbejdsophold på University of Wollongong, NSW, Australien

Hvorfor Australien?

- Jeg var interesseret i et specifikt program inden for internationale studier, som universitetet udbød. Derudover lokkede Australiens smukke natur, laid-back kultur og søde mennesker.

Hvad overraskede dig mest ved studielivet i Australien?

-At den afslappede kultur også gælder på universiteterne: både lærere og elever kunne komme dumpende op mod en halv time forsinket uden at blinke. Alle er på fornavn, og underviserne har stor interesse for den enkelte studerendes akademiske udvikling og fremtid. Der var også mere fokus på casestudies end på teori, og alle fag inkluderede minimum en fremlæggelse. Derudover var campus en hel lille by med restauranter, banker, rejsebureauer, og uni-bar med live gigs. Det var vildt fedt og hyggeligt!

Hvad har opholdet givet dig, som du ikke ville have fået herhjemme?

- Jeg har studeret internationale problemstillinger med internationale studerende og undervisere fra hele verden. At have en debat med folk fra lande som Japan, Kenya, Nepal, Australien og Norge har virkelig udvidet min egen horisont. På det personlige plan har det været givende, fordi man møder så mange andre unge mennesker. Desuden opfordrer Australiens smukke natur til eventyr, og jeg har rejst meget rundt i weekender og ferier.

Hvad var din bedste oplevelse i forbindelse med dit udlandsophold?

- Det var nok de venner, jeg fik. Universitetet havde arrangeret en vildt god introuge, hvor der var rig mulighed for at møde alle. De mennesker, jeg mødte den første dag, var dem, jeg holdt ved resten af min tid. De tog mig med til New Zealand på surf-camp, delte mine frustrationer og glæder og blev min familie.

Hvad var det sværeste/hårdeste i forbindelse med dit udlandsophold?

- Det sværeste var at kombinere en akademisk ambition med en stor lyst til eventyr, for der er muligheder nok i Australien, men jeg fik det til at gå op i sidste ende.

Hvad ville du gerne have vidst, inden du tog afsted?

- De fleste studerende i Australien læser kun en bachelor. Det påvirker aldersniveauet og gør også, at kandidatuddannelserne fokuserer en del på det pædagogiske aspekt ved undervisningen, fordi de fleste, der læser en kandidatuddannelse, selv skal undervise.

Sara Wind, praktik i EU

Sara Wind, retorik (KA), var i foråret 2016 på praktikophold på NordDanmarks EU-kontor i Bruxelles

Hvorfor valgte du at tage et udlandsophold?

- Fordi det i min optik er en unik mulighed at gøre brug af under sin uddannelse: at bo og leve i en anden by et andet sted i verden.

Hvorfor Bruxelles?

- At det blev Bruxelles var lidt et lykketræf. Jeg ville rigtig gerne udforske Bruxelles og EU-institutionerne, så da der dukkede en praktikstilling op i KU’s jobbank, gav jeg det et skud. Jeg havde ikke regnet med, at de ville vælge en humanist.

Hvordan oplevede du ansøgningsproceduren?

- Det var meget lettere, end jeg havde regnet med. Fordi jeg ikke skulle rejse uden for Europa, skulle jeg blot have godkendt min praktikkontrakt ved KU, efter praktikpladsen var i hus.

Hvad gik din praktikstilling ud på?

- NordDanmarks EU-kontor varetager nordjyske aktørers interesser i relation til EU-systemet. Som praktikant assisterede jeg kontorets energikonsulent. Mine arbejdsopgaver bestod i at holde mig opda­teret inden for energiområdet, både politisk og forskningsmæs­sigt, så jeg hele tiden var opdateret på, hvad der var aktuelt for vores nordjyske bagland. I Bruxelles er der rig mulighed for at gå til konferencer og møder, hvor man kan blive opdateret inden for sit område. Derudover stod jeg for en masse praktisk i forbindelse med delegationsbesøg.

Hvad har opholdet givet dig, som du ikke ville have fået herhjemme?

-Jeg er overbevist om, at praktik giver dig noget, som studiet ikke kan, da man får testet sin faglighed og kompetencer i erhvervslivet. Når man rejser ud for at tage i praktik, har man mulighed for at skabe et mere internationalt netværk, end man kan i en dansk kontekst.

Hvad var din bedste oplevelse i forbindelse med dit udlandsophold?

- Inden jeg tog afsted, var jeg meget studietræt, og jeg trængte til en pause fra bøgerne. Derfor er jeg glad for, at jeg valgte at tage i praktik, og at jeg kunne kombinere det med et udlandsophold har kun gjort det til en endnu bedre oplevelse.

Hvad ville du gerne have vidst, inden du tog afsted?

-Hvis jeg kunne skrue tiden tilbage, ville jeg ønske, at jeg havde taget et udlandsophold på min bachelor også.

Astrid Gro Pedersen, Stockholms Universitet 

Astrid Gro Pedersen, dansk (KA) med sidefag i statskundskab, var i efteråret 2015 på Nordplusophold på Stockholms universitet

Hvorfor valgte du at tage et udlandsophold?

-Jeg syntes, at jeg havde levet det samme liv i fire år: samme studie, samme lejlighed, samme by og samme job. Helt enkelt trængte jeg til at opleve noget nyt.

Hvorfor Stockholm?

- Det tiltalte mig meget at bo og studere i en nabokultur. Danmark sammenligner sig hele tiden med Sverige i flygtninge-, ligestillings-, klima- og velfærdsdebatten, og somme tider virker kontrasterne mellem de to lande meget overfladiske. Indblikket i svensk politik har givet mig mange interessante perspektiver, jeg kan bruge videre i min uddannelse. Og så er det for mig at se en kæmpe fordel at kunne kommunikere på det lokale sprog.

Hvordan oplevede du ansøgningsproceduren?

- Det gik helt ufatteligt glat. På det punkt er Nordplus virkelig velfungerende, og jeg havde fornemmelsen af at blive holdt i hånden hele vejen. Min danske koordinator svarede altid enormt hurtigt og holdt mig orienteret om ansøgningsprocessen. Hun gjorde mig endda opmærksom på legater. Da jeg kom til Stockholm, hjalp min svenske koordinator mig med alt det praktiske omkring indskrivningen.

Hvad overraskede dig mest ved studielivet i Stockholm?

- Der var meget små hold på kandidatkurserne, så meget af undervisningen foregik som samtaler og oplæg. Underviserne engage­rede sig i de studerendes projekter og bad os konstant redegøre for og kritisere pensum. Det krævede et enormt højt forberedelses­niveau, og jeg flyttede mig virkelig langt fagligt. Jeg har fået en sult efter mere viden, som jeg har taget med mig hjem.

Hvad har opholdet givet dig, som du ikke ville have fået herhjemme?

- Jeg kom tilbage med fornyet appetit på studierne, og jeg er mere afklaret om, hvad jeg gerne vil bruge uddannelsen til. Samtidig har jeg lært enormt meget om relationer i Norden og har skabt et netværk på tværs af landegrænser, som jeg kan bruge både i mit faglige og sociale liv.

Hvad var din bedste oplevelse i forbindelse med dit udlandsophold?

- Det var virkelig interessant at opleve en anden studiekultur og dis­kutere faglige problemstillinger med studerende fra Sverige, men frem for alt var det den positive oplevelse af at lykkes med at skabe et liv med hverdag og omgangskreds helt på egen hånd.

Hvad ville du gerne have vidst, inden du tog afsted?

- Det tog lidt tid, før jeg selv kunne formulere mig forståeligt på svensk. Jeg blev aldrig flydende, men lærte de nødvendige ord og accenter til en gnidningsfri kommunikation. Et sprogkursus hjem­mefra ville måske have kickstartet den udvikling.

Emil Aleksander Rostrup, Hong Kong Baptist University


Emil Aleksander Rostrup, Kunsthistorie (BA), var i foråret 2015 på udveksling på Hong Kong Baptist University.

Hvorfor valgte du at tage på udveksling?

- Det var en meget spontan beslutning. Jeg havde faktisk slet ikke overvejet det, før jeg stod i lufthavnen for at vinke farvel til min gode ven, der skulle på udveksling til Toronto. Så fik jeg sådan en underlig lyst og trang til også at tage væk, selvom jeg var ret nervøs ved tanken. Jeg gik straks i gang med at undersøge, om jeg stadig kunne nå at tilmelde mig. Der var kun fire dage til, at restpladserne lukkede, så jeg skulle skynde mig enormt meget.

Hvorfor Hong Kong?

- Jeg har altid været fascineret af Asien og asiatisk kultur, og så er studier i østlig kunst, historisk såvel som samtidig, nærmest ikke eksisterende i uddannelsen herhjemme. Så jeg undersøgte, om jeg kunne komme på et universitet i Japan, da jeg havde været der før og er vild med landet. Men de havde ingen kunststudier, der foregik på engelsk, så jeg måtte overveje mit valg. Og så kom det jo også an på, hvilke universiteter der stadig var restpladser på. Valget faldt derfor på Hong Kong, da de havde en masse engelsksprogede undervisningsforløb inden for kunstpraksis, -teori og -historie.

Hvordan oplevede du ansøgningsproceduren?

- Den del af ansøgningen, hvor man vælger universitetet og ansøger om at komme i betragtning til studiepladsen hos sit eget universitet, var let. Men da det kom til, at man skulle søge det udenlandske universitet om ’optagelse’, blev det straks meget sværere. Det hele gik jo godt, fordi der var meget hjælp at hente fra de internationale vejledere, men jeg forstår stadig ikke, hvorfor den studerende skal gøre alt og sende alle tingene selv. Jeg tror, at jeg sammenlagt brugte omkring to ugers arbejdstid (midt i mine eksaminer) på at maile frem og tilbage med alle mulige folk.

Hvad overraskede dig mest ved studielivet i Hong Kong?

- Der var meget, der overraskede mig – særligt de studerendes disciplin. Den var ekstremt lav. Jeg har aldrig set så udisciplinerede studerende, og det gjaldt både studerende fra Hong Kong og udenlandske studerende. Det var som at gå i gymnasiet igen. Men det var en mystisk størrelse, for i eksamensperioden var de meget arbejdssomme.

Hvad har opholdet givet dig, som du ikke ville have fået herhjemme?

- Alt! Perspektiv på mit liv og min fremtid. Glæden og befrielsen ved at vide, hvor lille og samtidig hvor stor verden er. Rejsen var ikke så meget for det faglige som for det personligt udviklende. Det var skønt at blive revet op med rode og lære at skabe nye rødder. Dyrke ny jord og nye mennesker. Det er svært at beskrive præcis, hvad jeg har fået ud af det. Jeg kan mærke og føle, at jeg har ændret mig og mit syn på alting, men jeg kan ikke sige hvordan, hvorfor eller hvorledes. Sådan tror jeg bare, det er med personlig udvikling.

Hvad var det sværeste/hårdeste i forbindelse med din udveksling?

- Det sværeste var, at jeg ikke brød mig synderligt om de andre udvekslingsstuderende. Mentaliteten var druk og hor, og jeg følte mig virkelig alene og ensom mange gange. Heldigvis fik jeg nogle få, men rigtig gode venner – både fra Hong Kong og fra rundt omkring i verden. Men man skal gøre sig klart, at man kommer til at møde mennesker, som man intet har tilfælles med, og som man på ingen måde er tvunget til at hænge ud med. Det tog mig lidt tid at finde ud af det derovre.

Hvad ville du gerne have vidst, inden du tog afsted?

- Jeg ville gerne have vidst, hvor dyr en by Hong Kong er, så jeg kunne have sparet lidt flere penge sammen eller fået søgt nogle legater.

Christina Kring, Universidad de Chile


Christina Kring, Spansk Sprog og Kultur (BA),var i foråret 2015 på udveksling på Universidad de Chile.

Hvorfor valgte du at tage på udveksling?

- På mit 4. semester var jeg på udveksling i Spanien, hvilket var en lærerig og spændende oplevelse. Jeg havde derfor lyst til endnu en gang og et nyt sted at prøve kræfter med udveksling. Derudover kunne jeg efter fem semestre mærke, at jeg havde behov for, at der skulle ske noget nyt – jeg var måske en anelse skoletræt. Her var udvekslingen et friskt pust og en helt anden oplevelse, end jeg ellers ville have haft på KU.

Hvorfor Chile?

- Jeg læser et sprogfag, og udveksling er en fantastisk måde at lære mere og andet, end hvad uddannelsen i Danmark har at byde på. Jeg havde allerede arbejdet og læst i Spanien, og da spansk er meget mere end castiliansk, var jeg sikker på, at det skulle være et latinamerikansk land. Jeg valgte Chile bl.a. på grund af landets historie og geografi, men også fordi det virkede som et mere udviklet og sikkert land end mange af dets nabolande.

Hvordan oplevede du ansøgningsproceduren?

- Ansøgningsproceduren er ganske simpel, især når det er mellem den studerende og KU. Processen med at blive optaget ved det udenlandske universitet, og få alt det praktiske på plads, er lidt mere uoverskuelig. Er man i god tid og væbner sig med tålmodighed, burde det dog ikke være så problematisk. Det er gået fint for mig – både i Spanien og i Chile.

Hvad overraskede dig mest ved studielivet i Chile?

- Det er meget, meget politisk. Dette er måske ikke så overraskende, hvis man bare kender lidt til chilensk historie. Men jeg studerede ved fakultetet for socialvidenskab, hvor mine medstuderende var de første til at gå i strejke – en strejke der endte med at vare tre måneder. Strejkerne var desuden meget voldsomme, og jeg har to gange måttet igennem tåregas for at komme frem til mit fakultet.

Hvad har opholdet givet dig, som du ikke ville have fået herhjemme?

- Det har givet mig et indblik i chilensk kultur, historie og sprogbrug, som jeg aldrig ville have lært i Danmark. Jeg har fået nogle erfaringer, som jeg ikke ville være foruden, og som jeg kan bruge i mit videre studieforløb og i min karriere.

Hvad var din bedste oplevelse i forbindelse med din udveksling?

- Det er de personer, jeg har lært at kende, og som er blevet gode venner, nogle nærmest familie, for mig. De har lært mig utrolig meget om dem og deres land, men også om mig selv. Mit ophold i Chile har været fyldt med gode oplevelser, som jeg aldrig vil glemme. Det har givet mig en masse fagligt, men også personligt.

Hvad var det sværeste/hårdeste i forbindelse med din udveksling?

- Det absolut værste ved mit ophold har været Santiagos forurening. Byen er Latinamerikas næstmest forurenede by, kun overgået af Mexico City. Det havde min krop det svært med at håndtere. Derudover kan det være frustrerende, når udvekslingsuniversitetet ikke fungerer lige så godt som KU. Processer tager evigheder, og ingen kan gøre noget, men det er en del af oplevelsen. For mit vedkommende gik det hele op i en højere enhed til sidst, og jeg tror, det er vigtigt ikke at lade sig stresse over sådanne situationer.

Martin Leo Dyrvang, National Taiwan University


Martin Leo Dyrvang, Kinastudier (BA), var i foråret 2015 på udveksling på National Taiwan University.

 Hvorfor valgte du at tage på udveksling?

- Dels fordi jeg elsker at befinde mig i udlandet, men mest fordi en stor del af mit fokus på studiet ligger på den sproglige og kulturelle del. Mulighederne for sprogudveksling med kinesisktalende i Danmark er begrænsede, så for mig gav det mening at søge derhen, hvor sproget bruges til daglig.

Hvorfor Taiwan?

- Taiwan står i skærende kontrast til Folkerepublikken Kina, hvor jeg som en del af mit studie allerede havde tilbragt et semester. Hvor Kina af mange betegnes som et totalitært samfund, er Taiwan mere vestligt orienteret, uden de restriktioner man ser på fastlandet. Muligheden for at opleve den kontrast og bygge videre på de indtryk, jeg havde fået på det kinesiske fastland, kombineret med det faktum at Taiwans officielle sprog er kinesisk, gjorde det til den oplagte studiedestination for mig.

Hvordan oplevede du ansøgningsproceduren?

- Jeg synes, at oplysningerne om udlandsophold var relativt nemt tilgængelige på KU’s hjemmesider og i KUnet, og ansøgningsproceduren ret ligetil. Var jeg i tvivl om noget var International Uddannelse & SU på KU (IUS) gode til at hjælpe.

Hvad overraskede dig mest ved studielivet i Taiwan?

- Efter at have været i Kina var jeg forberedt på det værste, men jeg var overrasket over, hvor effektivt tingene fungerer i det taiwanske studiesystem. Fx er deres online-system meget intuitivt og gør det muligt for studerende at tjekke alle deres informationer hurtigt og nemt. Samme system lader studerende tjekke og tilmelde sig samtlige af universitetets fag. Tingene er samlet på ét sted, og alle informationer er tilgængelige på engelsk. Ydermere har universitetet et velfungerende internationalt kontor, hvor man altid kan gå hen og få svar på alle sine spørgsmål.

Hvad har opholdet givet dig, som du ikke ville have fået herhjemme?

- Opholdet gav mig mulighed for at omgive mig med det sprog, som jeg studerer. I udlandet er der den store forskel i forhold til Danmark, at lektionerne ikke er begrænset til klasseværelset. Når man træder ud i samfundet, fortsætter indlæringen. Overalt mødes man af visuelle og lydmæssige indtryk, som alle bidrager til ens kulturelle og sproglige forståelse. Det gjorde mig i stand til både at forbedre mit kinesiske væsentligt, men også til at bruge mine observationer i fremtidige projekter. Ud over det er universitetet bygget som et samlet campus – i modsætning til på KU, hvor fakulteterne og afdelingerne er placeret forskellige steder. Det giver mulighed for at møde folk fra alle studieretninger.

Hvad var din bedste oplevelse i forbindelse med din udveksling?

- Der har været så mange gode oplevelser, at det er svært at pege på én speciel, men min tid som frivillig i en lokal børnehaveklasse er helt klart en af de mest positive. Ud over den sproglige øvelse, som undervisningen i sig selv indebar, fik jeg også mulighed for at forbedre mine kompetencer inden for kommunikation og formidling, samt for at lære alle børnene og deres forældre at kende. Det er en rigtig god måde at udvide sit netværk på og noget, jeg i høj grad vil anbefale alle studerende på udveksling at gøre.

Hvad var det sværeste/hårdeste i forbindelse med din udveksling?

- Det hårdeste var faktisk at forlade landet igen. I min optik er det utroligt vigtigt at interagere med de lokale så ofte som muligt, og igennem semesteret lærte jeg utroligt mange fine mennesker at kende – både lokale og internationale studerende. Ved at deltage i forskellige aktiviteter nåede jeg at etablere et netværk af venner og bekendte, og selvom familie og venner ventede hjemme i Dan­mark, havde jeg ikke lyst til at tage tilbage, da semesteret sluttede.

Anne Nielsen, Macquarie University i Australien


Anne Nielsen, Europæisk Etnologi (BA), var i foråret 2015 på udveksling på Macquarie University i Australien.

Hvorfor valgte du at tage på udveksling?

- Jeg manglede sociale udfordringer, og jeg manglede at blive rystet i min grundvold. Så jeg valgte at søge så langt væk som muligt, hvor der var rig mulighed for at se en verden, jeg aldrig havde set før.

Hvorfor Australien?

- Australien er et engelsktalende land, og jeg ville gerne styrke mine engelsk­kompetencer i en akademisk sammenhæng. Samtidig er landet eksotisk, men stadig meget lig det, jeg kender fra Europa. Og så er Australien et fantastisk land at rejse rundt i, og det havde jeg altid drømt om.

Hvordan oplevede du ansøgningsproceduren?

- Det hele virkede ret uoverskueligt i starten, da jeg var til et indledende informationsmøde. Men i praksis er det slet ikke særlig uhåndgribeligt, fordi det er brækket ned i en masse små trin, hvoraf nogle ligger lang tid i forvejen, så man mærker det ikke på den måde. Men selvfølgelig kræver det et engagement fra din egen side.

Hvad overraskede dig mest ved studelivet i Sydney?

- Jeg havde ikke forventet, at den anderledes skolestruktur ville betyde så meget for mig. Men det gjorde den. Jeg brugte en del tid på at vænne mig til måden, hvorpå de underviser, og til, at de har aktiv undervisningsdeltagelse i løbet af semestret. Jeg har altid været flittig, men at nogen holdt øje med min aktivitet, ligesom i gymnasiet, havde jeg det meget svært med. Det gør de i det australske universitetssystem, men man lærer at håndtere det, og så er det bare en vanesag.

Hvad har opholdet givet dig, som du ikke ville have fået herhjemme?

- Det har givet mig mod og selvtillid på et helt nyt niveau. Jeg er ikke længere nervøs for at rejse ud i verden alene – for det kan jeg jo. Jeg er ikke længere nervøs for at give mig i kast med skræmmende og store udfordringer - for det kan jeg jo. Det er noget, jeg lærte, fordi jeg rejste langt væk alene og fik tingene til at fungere.

Hvad var din bedste oplevelse i forbindelse med udveksling?

- Helt klart var det min tre uger lange rejse ned ad den australske østkyst. Det var fantastisk. Jeg lærte at surfe, og det har virkelig fanget mig. Men derudover var det også oplevelsen af at være en del af et internationalt miljø, hvor der er mennesker med den samme udlængsel og eventyrlyst som en selv.

Hvad var det sværeste/hårdeste i forbindelse med din udveksling?

- At komme hjem igen. Det at skulle starte op igen herhjemme har uden tvivl været det, der har været hårdest. Endnu en opstart og alt er ved det gamle, bortset fra mig. Det er en skør følelse, og man skal huske at snakke med nogen, som forstår det, om det.

Hvad ville du gerne have vidst, inden du tog afsted?

- Jeg ville gerne have vidst, hvor anderledes deres skolesystem er. Og så ville jeg gerne have vidst, hvor hårdt det kan være at komme retur. Jeg tror, det var to aspekter, jeg egentlig godt kunne have forberedt mig bedre på, hvis nogen havde gjort mig opmærksom på det.

Mette Sejersen, University of Washington i Seattle


Mette Sejersen, Retorik (BA), var i foråret 2015 på udveksling på University of Washington i Seattle

Hvorfor valgte du at tage på udveksling?

- Jeg tog på udveksling, fordi jeg er nysgerrig. Der er stor forskel på at opleve et sted som turist i et par dage og på at bo et nyt sted i flere måneder. Når du bor der, lærer du stedet og kulturen at kende på en helt anden måde. Sådan en oplevelse ville jeg gerne have. Og så havde jeg lyst til at prøve mig selv af, både fagligt og personligt, i nye omgivelser langt fra den trygge hverdag herhjemme.

Hvorfor USA?

- Jeg havde aldrig været i USA, men rejst rigtig meget i Europa, og jeg ville prøve noget nyt. Og så er der bare rigtig mange meninger om amerikansk kultur, og jeg ville over og finde ud af, hvad jeg syntes om den ved at opleve den direkte og ikke bare se den gengivet på film.

Hvordan oplevede du ansøgningsproceduren?

- Man skal ansøge i rigtig god tid for at komme på oversøiske samarbejdsaftaler; jeg søgte om min samarbejdsplads, halvandet år før jeg tog til Seattle. Men så havde jeg også god tid til at indstille mig på, at jeg skulle afsted. Det mest krævende i at ansøge om en af Køben­havns Universitets samarbejdspladser er at finde ud af, hvilket universitet man gerne vil til, for der er mange at vælge imellem. Resten er ret ligetil. Det er først ansøgningen til det amerikanske universitet, der er lidt krævende med alverdens bilag, som skal indsamles. Men det tager ikke mere end et par dage med cykelture rundt i København.

Hvad overraskede dig mest ved studielivet i Seattle?

- De studerende bruger campus på en helt anden måde, end jeg synes, vi gør herhjemme. Campus er kæmpestort og rummer meget mere end bare forelæsningssale og forskerkontorer. Der er et leben uden lige af studerende på vej til og fra forelæsninger, subwayen, kaffebarer, læsesalen, træning eller bare på vej hjem for en middagslur.
- Arbejdsbyrdens fordeling var også meget anderledes. Der er ikke en flere uger lang læseferie, men den endelige eksamen ligger i umiddelbar forlængelse af undervisningen, ligesom der er flere forskellige eksaminer, test og afleveringer undervejs i undervisningen.

Hvad har opholdet givet dig, som du ikke ville have fået herhjemme?

- Det lyder lidt som en kliché, men opholdet har gjort mig mere selvstændig og givet mig en større tro på mig selv. Hele turen til Seattle og alle de ting, jeg planlagde, udførte og opnåede derovre står hundrede procent for egen regning, og der er rigtig mange af de ting, som jeg er stolt over. Når man er helt alene på eventyr omme på den anden side af jorden, så finder man ud af, hvad man kan.

Hvad var din bedste oplevelse i forbindelse med din udveksling?

- Jeg var fast besluttet på at få så mange fede oplevelser som muligt med hjem fra mit ophold, og det er i sig selv en fed følelse: at tage ja-hatten på og føle, at verden ligger åben. Jeg har længe tænkt på at tage et motorcykelkørekort herhjemme, men aldrig rigtig synes, at det passede. I USA levede jeg eventyret ud, og jeg sluttede mit ophold af med at tage kørekortet, leje en Harley Davidson og køre ned langs vestkysten. Alene og med et telt og en sovepose spændt bagpå. Det var helt vildt og vanvittigt fedt!

Hvad var det sværeste/hårdeste i forbindelse med din udveksling?

- Det mest udfordrende har været at være så langt væk fra alle dem, jeg normalt hygger mig med og deler min hverdag med. Jeg mødte rigtig mange nye søde og spændende mennesker, men nogle gange havde jeg bare allermest lyst til at snakke med nogen, som jeg kendte rigtig godt, og som kendte mig rigtig godt. På den anden side er det netop følelsen af at træde ud af sin comfort zone, som har gjort opholdet til så fed en oplevelse.

Hvad ville du gerne have vidst, inden du tog afsted?

- Inden jeg tog afsted, ville jeg gerne have vidst, at opholdet ville blive alt det, jeg håbede på. Jeg nåede flere gange at komme rigtig meget i tvivl, fra jeg havde søgt samarbejdspladsen, til jeg tog afsted. Jeg var i tvivl om, hvorvidt jeg rent faktisk gerne ville afsted, eller jeg bare følte, at det var noget, jeg burde gøre. Til sidst fandt jeg ud af, at jeg gerne ville afsted – heldigvis, for det var det bedste, jeg kunne gøre