Persiskstuderende giver dig alt, du behøver vide om Iran – Københavns Universitet

Forside > Artikler > Persiskstuderende give...

06. september 2016

Tekst: Astrid Sandvad Kudahl

Alt om Iran

Shahin Aakjær er kandidatstuderende på persisk. Ved siden af studierne har han startet hjemmesiden ‘Alt om Iran’, hvor han selv og andre skriver artikler fra og om Iran. Det giver erfaring, anerkendelse og måske et fremtidigt job.

Politiske nyheder, personlige anekdoter, interview, filmanmeldelser og madopskrifter er blandt det, man kan læse, når man klikker ind på AltomIran.dk - en ny hjemmeside, som, med initiativtagernes ord, samler ‘alt, hvad du behøver vide om Iran’. Klikker man lidt videre, dukker en visumguide og en ‘farsi for begyndere’ op. Sidens slogan slår vist ikke fejl.

Skribent på Alt om Iran?

Alt om Iran er altid på udkig efter nye skribenter, og det er intet krav, at man er Iran-ekspert. En særlig viden om et Iran-relateret emne, det kan være alt fra en iransk fodboldspiller, en forfatter eller et personligt forhold til landet, kan også bruges. Er du interesseret i at bidrage, så kontakt redaktionen.

Alt om Iran afholder også gratis filmvisninger. Næste gang er 20/9 på Café Mellemrummet, hvor de viser ‘Smagen af kirsebær’ af Abbas Kiarostami. Mere info kommer på Alt om Irans Facebook-side.

Du kan følge AltomIran på

Twitter og Facebook

Alt om Iran er startet af persienstuderende Shahin Aakjær i samarbejde med journalisten Keyvan Bamdej. Siden den gik i luften i april 2016, har de to redaktører sammen med et hold frivillige skribenter skrevet artikler om stort og småt i relation til deres fælles interesse, Iran.

- Der har været en overvældende interesse for vores arbejde, fortæller Shahin Aakjær begejstret om den modtagelse, hjemmesiden har fået. Han tager dog ikke æren selv, men kæder det sammen med en generelt stigende interesse for Iran:

- Iran er gået fra at være en pariastat til igen at være eksotisk og interessant, forklarer han og henviser til, at flere danske rejseselskaber er begyndt at arrangere rejser til Iran, og at danske kulturinstitutioner også i stigende grad sætter Iran på programmet, bl.a. Cinemateket med deres iranske filmfestival og Davids Samling med den aktuelle udstilling ‘Shanamah’ - begge initiativer, som man også kan læse om her i magasinet.

Shahin Aakjærs egen interesse for Iran går længere tilbage. Som halvt iraner tilbragte han to år af sin barndom i landet, og han har siden rejst der jævnligt. Da han skulle vælge studie, var persisk derfor det mest naturlige, og i dag, hvor han er i gang med kandidaten, er studierne stadig drevet af passion.

- Jeg ville jo have læst de samme bøger frivilligt, selvom jeg ikke var studerende, siger han.

Vil du vide mere om Iran?

Shahin Aakjær giver følgende tre anbefalinger med på vejen, hvis du vil vide mere om Iran (foruden selvfølgelig at følge AltomIran.dk):

- Se en masse iranske film. Det giver et anderledes indblik i Iran og vil med garanti nuancere dit billede af landet. På AltomIran.dk kan du finde Shahin Aakjærs samling af danske anmeldelser af iranske film.

realiran.org kan du dagligt læse nye artikler på engelsk om alt fra popkultur og religiøse højtider til handelsaftaler og infrastruktur.

Er du mere interesseret i politik, bringer al-monitor.com ofte gode artikler om iransk politik og Irans internationale relationer.

En alternativ vej ind på arbejdsmarkedet

Shahin Aakjærs ambitioner rækker dog ud over det akademiske arbejde. Han vil gerne have sin viden om Iran ud til et bredere publikum, og netop det giver hjemmesiden Alt om Iran ham mulighed for. Her kan han både skrive om den viden, studierne giver ham, men også om alt det, der ikke er plads til i en akademisk opgave.

- Jeg skriver næsten alle mine opgaver om til artikler. Det er en virkelig god udfordring at omskrive det akademiske sprog til noget, som folk uden for mit studiemiljø kan forstå, fortæller han og tilføjer, at det jo også giver mulighed for allerede under studierne at blive kendt som en, der ved noget om Iran.

- Det er ikke så let at få drømmejobbet, så man må skabe sin egen vej ind på jobmarkedet, forklarer han og opfordrer andre studerende til også at skrive artikler inden for deres fagområder. På den måde kan de få både erfaring, anerkendelse og en albue inden for i drømmebranchen.