Peter Pilegaard - studerende og skuespiller på fuld tid – Københavns Universitet

Forside > Artikler > Peter Pilegaard - stud...

08. september 2016

Peter Pilegaard - studerende og skuespiller på fuld tid

Peter Pilegaard har bl.a. været med i tv-serierne Forbrydelsen og Ørnen. Foto: Privat

Tekst: Maria Buck Jensen

Karriere

Humanioras gange er fyldt med fremmede ansigter. Indimellem støder man dog på et, man har set før. Det kunne være Peter Pilegaards. Han er, ud over at være humaniorastuderende, også skuespiller, og han har nok at se til, når han både skal nå til casting og på læsesal - men alligevel synes han, at det er det hele værd. Her fortæller han om det gode og det udfordrende ved at ville det hele.

Kan du trække på dine studier i dit skuespil - og hvis ja, hvordan?

- Jeg oplever, at jeg som skuespiller har stor forståelse for, hvordan mennesker kommunikerer med hinanden, og retorikken supplerer med en mere teoretisk og akademisk tilgang til området. Jeg føler derfor, at kombinationen af skuespillet og studiet har givet mig en bredere forståelse for kommunikation, og at jeg har et godt fundament for også at lære andre om kommunikation.

Peter Pilegaard

Læser retorik på 5. semester - og er uddannet skuespiller fra Odense Teater i 2000. Han kan blandt andet ses i tv serierne Ørnen (2004) og Forbrydelsen (2007), filmen Anja & Viktor - I medgang og modgang (2008) og har tidligere spillet med i forestillingerne Beauty and the Beast på Det Ny Teater (2005) og Skatteøen på Folketeatret (2015).

Hvad har været din største oplevelse som skuespiller?

- Det var, da jeg stod på scenen på Shakespeares Globe Theatre i London i 2004 og i 2012. I 2012 var det noget helt særligt, fordi vi var 30 skuespillere fra hele verden, der var samlet i London til en særforestilling, hvor vi fremførte Shakespeares samlede sonnetter. Vi spillede på de respektive skuespilleres originale sprog. At stå dér og fremføre otte af Shakespeares sonnetter på dansk, og stadig få formidlet budskabet til et engelsktalende publikum, var helt unikt. I dag kan jeg se, at forestillingen koblede mange begreber fra retorikstudiet. Alt hvad en ytring indebærer, og det universelle i forståelsen af et budskab, kan gå på tværs af sprog og landegrænser. Det var nærmest en åbenbaring.

Hvordan formår du at klare retorikstudiet og skuespilkarrieren samtidig?

- Det er svært. Jeg har haft travlt som skuespiller i den tid, jeg har studeret, og det har været hårdt at være en god studerende. Jeg har ofte haft dårlig samvittighed over min manglende tid til studierne, og i perioder har jeg måttet prioritere det vigtigste på pensumlisten. De første tre semestre arbejdede jeg fuld tid og var på to turneer med Folketeatret samtidig med studiet. Det var mere eller mindre en umulig opgave, men min vilje og interesse gjorde, at jeg på besynderlig vis fik skabt plads til det hele. Det går dog også ud over venskaber og familie. Jeg har måttet melde fra til familiearrangementer og fødselsdage med vennerne, når jeg skulle arbejde eller indhente det forsømte studie.

- Forpustet? En smule, men studiet har også åbnet for en ny retning i mit arbejdsliv, hvor jeg udover skuespil og studie, skriver journalistik. Jeg er endda i gang med en biografi for en tidligere sportsstjerne, og det er utrolig spændende. Så selvom studiet på sin vis skaber en fuldendthed for mig som skuespiller, så har det også trukket mig i nye retninger.