Et kig i krystalkuglen – hvor er de spændende job og opgaver i fremtiden? – Københavns Universitet

Forside > Artikler > Et kig i krystalkuglen

02. februar 2017

Et kig i krystalkuglen – hvor er de spændende job og opgaver i fremtiden?

Af: Dorthe Horup, karrierevejleder på ToRS

Karriere

Konsulent eller kræmmer? ToRS' karrierevejleder Dorthe Horup har kigget i krystalkuglen og fortæller i denne klumme om, hvordan du finder vej ud på arbejdsmarkedet, og hvor der er gode jobmuligheder lige nu.

En fremtid som konsulent? – Sådan lød overskriften på en work­shop-dag for studerende på humaniora i efterårssemesteret. Her fik deltagerne en introduktion til, hvad det vil sige at være konsulent, og de prøvede at arbejde som et rigtigt konsulentteam. Hvordan sælger man fx som konsulent? Og kan man sammenligne det at ’sælge’ med det at ’overbevise’ andre om, at man ret? Hvis ja, så er der ikke så langt fra at være akademiker til at være sælger. Hvem af jer forsøger ikke ihærdigt at overbevise jeres medstuderende eller undervisere om, at en given konklusion på en faglig problemstilling er korrekt?

Dorthe Horup

Klummen er skrevet af Dorthe Horup, karrierevejleder på ToRS, der har mange års erfaring med at vejlede studerende i karrierespørgsmål. Hun ser en stor genvinst i, at du, mens du stadig er studerende, tager hul på processen med at tænke over og søge viden om dine muligheder og ønsker til arbejdslivet.

Konsulentbranchen har mange typer opgaver og arbejdsfelter, og der findes konsulenthuse og -bureauer for enhver smag – med mange forskellige metoder og tilgange til projektløsninger. Hvis du vil undersøge branchen nærmere, kan du fx tage et projektorienteret forløb eller et studiejob i en privat eller offentlig konsulentvirksomhed.

Fremtiden får (også) brug for humaniora

I min research på at opspore fremtidens kompetencebehov, både i det offentlige og i det private, har jeg det seneste år kunne se i krystalkuglen, at det er viden om mennesker, sprog og kulturforstå­else på alle niveauer, der tæller. Både i forhold til at yde en effektiv service og i forhold til at kunne tilfredsstille kunder og brugere. Og her har humanistiske kandidater i den grad metoder og viden at byde ind med. På humaniora ser vi på det enkelte individ og på menneskers adfærd, og det er og bliver efterspurgte kompetencer i fremtiden.

Måder at få mere viden på

- Tjek løbende jobopslag, og læg mærke til særlige buzzwords, der optræder i opslagene. Måske bliver du nysgerrig og får lyst til at grave mere ned i et af dem. Lige nu snakker og skriver man om ’disruption’ – men hvad dækker det egentlig over? Er det bare luft, eller er der noget substans?

- Af andre buzzwords og nyere fænomener kan nævnes nudging, co-creation, CSR, bæredygtighed, deleøkonomi og mange flere. De dækker i stor stil over noget med mennesker, relationer og adfærd – guf for enhver humanist!

- Gå på jagt i avisen efter udfordringer og problemstillinger, som du kan undersøge nærmere og løse med din faglighed.

- På Akademikerkampagnen.dk kan du finde en samling cases om akademikere og deres opgaver og gode erfaringer med at arbejde i små og mellemstore virksomheder.

- Hos Dansk Industri finder du aktuelle temaer og problemstillinger, som er interessante at grave i.

I min søgen krydsede min vej også it-branchen, og her nævnte man et behov for ’mønstergenkendelse’ – også en kompetence, som optræder i jeres studieordninger i kompetencebeskrivelserne for humaniora. Det er nemlig ikke kun it-folk og tekniske genier, der er behov for i it-branchen. Her spiller samspillet mellem bruger og teknik en stor rolle – som i det klassiske eksempel, vi alle kender, nemlig i forhold til ’brugervenligheden’ af et system.

Digitalisering er generelt det helt store tema i øjeblikket, og her er en af udfordringerne, hvordan digitale systemer kan spille sundt sammen med mennesket. Kan vi humanister byde ind med nye måder at se på digital etik og moral, så vi undgår stress, overload, ensomhed, udbrændthed og mange andre dårligdomme, der er affødt af en teknologi og en udvikling, der går langt stærkere end nogensinde før i menneskets historie? Vi har en masse at byde ind med gennem alle vores kompetencer på humaniora!

Hav fokus på små og mellemstore virksomheder

Måske har I hørt det før, men jeg vil lige til sidst nævne, at krystal­kuglen lyser op, når snakken falder på jobmuligheder, potentialer og spændende arbejdspladser i små og mellemstore virksomheder (de såkaldte SMV’er). Her kan jeg også kun anbefale at gå efter et projektorienteret forløb, et studiejob eller at tilbyde at arbejde med en case eller en problemstilling, som er stillet af eller er relevant for en virksomhed, i en af jeres akademiske opgaver.

Det er som bekendt svært at spå om fremtiden, så lad dette være en klumme til inspiration. Om et år eller to er der måske nye funktioner og behov derude, som I kan dykke ned i.