Irmapigen på besøg i bygning 22 – Københavns Universitet

Forside > Artikler > Irmapigen på besøg i b...

21. marts 2017

Irmapigen på besøg i bygning 22

Julie Rosenkilde Hansen, Maibrit Joo Røgen, lektor Line Hjorth Christensen og Ida Thorning Sunesen står sammen med resten af holdet i Praktisk kulturformidling bag plakatudstillingen SPOT ON! i bygning 22.

Tekst og foto: Maria Buck Jensen

Udstilling

Nogle har plakater hængende i stuen, andre nøjes med at se på dem i byens lygtepæle; for lektor Line Hjorth Christensen var de omdrejningspunktet i hendes ph.d.-afhandling. Sammen med en gruppe studerende har hun nu omdannet afhandlingen til en plakatudstilling, som åbnede 24. marts og løber frem til september.

Der bores og bankes i foyeren i bygning 22, hvor grafiker Michael Jensen er ved at bygge en plakatudstilling, der rager op i en højde på seks meter. Til daglig lever han af at designe bøger, og han har bl.a. skabt flere ikoniske plakater, fx for rockgruppen Sort Sol. I øjeblikket har han dog skiftet computerskærmen ud med værktøjskassen - han har nemlig både designet og bygget konstruktionen af plakattårnene til den nye udstilling på HUM.

SPOT ON! Plakater i bygning 22

Hvad? Plakatudstillingen SPOT ON! opsat af studerende fra Praktisk Kulturformidling, et modul i tilvalgspakken Kulturformidling ved INSS

Hvor? I stueetagen i bygning 22

Hvornår? Der er åbningsreception på udstillingen fredag d. 24. marts kl. 16.15, hvor alle studerende og ansatte ved KU er velkomne. Udstillingen kan ses helt frem til september 2017.

- Jeg var inspireret af, hvordan plakater sidder i bybilledet, da jeg designede udstillingen. Nogle gange ser man en helt isoleret plakat sidde nede ved jorden på en elstander, og andre gange sidder de rækkevis på plankeværk eller i lygtepæle, siger han og fører malende sine hænder gennem luften.

Husk lige tandbørsten

Rundt om udstillingen har en flok studerende samlet sig. De taler om og peger på opsætningen, skriver i deres notesbøger og snakker højlydt. Blandt dem står Line Hjorth Christensen, der er lektor på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab og fagkoordinator instituttets tilvalgsuddannelse i Kulturformidling. Udstillingen har oprindeligt været vist på Dansk Plakatmuseum i Aarhus. Den bygger på hendes ph.d.-afhandling fra 2007, ’Plakatbevægelsen - en britisk designfront i mellemkrigsårene’, som senere er blevet til en bog med samme titel, grafisk tilrettelagt af Michael Jensen.

Grafiker Michael Jensen med sin model af udstillingen SPOT ON!

- På udstillingen hænger plakater fra Londons undergrund og Shell-plakater fra 10’erne, 20’erne og 30’erne, men man skal især lægge mærke til plakaterne af Abram Games. Han er det 20. århundredes helt store plakatkunstner, og han kunne skabe et fantastisk samspil mellem det grafiske udtryk og plakatens motiv. Ud fra credoet ’maximum meaning – minimum means’ designede han for eksempel plakater for den engelske hær, men det var ikke hverveplakater. Det var plakater, der skulle hænge i soldaternes barakker og minde dem om at børste tænder, fortæller Line Hjorth Christensen og peger på en blå plakat.

Selvom Line Hjorth Christensen formentlig kunne bruge timer på at fortælle om hver enkelt plakat, så er det ikke det, der optager hende mest ved udstillingen. Hun har nemlig videregivet ansvaret for en stor del af udstillingen til sine studerende på kurset Praktisk kulturformidling, som er en del af tilvalgspakken Kulturformidling på INSS.

Cirkelkaffe fra den danske mellemkrigstid

Holdets 26 studerende har fået til opgave at skrive et katalog til udstillingen med de engelske plakater. Men derudover tilføjer de også et helt nyt afsnit og har valgt at vise en række danske plakatklassikere fra samme tidsperiode, som Line Hjorth Christensens engelske plakater stammer fra.

Historien bag udstillingen

2002 – Line Hjorth Christensen begynder sin ph.d.-afhandling om engelske plakater fra mellemkrigstiden. Dele af afhandlingen skriver hun på Victoria and Albert Museum og Royal College of Art i London.

2013 – Line Hjorth Christensen udgiver bogen ’Plakatbevægelsen - en britisk designfront i mellemkrigsårene’ Bogen er designet af grafiker Michael Jensen.

2015 - Line Hjorth Christensen laver i samarbejde med Michael Jensen en udstilling med engelske plakater fra mellemkrigstiden på Dansk Plakatmuseum i Aarhus.

2017 – Udstillingen flytter til Søndre Campus på KU, hvor en gruppe humaniorastuderende tilfører deres ideer og tekster til udstillingen og udstillingens katalog.

- De studerende har fundet plakater med Cirkelkaffe og med Irmapigen, og i morges kom en af dem med en stak Familie Journalen fra 1930’erne, fortæller hun og nikker mod tre piger, der står og snakker mellem stiger og tommestokke.

Julie Rosenkilde Hansen, Ida Thorning Sunesen og Maibrit Joo Røgen er alle tre tilvalgsstuderende fra henholdsvis dansk og etnologi, og de er ikke i tvivl om, hvorfor de tilmeldte sig kurset.

- Praksis, praksis, praksis, siger de og fortsætter – vi har virkelig lært meget om humaniora i praksis, for vi har både skullet vælge plakaterne, skrive udstillingstekster og fortælle medierne om vores projekt.

Ved siden af pigerne står Lasse Skovby Rasmusson og Mikkel Bjørnskov-Bartholdy, der er tilvalgsstuderende fra henholdsvis tysk og historie. På demokratisk vis har holdet valgt Mikkel Bjørnskov-Bartholdy som kurator på projektet, og nu hvor udstillingen er ved at tage form har de snart kun én ting tilbage at se frem til.

- Vi håber, at der kommer rigtig mange til åbningsreceptionen fredag d. 24., og så glæder vi os til at se, hvordan de andre studerende tager i mod udstillingen. Det bedste ville jo være, hvis nogen fik lyst til at sætte sig og tage en snak om plakaterne over en fredagsøl, siger de.