Studietrivsel og studiepres – Københavns Universitet

Studietrivsel og studiepres

Klumme af Dorthe Rozalia Horup, studie- og karrierevejleder på ToRS

Hvad tænder dig?

Hvor hurtig skal man være? Og kan pausen give værdi? Studie- og karrierevejleder Dorthe Rozalia Horup taler i denne klumme om studietrivsel, studiepres og forventninger til fremtiden – og kommer med et par gode råd, så du kan få ro på og koncentrere dig om studiet.

Om skribenten

Klummen er skrevet af Dorthe Horup, der har mange års erfaring med at vejlede universitetsstuderende i studie- og karrierespørgsmål.

Læs også Humanists artikel om studiestress, der bl.a. indeholder en række gode råd til at forebygge stress.

Eksamen føles som en evighed siden, Roskilde Festival er ovre for længst, og ferieminderne begynder at falme. Med andre ord står der en ny frisk studiestart for døren – hvad enten du skal i gang med dit første semester på humaniora, eller du har været her længe.

Der er ingen tvivl om, at politikere og medier pisker en stemning op hver eneste sommer, når optagelsen på uddannelserne nærmer sig. I skal levere, præstere, konkurrere, suse igennem uddannelsessystemet og gå efter en ‘høj livsindkomst’ – siger i hvert fald politikerne og andre toneangivere i det offentlige rum.

Men angår det overhovedet dig, der nu skal starte et nyt semester – eller måske endda tage hul på en ny uddannelse? I studie vejledningen kan vi tydeligt se, at den herskende konkurrence- og hurtighedsretorik’ spiller en rolle i forhold til, hvordan I studerende oplever det at læse, studere, være menneske, være ung og skulle finde sig selv. I en verden, der ikke levner meget plads til refleksion eller pauser.

Men jeg vil slå et slag for, at I indimellem stopper op, trækker vejret dybt ind og søger ro og eftertænksomhed i jeres studier og privatliv. Alle har behov for at give hjernen en pause, også selvom I skal forholde jer til næste eksamen lige om lidt og til jeres karriere ønsker og planer på længere sigt.

De regler, der gælder i forhold til studiefremdrift, uddannelsesloft og dimensionering, kan vi ikke ændre på. Vi i vejledningen og administrationen gør derfor alt, hvad vi kan, for at hjælpe jer med at under støtte jeres studier. Men I har også selv muligheden for at værne om jer selv, sørge for at geare ned, sortere i de mange informationer, I bliver bombarderet med på sociale medier og andre steder.

Det er faktisk okay en gang imellem at rydde sin kalender en hel weekend, gå off-line og bare gå en tur eller være sammen med vennerne. Det er okay at koble fra – helt fra! Og at få nogle faste rutiner, hvor du tænker og praktiserer ‘egenomsorg’. Du er den, som bedst kan mærke, hvornår du er ved at køre træt – både humørmæssigt og fysisk.

Enhver sportsudøver ved, hvor vigtigt det er at holde sin krop i topform, få restitueret, få den korrekte mad og tilstrækkeligt med hvile. Disse gode vaner burde være en del af værktøjet hos enhver studerende, der gerne vil studere, leve op til kravene om gennemførsel og samtidig bevare det gode humør og benene på jorden.

Som karrierevejleder plejer jeg at tale og skrive om karriere og kompetenceudvikling, men dette er mit forsøg på at sige, at jo, nok skal I tænke på job og karriere, mens I læser, og I skal forberede jer godt, reflektere og sætte jer mål, men I skal aldrig lade jer stresse så meget over alle kravene udefra, at I mister overskuddet og overblikket.

Lige nu sker der så meget på den teknologiske front, at ingen med sikkerhed kan sige, hvilke behov der er om få år. Derfor er jeres nysgerrighed og evne til at lade jer inspirere, deltage i forskellige sociale og faglige aktiviteter på studiet og stille og roligt få afprøvet jer selv gennem praktik, studiejob og frivilligt arbejde vigtige. Alle erfaringer tæller. Prøv derfor jer selv af i mange sammenhænge og husk på den lille eller store pause, som giver jer rum til at restituere og tænke selv! I har så meget mere at tilbyde verden, når I husker jer selv undervejs.

Rigtig god studiestart og studielyst!