3. februar 2014

Udveksling – hvordan var det?

3 skarpe til 4 studerende

På HUM har du masser af muligheder for at komme på udlandsophold. Du kan fx vælge at søge om en af de mange Erasmuspladser, hvor fristen er 1. marts. Der er flere pladser end ansøgere, så du har god mulighed for at realisere din drøm om at rejse ud – særligt hvis du er fleksibel i valget af land og universitet blandt de pladser, du kan søge. Hvert år tager flere hundrede HUM-studerende på Erasmusophold. Humanist har sat fire af dem i stævne for at høre om deres oplevelser.

Af Morten Moesgaard Sørensen

Lene Kjeldsen


- tog sit 6. semester på BA i engelsk på University of Kent i Canterbury i foråret 2012

Hvad var det bedste?

- For mig var det helt klart at prøve at studere et nyt sted og på en ny måde, end jeg har været vant til fra engelskstudiet på KU. Og at være kreativ. Undervisningen på engelskstudiet i Canterbury foregik på mindre hold, hvor vi typisk var 10-15 studerende, der diskuterede stoffet. Og her kunne vi virkelig komme i dybden sammen med underviseren – som man også kan gøre brug af på en anden måde, når undervisningen er så relativ intens i en mindre gruppe. På filmvidenskab havde jeg et workshopforløb inden for screenwriting, som simpelt­hen er det bedste kursus, jeg indtil videre har haft i min studietid. Formen var super interessant. Man skulle være enormt kreativ i processen, og den feedback, jeg fik fra medstuderende undervejs, var guld værd. Jeg lærte en masse, både fagligt og om mig selv. Og så var det i England, som jeg hele tiden har vidst, at jeg gerne ville tilbage til og prøve at læse i. Jeg har tidligere boet derovre, da jeg før studierne var au-pair i et år.

Var noget svært?

- I Canterbury gik det hele ganske nemt – også selvom der var gået ged i mine kursustilmeldinger, da jeg kom derover. Men det hjalp de mig med på universitetet, så jeg fik valgt nogle super spændende kurser. Det boligmæssige var også klaret på forhånd, hvor man kunne vælge forskellige muligheder på campus. I mit hus boede vi flere internationale studerende, der enten var på udveksling eller læste en hel uddannelse på universitetet. Så jeg lærte en masse nye mennesker at kende. Det sværeste for mig var faktisk at tage beslutningen om at tage af sted. Canterbury var min tredje prioritet, så jeg var enormt i tvivl om, om jeg skulle gøre det. Men jeg gjorde det – og jeg har ikke fortrudt det. Det var en kæmpe oplevelse.

Har du et godt råd?

- Hvis du overvejer at tage på udveksling, så gør det! Det er bare om at kaste sig ud i det og ikke være bange for det nye og ukendte. Det er super hårdt – særligt i starten – men det giver så meget at tage ud. Jeg har aldrig mødt nogle, der bagefter har været kede af, at de tog af sted. Mange har nok snarere ærgret sig over, at de ikke valgte at læse i udlandet et semester mere, fordi det er så fedt.

Emma Cox


- tog sit 5. semester på BA i informationsvidenskab og kulturformidling på Charles University i Prag i efteråret 2012

Hvad var det bedste?

- Helt klart, at jeg lærte en masse nye mennesker at kende dernede. Også studerende uden for mit eget fagområde. Det var fedt. Universitetet er et af de største i Prag med mange europæiske studerende, så det var ligesom at være del af en stor familie med de andre, der var på udveksling. Sammenholdet var helt unikt. Og så er der utrolig smukt i Prag, og der sker meget i byen, og det er billigt både at bo og leve der. Og hvis man lige vil et smut til fx Budapest eller Wien, er det også nemt og koster ikke særlig meget. Så man behøver ikke at skulle spare vildt op for at få et semester til at løbe rundt og samtidig opleve noget.

Var noget svært?

- Ja, engelskkundskaberne i Tjekkiet kan godt være bedre. Det kunne godt være en udfordring, særligt i det daglige liv, at kommunikere med tjekkerne på engelsk, men der var også noget af undervisningen, hvor engelskniveauet godt kunne have været højere. Men jeg fik alligevel ganske meget ud af de fag, jeg fulgte – både fagligt og socialt.

Har du et godt råd?

- ’Keep an open mind’, når du rejser ud. Lad være med blive skræmt, hvis det faglige niveau umiddelbart kan virke lavere, end du er vant til herhjemme. Der sker så meget andet på det semester, hvor man er af sted – særligt med én selv. Jeg synes, jeg lærte en masse om mig selv og mine kompetencer, som jeg i den grad kan bruge i dag - og helt sikkert også fremover. Så nyd oplevelsen og det at være af sted, for det giver virkelig en masse at være en periode i et andet land og opleve en anden kultur – og ikke mindst at stå på egne ben og få det til at fungere. Jeg har også bestemt, at jeg gerne vil af sted igen på kandidatdelen. Jeg kunne godt tænke mig at studere i et engelsktalende land, gerne Canada.

Peter Libonati Brock


- tog sit tilvalg på BA i historie på Università degli studi di Bologna i foråret 2013

Hvad var det bedste?

- For mig var det så afgjort at stå på egne ben i et andet land og i et andet studie- og undervisningsmiljø. Ud over at være ekstremt lærerigt var det også super sjovt. Med næsten 100.000 studerende er Bologna en meget levende studenterby! Jeg fik nogle rigtig gode venner dernede, og selvom det kan være vanskeligt at holde kontakten, når man er hjemme igen, kan jeg faktisk godt forestille mig, at jeg kommer til kende flere af de andre, der var på udveksling, i mange år endnu.

Var noget svært?

- Det var svært, særligt i starten, at omstille sig til et markant anderledes system. Undervisningsformen i Italien er noget helt andet, end den man kender fra KUA. Nærmest al undervisning er forelæsninger uden den store form for interaktion mellem studerende og undervisere. Til eksamen finder man også ud af, at det gælder om at kunne memorere, hvad der er blevet sagt til forelæsningerne. Det er meget udenads­lære – nærmest som en omgang Trivial Pursuit. Refleksion, kritisk tænkning til stoffet og faglige diskussioner er der ikke så meget af. Den del skulle jeg lige vænne mig til. Når man så endelig møder op til eksamen, er man ikke sikker på at blive eksamineret. I hvert fald ikke med det samme. Jeg ventede og måtte ringe til min underviser, der lige havde travlt med ærinder i byen og blev lidt forsinket. Så det var bare om at vente. Og så var al undervisning på italiensk, så hvis man ikke kan sproget i forvejen, er det en god ide at tage et intensivt sprogkursus. Det gjorde jeg dernede. Men til eksamen var underviserne flinke til at tage hensyn til, at man rent faktisk var forholdsvis nybegynder i det italienske sprog.

Har du et godt råd?

- Væbn dig med tålmodighed! At søge om en Erasmusplads kan godt virke som en bureaukratisk jungle med papirarbejde og godkendelser, der skal falde på plads, inden man kan tage af sted. Men gør det. Det er det hele værd. Noget andet, man også skal overvinde og komme igennem, er starten af opholdet, hvor man godt kan føle sig alene, indtil man ligesom er i gang, møder nogle medstuderende og får en hverdag. Jeg havde ingen bolig, da jeg kom til Bologna, og jeg var lige ved at rejse hjem, da jeg de første par dage sad på en campingplads i silende regn med en snorkende, arbejds­løs mand fra Torino som sambo. Men så fandt jeg et værelse i en lejlighed med nogle andre udvekslingsstuderende, og så var jeg i gang.

Signe Rendtorff


- tog sit 6. semester på BA i tysk på Universität Wien i foråret 2013

Hvad var det bedste?

- Det bedste var at møde en masse fantastiske mennesker fra hele verden og få talt en masse tysk. Som tyskstuderende er det virkelig fedt at være i et tysktalende land og rigtig få afprøvet sit sprog. Udveksling er en oplagt mulighed for alle sprogstuderende. Og så er Wien en super fed by, som jeg slet ikke kendte i forvejen.

Var noget svært?

- Det var svært at finde ud af, hvad der forventes af en som studerende på et universitet i udlandet. Specielt i starten. Hvad med eksamen? Hvordan kører det, og hvor højt er niveauet? Man skal lige ind i tingene og finde ud af, hvordan det nye system, man møder, fungerer. Det var også lidt svært at få skemaet til at falde på plads med de kurser, jeg var interesseret i. Det gik der lige noget tid med, men på universitetet var de virkelig hjælpsomme, når man havde et problem eller noget, man ikke kunne finde ud af.

Har du et godt råd?

- Jeg vil anbefale alle, der skal på udveksling, at tage af sted, før undervisningen begynder. Jeg tog til Wien omkring en måned, før semestret gik i gang, og det var super rart at falde til, lære byen at kende og få ordnet alt det praktiske, inden det hele på studiet gik i gang. Det gjorde mig mere tryg ved det hele.