1. april 2014

Braintrust base: dit online fagfællesskab med alle studerende i Danmark

videndeling

’Jo flere vi er, jo bedre bliver det’. Sådan lyder ordene fra ildsjælene bag hjemmesiden braintrustbase.com. På Braintrust kan studerende fra alle studieretninger i Danmark oprette deres akademiske cv og videndele med andre studerende.

Af Astrid Maan Thomsen, studerende

Hvis det stod til initiativtagerne til Braintrust, Julie Richard Fjeldsted og Sigrid Bjerre Andersen, ville nye studerende i Danmark starte deres første dag på studiet med at oprette en profil på Braintrustbase.com. Og hvis alle nye studerende gav hjemmesiden et kig, er det meget sandsynligt, at de ville gøre det.

Braintrustbase.com er en portal, hvor alle studerende i Danmark kan oprette deres akademiske cv og derpå klikke sig rundt blandt de mange forskellige opgaver og profiler på andre studerende. Ambitionen er, at den store videndeling skal hjælpe de studerende med at finde inspiration eller partnere til opgaver, interessefæller på tværs af fag og et netværk, de kan bruge, når de efter studierne skal søge arbejde.

- Faktum er, at når man har taget en lang videregående uddannelse, så har man samtidig brugt rigtig meget tid på andre ting, som ikke kommer med i ens cv. Vi vil give de studerende et forum, hvor de kan få oversigt over, hvad de egentlig har lavet gennem deres studietid. Det er så let at blive begejstret for et specifikt kursus, for så at glemme hvad man egentlig fik ud af det senere hen. Det er her Braintrust kommer ind i billedet. Vi arbejder for at undgå de her ”faglige hukommelsestab,” forklarer Sigrid Bjerre Andersen, der er en af Braintrusts stiftere og selv kandidat i offentlig administration og in­ternationale udviklingsstudier fra RUC.

Del dig selv med alle

Når man opretter sin profil på Braintrust, skal man udfylde oplysninger om studieretning, universitet, interesser og viden. Siden er bygget op om et taggingsystem, der er knyttet op på en søgefunktion, og det gør, at studerende nemt kan søge efter andre, som deler deres interesser – men de kan også søge mere tværfagligt. Man kan uploade interessante opgaver til sin egen profil, og man kan ret nemt danne sig et overblik over, hvilke opgaver ens medstuderende har skrevet.

- Grundlæggende handler det om at vise, at man som studerende, lige meget hvilket universitet eller fag man læser på, er akademiker og en del af et akademisk fællesskab. Vi prøver at bryde murene mellem de forskellige universiteter ned, siger medstifter af Braintrust Julie Richard Fjeldsted, der er kandidat i europæisk etnologi fra Kø­benhavns Universitet.

Ideen til Braintrust opstod, da Julie Richard Fjeldsted og Sigrid Bjerre Andersen selv skulle til at skrive speciale. De følte, at de manglede et overblik over og en dokumentation af den viden, de havde opnået gennem deres studietid. De lavede derfor en række undersøgelser og fokusgrupper om emnet blandt universitetsstuderende, og det overbeviste dem om, at de ikke var alene med det behov.

- Et af vores vigtigste spørgsmål var, om folk overhovedet ville være villige til at dele deres opgaver med andre. Det viste sig, at det var langt størstedelen – de savnede faktisk, at andre havde mulighed for at læse og gøre brug af deres opgaver og projekter, forklarer Julie Richard Fjeldsted.

Et levende projekt

Braintrust Base gik i luften for 1½ år siden og har siden da været i konstant udvikling. De to stiftere holder hjemmesiden opdateret og sørger for, at den lever op til de mange brugeres behov. Det gør de ved hele tiden at tale med brugerne og tage de ting, de siger, til efterretning. For der er forskel på, hvad en spritny studerende og en tredjeårsstuderende har af behov.

- For at siden skal fungere optimalt for den enkelte er vores råd, at man bruger den aktivt og vedligeholder den løbende under sit studie. Dvs. at når man afslutter et semester, sørger man lige for at opdatere sin profil med opgaver og lignende. Det giver den bonus, at man, når man er færdig, har sit akademiske cv parat og ikke skal til at tænke tilbage på hele sin studietid for at huske, hvad det nu var, man lavede, siger Julie Richard Fjeldsted og bliver suppleret af Sigrid Bjerre Andersen:

- Nøgleordene for os er videndeling og videnformidling. Braintrust Base skal hjælpe dig med at fortælle historien om dig som akademiker. Dette er også noget, vi arbejder meget på i det daglige, hvor vi bl.a. bruger rigtig meget tid på at holde workshops for studerende og dimittender. Vores workshops handler om formidling og om, hvordan du helt specifikt kan bruge din uddannelse og dine meritter til at forklare andre, hvad du ved og kan.

Et seriøst selvbillede

Ud over at have studerende og dimittender som målgrupper har Julie Richard Fjeldsted og Sigrid Bjerre Andersen også fokus på jobsøgende kandidater, som de i samarbejde med Københavns Kommunes Karrierested har været ude at holde en række workshops for.

Ved at hjælpe dimittender med at sætte ord på deres uddannelse og deres faglighed håber de to på at kunne være med til at hæve grundniveauet for den til tider negative debat om uddannelser i Danmark.

- Der er meget snak om, hvad uddannelser er værd i Danmark. Og det påvirker de studerende meget at høre i pressen, at netop deres uddannelse fører til arbejdsløshed. Det kan være svært at sætte ord på sine kompetencer, men vi håber, at Braintrust kan være med til at sætte fokus på de studerendes kompetenceafklaring fra starten, siger Sigrid Bjerre Andersen og slutter med en opfordring:

- Vi vil altid gerne høre fra studerende, som synes, at vores projekt lyder spændende. Hvis man har nogle ideer og gerne vil mødes til en snak, er vi mere end åbne over for det. Vi arbejder for at gøre det så nemt som muligt for folk at få gennemført deres studie på en fed måde, og til det har vi selvfølgelig brug for at tale med de studerende.

 

Braintrust

Tænketank, der arbejder for at gøre studerende og dimittenders viden tilgængelig og synlig for dem selv og for samfundet.

Stiftet i 2011 af Julie Richard Fjeldsted, kandidat i europæisk etnologi fra KU, og Sigrid Bjerre Andersen, kandidat i offentlig administration og internationale udviklingsstudier fra RUC. De to arbejder i dag fuld tid på Braintrust sammen med designer og konceptudvikler David B. Earle.

Kontakt Braintrust på braintrust@braintrustbase.com

 

Student conference: Braintrust LAB #2: Co-creation Day

Get hands-on experience with interdisciplinary collaboration. Use your academic skills to develop solutions to complex chal­lenges.

Join this one-day co-creation lab, where you’ll get a unique chance to build your network with a select group of organi­zations and students from various countries, disciplines and universities. 

30 April 2014 at 9-16 at the University of Copenhagen.
Sign up at www.eepurl.com/OxVov before 23 April.
Seats are limited.

The co-creation day is organized by Braintrust in collaboration with the UCPH Alumni Association and Youth in Action.