1. april 2014

Universitetsfodbold -en turnering med plads til alle fag

Studieliv

Hver fredag kl. 14.00 er der fodbold ved KUA, og det kan du takke de to retorikstuderende Peter Korsgaard Nielsen og Frederik Appel Olsen for. Da de startede på universitetet i sommer, tog de nemlig initiativ til en fodboldturnering, hvor humaniorastu­derende kan mødes på tværs af studier og årgange. Turneringen er blevet lidt af en succes, og årets finale finder sted d. 16. maj på St. Bededag, hvor du foruden kolde øl og vand og forrygende fodbold kan opleve Lykke Friis som finaledommer

Af Maria Buck Jensen, retorikstuderende

Humøret er højt på kunstgræsplænen over for DR Byen, selvom himlen er grå, og det er bidende koldt. De orangeklædte retorikstuderende stimler sammen i banens ene mål for at få taget holdfoto. De klapper enstemmigt, da fotografen signalerer, at de ser godt ud. Før han overhovedet har forladt banen, er de i gang med at varme op. I den anden ende skyder holdet fra asienstudier på mål.  Selvom opvarmningen er seriøs, så vidner de tre rammer øl og sodavand på udskifterbænken om, at det ikke bare er en turnering, hvor det gæl­der om at vinde, men også en turnering med fællesskab og hygge. En grøn Tuborg koster en 10’er og der er ingen vej udenom, for et skilt siger, at har man glemt kontanter, så kan man da bare betale med MobilePay.

Turneringen kørte hver fredag hele efterårssemesteret og er nu efter en kort vinterpause i gang igen pr. 1. marts. Lige før kampstart kom­mer en af spillerne løbende ud fra banen for at finde noget i sin taske. Det er retorikstuderende Peter Korsgaard Nielsen, som sammen med Frederik Appel Olsen tog initiativ til turneringen tilbage i september.

- Da Frederik og jeg startede på retorik, manglede vi begge en fodboldturnering, hvor det ikke kun handlede om fodbold, men også om at hygge sig med studerende fra andre studier og årgange. Og når det nu ikke fandtes, så måtte vi jo oprette vores egen turnering, fortæller han smilende og tager en tår vand.

På banen har dommeren netop samlet de to hold. Retorik mod asienstudier. Frederik er i gang med at gennemgå kampens simple regler. Til sidst ønsker han alle en god kamp, og med de ord slås der ’sten, saks, papir’ om, hvem der skal starte. Retorik vinder retten til at starte, og dommeren fløjter kampen i gang.

Plads til alle

To minutter og tredive sekunder senere scorer Ida fra retorik kampens første mål. Der jubles fra udskifterbænken, hvor Peter lige nu sidder.

- De eneste krav til holdene er, at de skal være syv spillere fra Københavns Universitet, hvoraf den ene skal være en pige. Det har vi valgt, både fordi vi gerne vil have piger med, men også for at signalere, at det er en turnering med plads til alle, fortæller han og pointerer, at det vigtigste for ham er, at alle har det sjovt.

På banen er det også tydeligt, at nogen har spillet fodbold hele livet, mens andre bare kommer for godt selskab, frisk luft og en pause fra læsesalen. Alle får tilråb og skulderklap.

Fagjokes

Ti minutter inde i kampen scorer Jakob fra retorik, og inden længe er der hjørnespark til retorik. Peter løber ned for at tage det, mens asienstudier stiller sig klar for at dække deres mål.

- I er den kinesiske mur, råber en fyr fra udskifterbænken og alle på banen bryder sammen i grin. Peter gør sig klar til sparket og skyder, men den kinesiske mur er for stærk, og bolden ryger forbi målet.

- Ellers stærkt gået, Perelman, råber retoriks målmand Esben og klapper i hænderne. De retorikstuderende har kaldt deres hold ’Perelmanskabet’ efter nyretorikkens fader, Chaïm Perelman, og også mange andre hold har været fagligt kreative med holdnavngivningen. Det gælder f.eks. ’Transcendentalpragmatisk BK’ fra filosofi.

Syv minutter senere scorer Frederik og sikrer retorik det tredje mål, netop som dommeren fløjter til halvleg. Dommeren hedder Niklas og læser til daglig pædagogik. Hans fag fik ikke meldt sig til turneringen i år, så i mellemtiden tager han med glæde dommertjansen.

I halvlegen er stemningen høj blandt retorikerne, der snakker om, at de skal møde musikvidenskab i deres næste kamp.

- Vi gider bare ikke rende ind i filosofi eller historie, udbryder Peter, de er nogen ordentlige klepperter!

Holdet griner, og nogle af drengene regner på, hvilke hold der skal vinde deres kampe, for at det kan undgås.

Og vinderen er…

I anden halvleg giver asienstudier alt, hvad de har, og scorer efter få minutter. Retorik, der ellers følte sig så sikre, får pludselig kamp til stregen. Lige inden kampen slutter, løber Peter til udskiftning.

- Ah, jeg knapper lige en øl op, siger han og smider sig smilende på bænken med en Tuborg. I samme øjeblik beder en anden spiller om udskiftning, men dropper det med et grin, da han ser, at Peter netop har fået åbnet sin øl.

- Næste år vil vi gerne have endnu flere tilmeldte fag, og så håber vi en dag at kunne udvide turneringen, så den ikke bare gælder humaniora, men også de andre fakulteter, siger Peter og fortsætter med et grin, og så skal vi selvfølgelig have en, der er endnu mere kendt end Lykke Friis til at dømme finalen i 2015.

Peter vender blikket mod banen, hvor stillingen er 3-1. Netop som kampen går ind i de sidste sekunder, skyder asienstudier på mål, og bolden triller over stregen forbi Esbens desperate målmandshandsker. Dommeren fløjter, og retorik kan gå til fredagsbar med sejren 3-2.

Efter at have givet hånd til hinanden og takket for kampen trækker begge holds spillere ud på sidelinjen, hvor de knaldrøde i hovederne og storsmilende diskuterer dagens kamp på tværs af fagene. Retorik danner cirkel og synger:

- Hvem var det, der vandt i dag, det var dem fra ret´rik af!

Nogen begynder at strække ud, mens andre fanger sig en øl eller tænder en smøg. På spørgsmålet om, hvem der vinder Universitetsfodbold 2014, svarer Peter:

- Det gør holdet med det bedste fællesskab!

Vil du se, hvem der vinder universitetsfodbold 2014, drikke en øl med studerende fra andre fag og opleve KU’s prorektor Lykke Friis dømme kampen i fodboldstøvler, så kom til finalen på kunstgræsplænen St. Bededag d. 16. maj.