1. september 2014

I fænomenets fodspor

Portræt

O fenômeno kalder brasilianerne fodboldikonet Ronaldo. Fænomenet, der var med til at vinde VM to gange for sit land, fik sin fodboldopdragelse i klubben São Cristóvão, som portugisisk- og brasilianskstuderende Morten Hauglund Larsen spillede for i sæsonen 2011-2012.  Han er dermed den første dansker, der har spillet professionel fodbold i Brasilien. Humanist har mødt ham til en snak om fodbold, Rio de Janeiro og livet som studerende


Af Carsten Munk Hansen

Verden over går unge fodboldspillere og drømmer om at spille på Rio de Janeiros berømte strand Copacabana eller stadionet Maracanã, hvor mange af de store brasilianske fodboldstjerner har trylle­bundet deres landsmænd. For de fleste bliver det ved drømmene. Men ikke for Morten Hauglund Larsen, som i 2011 var på jordom­rejse, og som under hele turen havde sine fodboldstøvler liggende i rygsækken, fordi han ville forsøge at komme til prøvetræning i en brasiliansk klub, når han sluttede sin rejse af i Brasilien.

- Jeg havde altid været fascineret af brasiliansk fodbold, og siden en rundrejse i Brasilien med min familie i 2006 havde jeg også været fascineret af landets kultur og brasilianernes mentalitet, og jeg ville meget gerne opleve landet igen – og måske endda prøve at spille fodbold der. Så jeg havde besluttet, at jeg ville finde en klub i Sao Paolo, hvor jeg kunne komme til prøvetræning, fortæller Morten Hauglund Larsen, som ud over at have spillet professionel fodbold i flere forskellige danske klubber, netop har afsluttet første semester på portugisisk og brasiliansk på Det Humanistiske Fakultet.

At det alligevel blev en klub i Rio de Janeiro og endda forbilledet Ronaldos gamle klub São Cristóvão, som Morten Hauglund Larsen kom til at spille for, var lidt af et tilfælde.

- Jeg var egentlig kun i Rio for at opleve karnevallet og suge stemnin­gen til mig på Copacabana, men så tænkte jeg, at jeg vel lige så godt kunne prøve lykken her som i Sao Paolo og kontaktede nogle klubber, bl.a. São Cristóvão. Klubben endte med at tilbyde mig en etårig kontrakt, og jeg begyndte at træne med holdet kort efter.

Portugisisk-undervisning på den hårde måde

São Cristóvão ligger i bydelen Copacabana, der også har lagt navn til den berømte strand, som kom til at spille en stor rolle for Morten Hauglund Larsen under hans ophold i Rio de Janeiro.

- Selve klubben og dens træningsanlæg ligger i et ikke særlig spæn­dende

Morten Hauglund Larsen med den legendariske strand Copacabana i baggrunden.

industrikvarter, men da stranden er lige om hjørnet, trænede vi ofte der. Og jeg var også så heldig, at jeg kom til at bo lige ved stranden, så jeg har virkelig fået Copacabana og Rio ind under huden, fortæller Morten Hauglund Larsen, der også fik sig et lynkur­sus i portugisisk, da han begyndte at spille for sin nye klub:

- Alle mine medspillere var meget dygtige rent teknisk, også selv om de spillede i Serie B, men taktisk og fysisk manglede de en del i for­hold til mange europæiske spillere. Det var dog ikke de spillemæs­sige, men snarere de sproglige udfordringer, der voldte mig størst problemer i begyndelsen. Ingen kunne et ord engelsk, så jeg var tvunget til meget hurtigt at lære noget portugisisk. Det er den hårde måde at lære sproget på, kan man sige, men det betød på den anden side, at jeg tidligt lærte nogle brasilianere at kende og fik en omgangskreds derovre, fordi det hen ad vejen lykkedes mig at kom­munikere med dem på deres eget sprog.

Kontrasternes by

Som ung privilegeret dansker med en velfungerende velfærdsstat i ryggen var det en øjenåbner for Morten Hauglund Larsen at lære Rio de Janeiro og sine holdkammerater at kende.

Det gik hurtigt op for ham, at det brasilianske samfund var endnu mere opdelt i rig og fattig, end han havde forestillet sig.

São Cristóvão er en af de ældste klubber i Brasilien, men er nok mest kendt for at have fostret O fenômeno Ronaldo; Her blev fænomenet født, står der på muren over træningsanlægget.

- Fodbolden er lidt en undtagelse fra reglen om det stærkt opdelte samfund, hvor de forskellige grupper næsten ingen kontakt har med hinanden, for på et fodboldhold samler der sig spillere fra alle samfundslag.  Bare i São Cristóvãos spillertrup var der enorme sociale forskelle. Nogle få spillere kom fra velhavende familier, men der var også nogle, som kom fra ekstremt fattige kår, og for dem var fodbolden ganske enkelt den eneste vej ud af fattigdommen. De havde ikke andre muligheder for at skabe sig en tilværelse.

Flere af Morten Hauglund Larsens holdkammerater er vokset op i de favelaer – eller slumkvarterer – som ligger op ad bjergskrånin­gerne i Rio, og som fik meget omtale i forbindelse med VM i fod­bold i sommer, fordi der var voldsomme demonstrationer.

- For de fattigste brasilianerne er favelaerne den eneste mulighed for at få et sted at bo. Det koster nemlig ikke noget at bo der, men til gengæld er der rigtig mange af samfundets ressourcer, som bebo­erne aldrig får del i, siger Morten Hauglund Larsen, men tilføjer også:

- Favelaerne er nærmest en slags samfund i samfundet, og selv om de set udefra kan virke kaotiske, har de faktisk deres helt egne regler og normer, som indbyggerne kender og følger. Og mange, der er vokset op i en favela, føler en stærk loyalitet over for stedet. En af mine brasilianske venner er vokset op i en, og selv om han nu har ressourcerne til at flytte væk, vil han faktisk helst blive boende, fordi han føler sig så knyttet til favelaen og den særlige livsstil der.

Tilbage på skolebænken … og fodboldbanen?

Netop de forhold – historiske som aktuelle – som har gjort Brasilien til det land, det er i dag, har været en del af Morten Hauglund Lar­sens pensum det sidste år, hvor han har fulgt undervisningen på portugisiske og brasilianske studier. Også det har været en øjenåb­ner.

- Det har været rigtig spændende at få en indføring i Brasiliens histo­rie og samfundsforhold for sådan en som mig, der har boet derovre, fordi jeg nu kan sætte mange af mine oplevelser med det brasilianske samfund ind i en historisk og samfundsteoretisk sammenhæng. Den sproglige del af studiet har selvfølgelig også fyldt meget de første to semestre, men der har jeg heldigvis mange erfaringer at trække på fra mit ophold, fortæller Morten Hauglund Larsen, som har masser af ideer til, hvad han kan bruge sit studie til, når han engang bliver færdig:

- Selv om den økonomiske udvikling ikke går lige så hurtigt som tidligere i Brasilien, er det stadig et land, hvor der sker utrolig meget, og hvor udenlandske virksomheder er meget interesserede i at gøre forretning. Så jeg kunne sagtens forestille engang at finde et job på en ambassade eller i en privat virksomhed, der slår sig ned i Brasilien. Et er i hvert fald sikkert: Jeg vil tilbage til Brasilien igen. Om det bliver som studerende på udveksling, medarbejder i en virksomhed eller fodboldspiller, vil tiden vise, men jeg er sikker på, at jeg vender tilbage igen.

Morten Hauglund Larsen har gennem sit første år på studiet holdt foldbolden ved lige som spiller i 2. divisionsklubben B93, men han har også haft løbende kontakt til flere klubber i Brasilien. Og hvis han får det rigtige tilbud, er der stor sandsynlighed for, at han slår til og vender tilbage til brasiliansk fodbold. I så fald bliver han den første dansker, der har spillet professionel fodbold i to sæsoner i Brasilien. Og den rekord får han nok lov til at beholde et par år.