3. november 2014

Flyt dine studier ’Down Under’

udvekslingsophold

Har du overvejet et semester i udlandet? Hvad med fire måneder i Australien? Tag fem minutters pause og læs med her. Mellemøststuderende Thomas Appelquist giver en række gode tips og inspiration til et studieophold i Australien.

Af Thomas Appelquist, stud.mag., mellemøststudier


Thomas Appelquist
28 år og mellemøststuderende på 5. år på KU. Tilbringer dette semester på Deakin University i byen Melbourne i Australien, hvorfra han har skrevet denne artikel for Humanist.

De Indledende spring

Københavns Universitet har samarbejdsaftaler med 18 universiteter i Australien. For at komme til Australien skal du søge i god tid – men når du det ikke til tiden, så mist ikke modet. Næsten hvert år er der restpladser, som bliver slået op i januar måned. Derefter skal du vælge tre universiteter efter eget valg og faglig relevans, samt skrive en moti­veret ansøgning med bevæggrundene for, hvorfor valget er faldet på lige præcis de universiteter. Og uanset om du søger til tiden eller søger restpladserne, må du godt nævne i din ansøgning, at en del af grun­den til at ville studere i Australien er ønsket om personlig udvikling, den australske kultur eller noget helt tredje. Professorer, studievejledere, for­ældre m.fl. ved godt, at det ikke blot er de faglige udfordringer, der trækker.

Et eksempel på et australsk samarbejdsuniversitet er Deakin Uni­versity med campusser både øst og vest for Melbourne. 47.000 studerende er indskrevet, 8.000 af disse er udvekslingsstuderende fra 127 lande, og universitet tilbyder bolig på campus, samt undervisning inden for alle studieretninger.

Og mens studieåret er opdelt i tre semestre i stedet for to, så er et semester kortere end herhjemme, hvilket betyder mere tid til at opleve Australien.

Melbourne & Sydney

De fleste af KU´s samarbejdsuniversiteter i Australien ligger i eller omkring Melbourne og Sydney, og det er et held, for det er to byer med mange muligheder. Her er cafeer, barer, biografer, festivaller og andre herligheder samlet på ét sted. Melbourne er med sine fire mio. indbyggere ca. fire gange så stor som København, og kæmper ofte mod samme om titlen som den mest ’liveable’ by i verden. Melbourne var mellem 1901-1927 Australiens hovedstad, og ikke ufortjent har Mel­bourne et ry som værende Australiens sport-, mode- og kulturcenter, med massevis af sportsbegivenheder, modeuger, og bykvarterer med spændende historier.

"Det er nemt at komme rundt i og mellem byerne. Staten Victoria, hvor både Melbourne og Sydney ligger, har indført myki. Det er et rejsekort, der tankes op, og som studerende får du rabat. Det er det samme system som rejsekortet i Danmark, og det virker faktisk

 

Thomas Appelquist

Sydney er mest kendt herhjemme for sit operahus designet af den afdøde danske arkitekt Jørn Utzon. Sydney er Australiens største by, og havnen er efter manges mening den smukkeste i verden, hvorfor det ikke er underligt, at Sydney bliver besøgt af over 10 mio. turister om året. En hyppig fejlantagelse er at Sydney er Australiens hovedstad. Det er Canberra.

Det er nemt at komme rundt i og mellem byerne. Staten Victoria, hvor både Melbourne og Sydney ligger, har indført Myki. Det er et rejsekort, der tankes op, og som studerende får du rabat. Det er det samme system som Rejsekortet i Danmark, og det virker faktisk.

G´day mate

Tager du til Australien, er der masser af muligheder for at møde nye spændende mennesker og udvikle sig. Universiteterne har gode intro­duktionsprogrammer og masser af sociale aktiviteter, så man skal anstrenge sig for at vende hjem uden nye venner og fantastiske oplevelser. Og vi kan som studerende ikke komme udenom, at det sociale samvær er en uomgængelig del af studielivet, ofte akkompagneret af alkohol. I moderate mængder, selvfølgelig. I den forbindelse er en servicemeddelelse på sin plads. Alkohol er generelt dyrt i Australien. En slug (24 øl) kan med held erhverves for 30$ (153 kr.), men ellers ligger priserne noget højere. Det siges at skyldes en politisk beslutning, der bundede i for mange problemer med fulde mennesker, hvilket synes tro­værdigt, når danskernes kærlighed for fest og farver er godt matchet af australiernes. Tag for eksempel den tidligere premierminister Bob Hawke (billedet på modsatte side). Han satte i 1954 verdensrekorden, da han drak 2.5 pint (1.42 liter) øl på 11 sekunder.


Tips til at finde bolig

craigslist.org, gumtree.com.au, og det respektive universitets hjemmeside er gode steder at starte.

Boligjagt i Australien

Som danske studerende er vi godt bekendt med boligmangel og høje boligpriser. Men efter en tur til Australien har du højst sandsynligt et andet syn på sidstnævnte. Australien har den højeste pris på elektricitet i verden, hvilket må forklare de høje boligpriser, der kan sammenlignes med de danske i København, plus en 20-30 %. Et værelse uden for byen koster ca. 3900 kr. om måneden, mens et standardværelse i eksempelvis Melbourne eller Sydney kan komme helt op på 6100 kr.

Heldigvis findes der også deleværelser til de lidt mere afslappede typer. Der er rig mulighed for at finde bolig, når du er hernede, og udvalget er relativt stort, men efterspørgslen er også derefter. Huslejen er ofte beregnet på ugebasis, og det varierer, om el, internet og vand er indregnet. I boksen på denne side er der et par tips til, hvor du kan lede efter bolig, allerede før du er taget afsted. Men et godt råd, du med garanti har hørt før: Betal aldrig i forvejen, og undersøg, om du kan tjekke boligen ud, inden du flytter ind.


Tips til legatsøgning

Der findes adskillige tjenester, som tilbyder at finde legaterne for dig, men spar pengene og gør det selv. På so.dk findes en overskuelig liste over de fleste fonde og legater. Det er dog en god idé at dobbelttjekke, om fonden eller legatet stadig er aktivt.

Søg legater

Og få et forspring på studieopholdet. Leveomkostningerne i Australien matcher fordelene af de oplevelser, nye venner samt det faglige og personlige udbytte, du får. De er høje. Det er muligt at leve på SU´en alene, men så er der ikke meget tilbage til by- og cafeture og oplevelser med nye studiekammerater. Og det bliver man nødt til, når man har rejst i 27 timer, om på den anden side af jorden. Ja, der er meget arbejde forbundet med legatsøgning: Indhentning af diverse ansøgningsskemaer, udtalelser og personlige papirer. Der skal også bruges tid på at skrive en god ansøgning. Derudover går en anseelig sum til frimærker og konvolutter, og alt dette får dig til at tænke på, om det overhovedet er det værd. Det er det. Der er også mulighed for at finde et arbejde i Australien. Studievisummet, som i øvrigt fås ved at udfylde en onlineblanket og betale 2600 kr., giver dig lov til at arbejde 20 timer om ugen, og jobmulighederne er mange. Tjek f.eks. bare spotjobs.com.

Ovenstående skulle gerne have givet et indtryk af et par af de ting, som Australien tilbyder, og et par tips til dig som fremtidig udvekslingsstude­rende. Så er spørgsmålet bare: hvad venter du på?

Thomas Appelquist spørger sine medstuderende i Australien: Hvorfor udveksling i Australien?

Catherina Juel, 24 år og kandidatstuderende på psykologi, KU

Hvorfor valgte du Australien?

”Jeg kan bedst lide de rejseoplevelser, som er autentiske. Jeg er rigtig kulturinteresseret, og mine erfaringer fra tidligere udlandsophold siger mig, at du får de mest autentiske oplevel­ser, når du bosætter dig et sted. Også selvom det bare er fire måneder.”

Hvad har du fået ud af opholdet?

”Personligt har det været godt for mig at være alene, selvom vi har lavet rigtig mange sociale ting. De første par måneder er det jo med folk, man ikke kender, så på trods af det sociale har jeg holdt mig meget for mig selv, hvilket har tvunget mig til at klare en del selv.”

Har du nogle tips til fremtidige udvekslingsstuderende?

”Vi fik et godt råd på vores introtur. Bare tag ja-hatten på, selvom du i starten bliver overvældet og er træt. Det bedste råd er at sige ja til alt og bare gøre det.”

Caroline Engell, 25 år og kandidatstuderende på film & medievidenskab, KU

Hvad har du fået ud af opholdet?

”Det har overrasket mig, hvor meget arbejde du egentlig bruger på at studere. Det er ikke ren badeferie. Jeg synes, jeg har lært meget ved at arbejde med cases, og det har været rigtig fedt at komme ud at bruge sine teorier i praksis. På KU er det meget teoretisk. Og så er det jo selvfølgelig også en dannelsesrejse at tage på udveksling. At komme ud af sin ’comfort­zone’ og møde en masse nye mennesker.”

Hvad har overrasket dig ved Australien?

”Prisniveauet har overrasket mig. Jeg troede, det ville være ligesom i Danmark, men det er bare dyrere at være her. Især huslejen har været dyr.”

Har du nogen råd til kommende udvekslingsstuderende?

”Husk at nyde det, mens du er her, for det går stærkt. Og spar nogle penge sammen, så du har mulighed for at opleve og lære om kulturen i det land, du er i, så det ikke bliver hverdag det hele.”