3. november 2014

Morgensangens førstedame

Portræt

Hvis du kommer ind ad hoveddøren på KUA2 kl. lidt over 10 den første fredag i en måned, lander du midt i noget, der på ganske kort tid er blevet en tradition: Morgensang på humaniora. Mød Birthe Skou, der er studielektor på musikvidenskab og ophavskvinde til traditionen.

Tekst: Christian Kronow, stud.mag.

”Sangen er en positiv måde at gøre opmærksom på, hvor værdifuld humaniora er”. Sådan siger KUAs mest vellydende ildsjæl, studielektor Birthe Skou, der en gang om måneden arrangerer morgensang på Torvet i KUA2. Og Birthe Skou mener det, hun siger: Humanist har talt med hende om godt humør, musikvidenskab og politisk morgensangsaktivisme. Men lektoren lod det ikke blive ved snakken. Hun sang lystigt igennem det meste af interviewet.

Hvorfor skal man synge morgensang?

- Man bliver gladere, når man har sunget, end når man ikke har sunget. Morgensang er til for at skabe glæde. Jeg snakkede med en fra rengøringsafdelingen på KUA, som også kommer til morgensang, og vi snakkede om, at vi hver især kommer fra hvert vores hjørne af den store biks og lige har det der kvarter sammen. Det giver sådan en god følelse af fællesskab.

 

Humaniora synger morgensang

Alle kan være med til morgensang, der foregår kl. 10.02 hver den første fredag i måneden på Torvet i KUA2.

Se videoer fra morgensang på fakultetets Facebook-profil. Her bliver morgensangene også annonceret en dag eller to før selve morgensangsarrangementet.

 

Næste morgensang er den 5. februar, og du kan også være med til at bestemme, hvad vi skal synge. Send dit ønske til Birthe Skou på bihask@hum.ku.dk inden den 16. januar.


 

- Da der var stor indvielsesfest på KUA2 i 2013 hørte jeg MUKO (de musikvidenskabsstuderendes kor, red.) og bigbandet spille, og der blev jeg simpelthen så forelsket i Universitetstorvets akustik. Jeg har spurgt rundt omkring, hvordan det kan være, at akustikken er så god, men tilsyneladende er den gode akustik vist nok et rent tilfælde. Sammen med min AC-kollega Charlotte Jerne fra IKK fik jeg lov af instituttet og dekanatet til at lave morgensang en gang om måneden. Jeg vender altid sangene med Charlotte, og hun klarer også det med at trykke plakater og sangene, som jeg har skrevet om. Jeg skriver noderne om til nogle andre tonearter, så sangene er lige til at gå til og ikke bliver for høje. Jeg lægger altid sangene ned i toneleje, så alle brummerne også kan være med.

Hvad underviser du i, når du ikke orkestrerer morgensang?

- Jeg er jo sådan en nodeskrivernørd. Så jeg har, ved siden af mit deltidsjob som studielektor, job på Det Kongelige Bibliotek, på DCM (Dansk Center for Musikudgivelse), hvor jeg sidder og skriver det, man kalder incipits til J.P.E. Hartmanns værker. Jeg skal skrive nodeeksempler til hans værkfortegnelse, som – nyskrevet og ajourført af min gamle studiekammerat, Inger Sørensen – skal lægges på nettet og vist nok også udgives som bog. Incipits er det, som et musikværk begynder med, de 4-8 første takter i hver eneste sats. Jeg skal skrive 1200-1300 eksempler på halvandet år. Hartmann blev 95 år, så han har skrevet rigtig meget musik. Men når jeg underviser her på KUA, underviser jeg i hørelære, brugsklaver og teori.

Hvilke instrumenter spiller du?

- Jeg spiller klaver og barytonsaxofon, og så er jeg en del af bandet '14 Red Ladies', hvor også Daimi og Jytte Abildstrøm huserer.

Har traditionen for morgensang en historie?

- Alle os, der er lidt gamle, har jo haft morgensang i vores skoletid. Og historien går tilbage til hele det fællesskab, der har været omkring højskoler og Højskolesangbogen. Man kan sige, at vi har taget en god grundtvigiansk tradition og rykket den ind i KUA2 - men jeg passer på, at sangene er nutidige. Der er en enkelt eller to højskolesange hver gang, men resten er popsange og jazzsange, og hvad der ellers er fremme. Vi startede med at synge 'For kendt' og Shu-bi-duas 'Den Himmelblå', så kom 'Dansevisen', 'Life on Mars' og Benny Andersens 'Svantes viser'. Og som hun også sagde, hende den søde dame fra rengøringsafdelingen, er det rart at synge noget, man kender.

Hvad har været din bedste oplevelse med Morgensang på KUA?

- Den første gang efter sommerferien sang vi nogle skønne, klassiske sange; 'Septembers himmel er så blå' og 'Sensommervise', 'Marken er mejet' og også vores egen hjemmelavede 'HUM.KU KUA2, Hellige Flamme', som er sat sammen af 'We are family' og 'Hellige flamme'. Hellige flamme er sådan en slags signatursang på KU, der bl.a. bliver sunget til Årsfesten og Immatrikulationsfesten. Jeg satte simpelthen teksten fra J. L. Heibergs og C. F. Weyses 'Hellige flamme' ind over Sister Sledges diskonummer (Birthe Skou begynder spontant at synge KUA's hybriddiskohymne 'Hellige flamme, styrk i din glans...')

Humaniora er på vej ind i en mørk tid. Det er snart vinter – og derudover er vi truet af nedskæringer. Er det noget, vi kan synge os ud af i fællesskab?

- Richard Rodgers har skrevet en sang til 'The Sound of Music', som Charlotte og jeg har skrevet om til sangen ’Do- re- mi- dimensionering'. Sangen er en positiv måde at gøre opmærksom på, hvor værdifuldt humaniora er. Hele universitetet er en gevinst for samfundet. Vi skal være her alle sammen – og måske blive bedre til at formidle, hvad vi arbejder med.

Hvad betyder musik for dig?

- Musik kan mange ting. Skabe glæde for demente og være en genvej til at lære bedre dansk for udlændinge eller børn. Det er for mig en meget stor del af min hverdag, og jeg kunne ikke leve uden. Det er en naturlig ting i mit liv. Jeg er ingen stor musiker, men jeg har det sjovt med det, og for mig er musik lig med et godt fællesskab.

Hvad er dine yndlingssange?

- Det er især melodierne, jeg går efter. Jeg har altid været meget vild med den amerikanske evergreen fra 1944 'Stella by Starlight' af Victor Young, og jeg elsker 'Det er i dag et solskinsvejr' af Poul Schierbeck. Derudover er min yndlingssalme 'Med fred og fryd jeg farer hen', der har melodi af Johann Walter og er fra 1524. Det er en af koralerne i Heinrich Schütz’ begravelsesmusik, 'Musikalische Exequien'. Salmen bliver kun sunget en gang imellem, når en eller anden helt bestemt helgen har fødselsdag – vistnok engang mellem jul og nytår. Nummeret er totalt begravelsesmusik, men sådan noget elsker jeg også.

Synger du i brusebadet?

- I brusebadet synger jeg jazzsoloer af Charlie Parker og sådan noget. Og ude i virkeligheden danser jeg til Pharrell Williams’ 'Happy' sammen med mit barnebarn. Ikke en dag uden den.

Hvad skal vi synge til morgensang den 7/11? (artiklen er skrevet før morgensang i november, red.)

- Morgensang skal have lidt af det hele. Noget sæsonbetonet, noget dur, noget mol, noget der går i valsetakt og 4/4-takt og nogle tekster, der giver noget mening. Politisk aktivisme på den positive måde, for den er mere virkningsfuld i det lange løb. Vi skal derfor synge 'Nu falmer skoven trindt om land', 'Fly me to the moon', fordi det er sådan en alle kender, 'Den allersidste dans' fra 'Mød mig på Cassiopeia', vores protestsang 'Do- re- mi- dimensionering' og Kim Larsens 'Det er en kold tid' (Birthe Skou synger atter), som en hilsen til ministeren.