13. marts 2015

I ekstase over årets IKK-festival

studieliv

Den 5. og 6. marts slår Institut for Kunst- og Kulturvidenskab dørene op til bygning 21, når instituttets studerende afholder den årlige IKK Festival. Årets festivaltema er ’ekstase’, og forberedelserne er i fuld gang. Humanist har mødt tre af arrangørerne til en Q&A om festivalen, hvor du blandt andet kan opleve ekstatiske koncerter, gå til forelæsning om filmen Nymphomaniac og grine med Latterkongen.

Af Maria Buck Jensen, stud.mag.

Hvad er IKK Festival?

Agnethe Sørensen, arrangør og studerende på IKK

Agnethe Sørensen: IKK Festival er en aka­demisk, studenterarrangeret festival, hvor vi prøver at videreformidle det, vi lærer på Institut for Kunst- og Kulturvidenskab.

Rina Møller: Det er vigtigt, at festivalen skaber et bindeled mellem den virkelige verden og universitetets akademikere, så vi inviterer både oplægsholdere udefra og fra andre insti­tutter. Festivalen skal nemlig gerne favne ud over universitetet.

Christine Søndergaard: Vi arbejder des­uden alle frivilligt, og vi vil gerne give dem, der kommer, en oplevelse af at gå derfra med et fornyet perspektiv på fagligheden.

Rina: Ja, og når man kalder noget en festival, så bliver folk automatisk lidt mere åbne og afslappede. Så bliver der helt naturligt skabt et socialt rum, hvor stemningen er ”loose” og stille og rolig. Til daglig er universitetet et undervisningsrum med et læringsmiljø, hvor rollerne mellem underviser og studerende er fastsatte, men til en festival bliver rollerne lige­som opløst, og det er nemmere at tage en dialog med sin underviser eller en kendt forfatter.

Agnethe: Ja, så midt i festivalens faglighed er der altid plads til at tage en omgang bordfodbold med underviserne.

Hvorfor er I med til planlægningen?

Agnethe: Det er anden gang, jeg er med i både PR-gruppen og arrangørgruppen, og det var en virkelig god oplevelse sidste år. Det føles godt at arbejde med noget så længe og at se resultatet de to dage, hvor festivalen kører.

Christine: Det er første gang, at jeg er med, og jeg er enormt fascineret af tværfagligheden ved denne her festival. Den skaber et netværk på tværs af årgange og fag, og så viser den, hvordan fag i fællesskab kan skabe noget, som også er til gavn for andre fag. Jeg vil klart anbefale nye studerende at melde sig som fri­villig, for det er en fed måde at møde andre studerende på.

Rina: Jeg var bare frivillig sidste år, hvil­ket vil sige, at man hjælper med små opgaver som at hente sponsorgaver og stå i boder under festivalen, men i år er jeg med i arrangørgruppen. Efter at have fulgt festi­valen sidste år fik jeg lyst til at have indfly­delse på, hvordan programmet skal se ud.

Agnethe: Som arrangør får vi også mange praktiske erfaringer. Vi lærer om planlægning, PR, fundraising og kreativ problemløsning, hvilket er et godt supplement til en meget teo­retisk uddannelse.

Årets tema er ekstase, hvorfor?

Agnethe: Vi havde mange emner til diskus­sion. Blandt andet snakkede vi om penge og revolution, for vi ville gerne have et tema, der både kunne favne humaniora, naturvidenskab og samfundsvidenskab, men det måtte heller ikke være så bredt, at det blev flyvsk. Det er meget svært at finde et tema, der er smalt nok til at holde fokus, men som stadig kan favne det hele.

Christine: Ja, og samtidig skal det ramme alle mennesker. Det skal være noget, der er grundlæggende i de flestes tilværelse.

Rina: Ekstase ligger meget lige til i forhold til det kunstneriske og kulturelle. Ekstase, rus­midler og nydelse har jo en kæmpe indflydelse på begge dele, og mange kendte bøger, som fx ’Trainspotting’, handler om stoffer og stofmisbrugsmiljø.

Agnethe: Ja, rusmidler har spillet en stor rolle inden for kunsten, så de er en undergren af det, vi beskæftiger os med i år. Med temaet ekstase er det også nemt for alle fag at byde ind på deres måde. Fra den naturvidenskabelige verden kommer for eksempel Sebastian Leth-Pedersen fra Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi på KU og holder oplæg om ekstasens påvirkning af hjernen. Derudover er der meget musik, der bygger på eks­tase, og fra vores egne rækker på IKK kommer Lilian Munk Rösing og laver en lacaniansk analyse af filmen Nymphomaniac.

Kan I løfte sløret for lidt mere af årets program?

Rina: Vi har ikke det hele på plads endnu, men vi kan nævne lidt. Kamilla Löfström, der er ekstern lektor på IKK, skal være ordstyrer for en paneldebat med tre dejlige herrer fra det litterære felt, nemlig IKK-forskerne Tue Andersen Nexø, Nicklas Freisleben Lund og Mikkel Frantzen. Det er fire herrer med stærke meninger. Emnet er ikke helt fastlagt endnu, men de skal blandt andet diskutere ekstasens og rusmidlernes indflydelse på dansk litteratur.

Christine: Klaus Gormsen, der har skrevet bogen ”Ekstasen Nødvendighed”, holder også et oplæg, og Stig Jarl fra teatervidenskab kommer og laver en workshop.

Agnethe: Og så kommer Latterkongen. Han er en mand, der lever af at lave workshops, hvor man griner. Han vil starte med at holde et lille oplæg om latter, og så vil han lave femten latterøvelser med publikum. Desuden kommer Teater Bæst og laver en forestilling om sexarbejde.

Er det nemt at finde oplægsholdere?

Agnethe: Vi er en frivillig festivalgruppe, og vi har ikke nogen penge at give, så vi må væbne os med tålmodighed, når vi kontakter folk. Men for det meste vil folk rigtig gerne være med. Både i år og sidste år er vi endda blevet kontaktet af folk udefra, som gerne ville være med, og det er jo rart at vide, at festivalen er kendt uden for universitetets mure.

Rina: Der er rigtig mange, der er friske på at være med, og jeg tror også, det er fordi, fore­dragsholderne selv kan vælge vinklen. Man kan mærke på dem, at de synes, det er fedt, at de bare får et emne og ellers kan tale frit.

Agnethe: Desuden får vi rigtig mange sponsorgaver fra lokalområdet, og dem giver vi oplægsholderne som tak for, at de støtter et godt projekt. Det kan fx være vin eller en lille blomst.

Hvad glæder I jer allermest til i år?

Agnethe: Jeg glæder mig især til paneldebatten. Det er nogle spændende mennesker med spændende meninger, så det kan virkelig åbne op for nogle gode debatter.

Rina: Der er så mange gode navne og så mange gode arrangementer i år, men jeg glæder mig også til dagene efter, hvor man kan sidde på instituttet og diskutere med andre studerende på tværs af fag. Sidste år var det fedt at kunne diskutere med andre studerende, fordi man pludselig havde set deres undervisere og fået et indblik i deres fag.

Agnethe: Jeg glæder mig til bare at være der. Sidste år tog jeg til festival uden at have planlagt noget, fordi jeg egentlig gerne ville se det hele. Det var fedt bare at kunne gå rundt mellem arrangementerne med sine medstu­derende. Man kunne for eksempel starte med en forelæsning i storsalen, inden man skulle til koncert, og til sidst drikke en øl i Roland Bar. Det var mest fornemmelsen af bare at være der og opleve et både hyggeligt og akademisk miljø.

Christine: Jeg glæder mig også til at vise vores institut frem. Jeg vil nemlig hive venner og bekendte med under armen, og så vil jeg vise dem, at det er det her, Institut for Kunst- og Kulturvidenskab kan. Med festivalen sprænger vi instituttets mure og viser, hvad vi har at byde på.

Hvad får studerende fra andre institutter ud af at komme?

Rina: Jeg har talt med mange, som overvejer at tage tilvalg ved IKK, og festivalen giver dem mulighed for at se instituttet og prøve nogle ting af. Det er en fed måde at snuse til, hvordan fagene kan bruges i praksis.

Christine: Det er virkelig også et inspirations-boost til ens uddannelse, som kan få en til at tænke ”Gud, kan man også have den vinkel på studiet? Det vil jeg læse mere om.”

Rina: Det er et inspirations-boost, men også et motivations-boost. Nogle gange kan man godt køre lidt død på sit studie, og så er det svært at se, hvad man kan bruge det hele til i praksis. Men så kommer festivalen, og pludse­lig kan man se, hvad det kan bruges til i prak­sis, og hvorfor vores studier er relevante i den virkelig verden.

Agnethe: Det er også god måde at møde nye mennesker på. Jo flere der kommer, jo hyggeligere er det. Festivalen er bygget op omkring bygning 21, så det er meget koncentreret og derfor falder man hurtigt i snak med andre. Der er ingen stress, og der er ikke noget, der er obligatorisk. Du kan bare suge til dig af det, du har lyst til.

Hvad gør man så, hvis man slet ikke kan vente til den 5. marts?

Agnethe: Først og fremmest kan man følge os på Facebook og Instagram, hvor vi løbende afslører nye navne på programmet, og så skal man komme til vores støttefredagsbar i Roland Bar i bygning 21 d. 13. februar, hvor hele overskuddet går til festivalen.

Rina: Til fredagsbaren vil der forhåbentlig være release af årets festivalsang, og temaet for aftenen er ’symposion’. Symposion er egentlig den ældste type ekstase, der handler om at snakke intellektuelt og drikke en masse vin, ligesom de gamle grækere.

Agnethe: Og Dionysos er jo ekstasens gud, så man kan godt regne med en arrangørgruppe udklædt i togaer.

Christine: Støttefredagsbaren d. 13. februar er altså en lille teaser, hvor man kan komme og få en smagsprøve på, hvad der skal ske til den rigtige IKK-festival.