13. marts 2015

Studenternes galleri

studieliv

På Det Humanistiske Fakultetsbibliotek holder Studenternes Galleri til. Galleriet drives af frivillige studerende og udstiller kunst fra kreative studerende fra hele KU. Galleriet har netop fejret fem års jubilæum med vinterudstillingen UNDER VAND OVERFLOD. Humanist har sat to af galleriets frivillige, de to kunsthistorie-studerende Louise Normand Christensen og Ida Lehrmann Madsen, stævne på biblioteket.

Af Natasha Finlov Bagger

Fra ferniseringen

Mens vi går rundt mellem værkerne på fakultetsbiblioteket, fortæller Ida Lehrmann Madsen og Louise Normand Christensen begejstret om galleriets seneste udstilling UNDER VAND OVERFLOD. Ferniseringen i december var en stor succes, og der dukkede mellem 50-100 menne­sker op for at se den kunst, studerende fra blandt andet religionsvidenskab, visuel kultur og filosofi havde udstillet. Udstillingen består af alt fra malerier til tegninger, fotokunst og skulpturer som fx en Mac i blåligt gele. Udstillingen kan stadig ses på fakultetsbiblioteket, fortæller de to kunsthistoriestuderende. Dog ikke alle værkerne.

- Enkelte værker er allerede blevet solgt, fordi der er nogen, der har forelsket sig i dem. Det er lidt fedt, siger Louise Normand Christensen. De to studerende konstaterer, at vinterudstillingen nok er Studenternes Galleris største succes indtil nu. Men selvom successen er dejlig, så er det ikke kun det, der driver værket. For de to studerende giver det at drive galleriet et tiltrængt pusterum i hverdagen som studerende.


Louise Nordmand Christensen
Læser kunsthistorie på fjerde semester. Hun har været frivillig i galleriet i et halvt år.

- Vi synes, det er rigtig fedt at have noget ved siden af studiet, som ikke handler om at skulle forberede sig til undervisning og læse til eksamen – og så er det bare rart at lave noget gruppearbejde på tværs af studieretningerne. For gruppearbejde er ikke det, vi har mest af på studiet, fortæller Ida Lehrmann Madsen og tilføjer, at gruppen bag Studenternes Galleri udgøres af ca. seks frivillige, der kommer fra vidt forskellige uddannelser på KU.

Studerende udstiller gerne kunst

Det er nu fem år siden, at Studenternes Galleri opstod som et samar­bejde mellem Institut for Kunst- og Kulturvidenskab og Det Humanistiske Fakultetsbibliotek. Og ifølge de to kunsthistoriestuderende var det et til­trængt initiativ. De oplever nemlig på nærmeste hold, hvordan kunstudøvende studerende er mere end villige til at udstille deres værker.

- De bliver rigtig glade for at få deres værker op at hænge, og det er rart for dem at have noget at arbejde frem imod. Mange synes jo selv, at de er kreative, men de får ikke rigtig gjort noget ved det. Det handler nok tit om, at man ikke har nogen eller noget, man skal lave kunsten til, forklarer Ida Lehrmann Madsen.


Ida Lehrmann Madsen
Læser kunsthistorie på fjerde semester. Ida har været frivillig i galleriet i et år.

 - Udstillingen presser dem til at få noget fra hånden og til at lave noget til vores tema. Fordi der er et nyt tema til hver udstilling, bliver de opfordret til at kaste sig ud i noget andet, end de måske plejer. Det tror jeg giver én meget som kunstner. Og hvis man ikke har mulighed for at udstille sine værker, så hænger de jo bare derhjemme på væggen. Det er virkelig ærgerligt, tilføjer Louise Normand Christensen.

Ny udstilling, nyt tema

Udstillingerne i Studenternes Galleri ligger som oftest i april og novem­ber måned, og de varer som regel to måneder. Processen starter med, at teamet af frivillige bliver enige om et tema. Herefter går de i gang med at lave open call-plakater, som opfordrer kunstnere rundt omkring på universitetet til at indsende deres kunst. På plakaterne står der, hvad temaet er og en kort beskrivelse af emnet, som helst skal være meget åbent for fortolkning. Når open call-perioden slutter, udvælger teamet de kunstværker, som skal indgå i udstillingen.

- Når vi så har udvalgt de værker, vi synes skal være med, laver vi den endelige ferniseringsplakat som reklame for udstillingen. Som regel har vi i teamet et møde på et par timer om ugen, men op til ferniseringen har vi selvfølgelig lidt flere. Til sidste udstilling havde vi fx op mod halvtreds kunstværker at vælge iblandt. Det var ret mange, fortæller Ida Lehrmann Madsen.

"Enkelte værker er allerede blevet solgt, fordi der er nogen, der har forelsket sig i dem. Det er lidt fedt!

Louise Normand Christensen

Pigerne er begge glade for det praktiske arbejde i galleriet og ikke mindst for, at de på cv’et kan skrive, at de har været med til at drive et lille galleri med alt, hvad det indebærer af planlægning, udvælgelse af værker og ferniseringer.

- Det er virkelig givende at komme ud og prøve det af i praksis. Det er jo lidt ligesom at have et lille galleri selv, og man oplever, hvordan det er at have en udstilling – fx hvilke overvejelser, man skal gøre sig og den slags, siger Louise Normand Christensen.

Alle kan være med

Begge studerende har udstillet kunst tidligere, og de har blandt andet også selv udstillet tegninger, fotos og malerier i Studenternes Galleri. De slår dog begge fast, at man sagtens kan være en del af frivilligteamet, selvom man ikke ligefrem er kunstudøvende selv. Faktisk kan man også være med, selvom man slet ikke er til kunst. Man kan fx være med til at stå for galleriets PR og kommunikation.

- Det kunstfaglige er rigtig relevant i forhold til vores kunsthistoriestudie. Men er man ikke lige til det, så kan man sagtens bidrage med alt muligt andet. Vi har nogen, der er ret skrappe til det der med PR, for­midling og sociale medier, og de har fx stået for at brande udstillingerne på vores Facebook-side, siger Ida Lehrmann Madsen og fortsætter:

- Vi opdaterer siden hver uge med inspirerende kunst og billeder – og med et ”Kom og se udstillingen!” hvert semester. Det får vi mange ’likes’ på. Brandingen foregår også ved, at vi laver plakater om vores udstillinger, små foldere og den slags.

- Nogle elsker at sidde og klippe og klistre til vores foldere. Andre har været vildt glade for det praktiske arbejde med at få værkerne op at hænge, så det ser indbydende og flot ud. Så man kan få erfaring på mange forskellige områder af at være en del af teamet, og al slags kunst er selvfølgelig også velkommen. Har man ideer eller tiltag, må man også bare endelig byde ind, tilføjer Louise Normand Christensen.

- Vi søger i øvrigt altid nye frivillige i gruppen og tager imod dem med glæde. Så hvis man har lyst til at være en del af os frivillige, skal man bare sige til. Det er lige meget, hvad man studerer, eller hvor langt man er på sit studie. Man skal bare have tid og lyst, slutter Ida Lehrmann Madsen.i