5. oktober 2015

En humanist uddeler verbale tæsk

Elbanovic slår Spasmager i MC's Fight Night 2014. Foto: Christian Hjorth.

Tekst: Maria Buck Jensen

studieliv

Esben Nicolajsen læser retorik – og så er han, under navnet Elbanovic, professionel freestyle rapper. På lørdag d. 10. oktober battler han for 7. gang til finalen i MC’s Fight Night, og i år satser han på at gå fra DR Koncerthuset som champion. Humanist har mødt ham til en snak om rap, retorik og improvisation.


Hvornår begyndte du at freestyle-rappe?

- Det gjorde jeg, da jeg var fjorten år. Jeg skulle overnatte hos min gode ven Kasper, og han viste mig en Fight Night-battle mellem Kejser A og Mikl. Det er måske den bedste finale nogensinde, og jeg sad med kæben nede på gulvet, da jeg så den. Det var rap, og det var sejt, men det, der imponerede mig mest, var, at de fandt på teksten i nuet. De svarede jo på det, som den anden lige havde sagt, og det var jeg vildt fascineret af. Så vi drenge begyndte at gå og rappe mod hinanden. Vi var vildt dårlige, og uanset hvilket emne vi rappede om, så sagde vi bare noget om den andens mor. På et tidspunkt stoppede de andre drenge med at rappe, men jeg blev ved – og ved og ved...

23-årige Esben Nicolajsen, aka Elbanovic, foran DR Koncerthuset, hvor slaget skal stå på lørdag.
Foto: Maria Buck Jensen

I dag læser du retorik på KU. Kan rappen og retorikken supplere hinanden?

- Både i rappen og retorikken kan jeg udtrykke min forkærlighed for sproget, så det er to områder indenfor samme interesse. Og da jeg startede med at læse retorik, kunne jeg godt se, at improvisationen fra rappen var gavnlig, når jeg fx skulle holde taler eller gå til eksamen. Omvendt lærte retorikken mig en masse om, hvordan man målretter sin kommunikation til forskellige publikummer, og det er noget, jeg bruger på scenen. Jeg tænker for eksempel over, at det jeg rapper ikke er for teknisk, så jeg ikke lukker dem ude, der ser rap for første gang.

På lørdag er det 7. gang, du battler ved MC’s Fight Night, gør du noget anderledes for at vinde i år?

- Jeg vil gerne vinde MC’s Fight Night, og det fylder enormt meget for mig, men i år har jeg faktisk brugt mindre tid på at freestyle, end jeg plejer. Så nu må vi jo se, om det er godt eller skidt. Jeg arbejder nemlig på min første udgivelse – en EP, der hedder Afhængig, og som udkommer på fredag. Det betyder, at jeg har rappet en masse, men jeg har kun haft fjorten dage til at træne freestyle intensivt.

Dommerne vurderer både stage appeal og improvisation. Hvor udmærker du dig?

- Improvisation, hundrede procent. Jeg er ikke en dårlig performer, men det er den ting, jeg har skullet lære, og det er der, hvor de syv års erfaring kan ses. Hvis du transskriberede Fight Night-battles, så ville jeg vinde hver gang - og det er jo en passende rapper-selvtillid - men ordene er desværre ikke det eneste, der tæller. Der er nogen, der er bedre til at få det, de siger, til at lyde godt – det er et spørgsmål om form overfor indhold. Min improvisation fungerer, men hvis jeg møder en, som både rapper godt, og som har en stærk stage appeal, så skal min improvisation altså være virkelig skarp.

Hvordan lærer man at improvisere, og hvordan øver man sig på det?

- Det allervigtigste, når man improviserer, er, at man ikke har noget filter overhovedet. Du må slet ikke evaluere det, du siger undervejs i processen. Hvis der er noget, der kan ødelægge det at være i ’zonen’ på en freestyle-scene, så er det tanker som ’det kan jeg ikke sige’ eller ’fuck, det var dårligt’. Det spilder tid, som man ikke har, og det ødelægger rytmen. Vi har simpelthen ikke tid til at kassere ideer, så vi må bare sige noget. Og hvis man gerne vil evaluere sit arbejde, så må man få battlen optaget på video. Under battlen må man kun tænke på det næste, man skal sige. Man må aldrig tænke på, hvad man har sagt.

Hvad er MC's Fight Night?

MC’s Fight Night blev startet i år 2000, og har siden udviklet sig til at blive Danmarks største Freestyle rap-konkurrence.

Freestyle betyder, at alt hvad der siges i konkurrencen skal være improvisation, og derfor starter hver battle med, at rapperne får et tilfældigt emne, der er indsendt af publikum.

Mens rapperne dyster i bokseringen om verbale knockouts, vurderer tre dommere deres evne til at improvisere i forhold til teknik, lyrik og flow. 

I år løber finalen i MC’s Fight Night af stablen i DR Koncerthuset lørdag d. 10. oktober.

Showet sendes live på DR3.

Læs mere om MC’s Fight Night på www.fightnight.dk og på facebook.com/MCsFightNight

Ofte har du jo kun sekunder til at finde på din næste punchline, hvordan gør man det?

- Jeg tænker meget i associationer. Forestil dig et mind-map: Hvis jeg skal rappe om kaffe, så tænker jeg straks ’Café latte, americano, kaffe med mælk’ – og det kan føre til steder, hvor man kan få kaffe, ’Baresso, kaffemaskiner, kaffebønner, kaffepulver, stempelkaffe’. Nu har jeg altså ikke bare ordet ’kaffe’ men 10-15 ting, som handler om kaffe. Det kan så blive til ’Du er en hipster, der drikker kaffe på Baresso’, ’Jeg maler kaffe, ved at knuse bønner i min hånd’ eller ’Du drikker mælk med kaffe i’.

Det er publikum, der sender emner ind til jeres battles, og det har været alt fra ”buksevand” til ”Amalie fra Paradise”. Hvordan håndterer man det?

- Freestyle-rap kræver, at du følger med i, hvad der er aktuelt, og at du har en god paratviden. Jeg har fx set en battle, hvor en rapper fik emnet ”Amalienborg” og til det svarede, at han ikke fulgte så meget med i politik. Så er man altså allerede dårligt stillet fra start.

To gange har du vundet den gyldne mikrofon, som uddeles for aftenens bedste punchline. Hvilken punchline husker du selv som din bedste?

- Gode punchlines er jo altid afhængige af situationen, men jeg er ret tilfreds med den punchline, som jeg fik den første gyldne mikrofon for.  Der sagde min modstander, at jeg var DF’er, hvortil jeg svarede, ’Nej, du er DF’er – det står for dårlig freestyler’. Jeg har også et eksempel fra den seneste kvalifikation, hvor jeg rettede min modstander ved at fortsætte hans rim. I tredje linje siger han, at jeg ikke er den vildeste person, og han slutter sin omgang med at sige, at jeg burde sidde i en stillezon’. Uden den mindste pause fortsætter jeg hans rim, og siger ’Men du har aldrig set en tissekon’ - hvis du havde rimet på det, så havde du været i en langt bedre situation’. Det kom til at virke enormt overskudsagtigt, fordi jeg viste, at jeg allerede var et skridt foran ham og hans rim.

Hvis man aldrig har set freestyle-rap før, hvad skal man så lægge mærke til på lørdag?

- Hold øje med om pointerne relaterer sig til noget i showet, for det er din garanti for, at det du ser er freestyle. Læg mærke til, om der har været et emne før, som punchlinen lægger sig op ad – eller om deltagerne svarer tilbage på noget, som er blevet sagt af en anden. Hvis du holder det in mente, så bliver det langt mere imponerende at se – og samtidig kan du måske tage nogen i at sige noget, som de har øvet hjemmefra.

Sidste spørgsmål: bliver du årets champion?

Ja! Kort og kontant!