2. september 2015

På udgravning i Jordan

Arkæologi

For studerende på nærorientalsk arkæologi er det altafgørende at komme ud og prøve teorien af i praksis. Ud over en måneds obligatorisk feltskole på studiet tager mange af de studerende derfor på udgravninger, som ikke er knyttet til deres uddannelsesforløb, men som på mange måder bliver en meget vigtig del af deres studie. Humanist har mødt tre studerende fra nærorientalsk arkæologi, som den 7. maj til 14. juni 2015 rejste til det nordøstlige Jordan for at være med i udgravninger i Shubayqa-området.

Af Signe Bager Christensen

Det kan være svært at forklare ens omgivelser, hvorfor det er så fedt tage på udgravning. Seks uger bosat i en lille isoleret jordansk landsby med lange arbejdsdage i op til 45 graders varme lyder måske umiddelbart heller ikke så tiltalende, men for de tre studerende Patrick Nørskov Pedersen, Ditte Nedergaard Mikkelsen og Johanne Aaltonen er det en enestående mulighed for at få afprøvet deres færdigheder som kommende arkæologer:

Patrick Nørskov Pedersen, 26 år.

Starter 1/9 på KA i nærorientalsk arkæologi. Har været på udgravning i Shubayqa-området tre gange (2013, 2014 og 2015).

Ditte Nedergaard Mikkelsen, 23 år Starter 1/9 på 5. semester af BA i nærorientalsk arkæologi. Har været på udgravning i Shubayqa-området en gang (2015).

Johanne Aaltonen, 21 år

Starter 1/9 på 5. semester af BA i nærorientalsk arkæologi.

Har været på udgravning i Shubayqa-området en gang (2015).

- Det, at man har været på en udgravning og har gravet selv, gør, at man forstår undervisningen meget bedre. Fx hvordan man bruger forskellige redskaber. Det kan være rigtig svært forstå, når man bare sidder og læser det i en bog, forklarer Ditte Nedergaard Mikkelsen. Johanne Aaltonen supplerer:

- At komme på udgravning er også en rigtig god mulighed for at komme ud og se, hvad man egentlig kan lave som arkæolog, og det er en vildt fed oplevelse at få lov til at komme ned og blive introduceret for alle de her mennesker på udgravningen, som bare brænder for, hvad de laver. At få lov til at stille dem nogle spørgsmål.

Dagligdagen i Jordan

De 25 deltagere i udgravningen boede i to lejede huse i byen Safawi, som ligger ca. en times kørsel fra Shubayqa-området. Der bor ca. 500 indbyggere i Safawi, og mulighederne for at handle er ret begrænsede, så da en deltager havde glemt sit håndklæde, gik der næsten tre uger, før hun fik mulighed for at købe et.

I starten stod deltagerne op kl. halv fem om morgenen, men pga. varmen, måtte de til sidst op allerede kl. fire for at kunne køre kl. halv fem. De skulle helst køre tilbage igen til Safawi før kl. 12. I 2013, da Patrick Nørskov Pedersen for første gang var med til udgravninger ved Shubayqa, campede deltagerne ude på selve sitet i telte, hvilket ikke var specielt behageligt:

- Man fik aldrig helt slappet af. Der var sol konstant, og man kunne ikke rigtig slappe af inde i sit telt, for det var også sindssygt varmt. Det var rimelig hårdt, men også meget sjovt at prøve, fortæller Patrick Nørskov Pedersen.

Under opholdet i 2015 boede deltagerne som sagt i huse, og eftermiddagene hjemme i landsbyen blev brugt på papirarbejde, registrering og praktiske gøremål som fx vask. Papirarbejdet kan være meget omfattende under en udgravning.

- Der er rigtig meget, som skal udfyldes, tegnes osv. Det var nok der, jeg fik det største chok i forhold til at komme fra feltskolen på studiet og ud på en rigtig udgravning. At der var så meget papirarbejde, siger Johanne Aaltonen.

- Der er både meget papirarbejde, når man er derude – og når man kommer hjem. Jeg tror, at jeg brugte i hvert fald 25 % af tiden i felten på papirarbejde, uddyber Ditte Nedergaard Mikkelsen.

Mødet med lokalbefolkningen

I forbindelse med opholdet i Jordan fulgte også oplevelsen af en helt anden kultur, et helt andet land og et helt andet sprog. De tre studerende er enige om, at man får nogle helt særlige oplevelser ved at tage på udgravning langt væk hjemmefra.

- Man oplever ret meget på sådan en tur. Man bliver taget ind af lokalbefolkningen og kommer med til deres bryllupper og hjem og spise hos dem hele tiden. Hvis du kom til Safawi som turist, så ville du jo aldrig opleve de her ting. Vi er rimelig privilegerede på det punkt, siger Ditte Nedergaard Mikkelsen. Patrick Nørskov Pedersen supplerer:

- I og med at vi har lokale ansat til at hjælpe os med alle mulige praktiske ting på udgravningen, så får man også nogle venner derigennem. Venner, som lever et fuldstændig andet liv, end man selv lige kan forestille sig, når man bor i København i Nordeuropa, og det, synes jeg, er super spændende. At møde mennesker, som har et helt andet liv.

Kom med via opslag

Udgravningen i Jordan blev ledet af lektor Tobias Richter, som via opslag havde søgt efter studerende til feltarbejdet på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier. Generelt er der mange opslag om udgravninger, som de studerende kan søge om at komme med på, men det er meget op til den enkelte studerende, hvor mange udgravninger, man deltager i under uddannelsen.

- Der er også arkæologistuderende, som hellere vil arbejde med formidling på fx museer, og for dem er det ikke så relevant at tage på udgravning. Og så er der os andre, som godt kan lide at tage på udgravning, og som synes, at det er super spændende og tager på så mange, som vi har mulighed for og tid til, for­klarer Patrick Nørskov Pedersen og fortsætter:

- Man kan altid gå op til sin underviser og spørge: Har du hørt om nogle udgravninger? Har du nogle kolleger, som du ved mangler folk til et eller andet? Det er virkelig rart, og man får også en del hjælp på den måde.

Dispensation til eksamener

Når feltarbejde skal passes ind i de studerendes uddannelsesforløb, kan det hele dog godt blive lidt presset i forhold til eksamener mv., og mange af de studerende søger derfor om dispensation. Ditte Nedergaard Mikkelsen fik fx dispensation til to eksamener, som hun tog før udgravningen i Jordan, og så tog hun en eksamen, mens hun var dernede.

- Det går godt nok stærkt nogle gange, synes jeg, og hvis man prioriterer, at man vil have arkæologisk erfaring på cv’et, så skal man nok ikke regne med at få 12 i alle fag. Man har nærmest ingen tid til at læse op til eksamen, og jeg synes, at det går lidt ud over, hvad man kan gøre med sine karakterer, siger Ditte Nedergaard Mikkelsen.

Fedt at være af sted

Selvom det giver nogle udfordringer gennem uddannelsen er de tre studerende enige om, at det er det helt rigtige for dem at tage på udgravning:

- At være på udgravning er hårdt fysisk arbejde. Du skal tidligt op, og du har ikke ret meget fritid. Alt i alt er det rigtig, rigtig hårdt, men når man så kommer hjem, tænker man, at det var mega-fedt, forklarer Ditte Nedergaard Mikkelsen.

- Det er så fedt at være på udgravning, at det helt sikkert opvejer de ulemper, der nu engang er. Man får så meget ud af det. Både fagligt, praktisk og oplevelsesmæssigt, slutter Patrick Nørskov Pedersen.

I alt 25 deltagere var med i udgravningerne i maj/juni 2015. Heraf var de 13 studerende fra nærorientalsk arkæologi, mens en enkelt studerende var fra forhistorisk arkæologi.