2. september 2015

Slip billigere fra studiestarten - spar penge på bøgerne!

Af Diana Skyum

Studieliv

Det kan hurtigt blive en dyr affære at starte på et nyt studie. Der skal penge til rustur, fredags-barer, mad – og selvfølgelig kompendier og studiebøger. Men hvis du er ude i god tid og tænker lidt alternativt, behøver bøgerne ikke at løbe med hele budgettet. Studenterskribenten, der selv har sparet adskillige tusinde kroner på studiebøger, giver her nogle gode råd til indkøbene.

Hvis du vil spare mange penge på studiebøger, kræver det en smule planlægning. Få fat i pensumlisterne til dine kurser så hurtigt som muligt og undersøg, hvornår og hvor længe du skal bruge studiebøgerne. Er det skønlitteratur eller en bog, der kun skal bruges i et par uger, kan du måske nøjes med at låne den på biblioteket. Er det nyere bøger, så hør din underviser, om du kan nøjes med at købe en tidligere (og billigere) udgave. Og husk, uanset om du køber nyt eller brugt, at sammenligne priserne. Der kan være stor forskel på bogpriser og leveringsomkostninger, og nogle boghandlere giver endda studierabat.

Brugte bøger

Hjemmesiden pensum.dk har mange private brugere, der sælger brugte bøger, og ved søgning vises både nyprisen hos boghandlerne, forsendelsespris og prisen for brugte bøger på en overskuelig måde. Husk, at selvom sælger har sat én pris på bogen, kan du altid prøve at prutte den ned.

Der findes efterhånden også mange grupper på Facebook til salg af studiebøger. Søg på Facebook, eller spørg dine tutorer eller andre studerende efter gode grupper, der sælger netop den slags bøger, som du skal bruge.

Nye bøger

Foretrækker du en helt ny bog uden overstregninger og æselører, kan du stadig hente en lille besparelse hjem. Tjek den billigste forhandler på pensum.dk eller bogpriser.dk.

Skal der virkelig spares, er den billigste løsning at købe en e-bog fremfor en trykt bog. E-bøger er billigere, og du slipper for at betale for forsendelse. Men hvis du foretrækker den trykte bog, kan du fx hos saxo.dk stadig spare en lille halvtredser på forsendelse, hvis du vælger at hente bogen selv.

Biblioteket

Satser du på at låne dine studiebøger, så sørg for at reservere dem i god tid. Der kan være rift om bøgerne. Hvis du står langt nede på ventelisten, så tjek om biblioteket i din hjemby har bogen hjemme. Så kan du også besøge dine forældre på vejen, når du skal hente bogen.

Kompendier

Det er svært at spare penge på kompendierne, fordi mange af dem bliver sammensat specifikt til semestret. Alligevel er det værd at undersøge, om kompendierne fra tidligere semestre kan bruges. I så fald kan du spørge studerende på årgangene over dig, om de vil sælge deres. Nogle gange ligger de gamle kompendier endda til gratis afhentning rundt omkring på universitetet.