3. maj 2016

I Ark Books bliver de litteraturstuderendes drømme til virkelighed

Ark Books' fire initiativtagere, fra højre mod venstre: Maria Dønvang (læser litteraturvidenskab på KU), Ariane Veiergang (dansk på KU), Ditte Nesdam-Madsen (litteraturvidenskab og arabisk på KU) og Maya Zachariassen (har studeret litteratur i England, studerer nu tv- og medietilrettelæggelse).
Foto: Privat

Tekst: Astrid Sandvad Kudahl

Boghandlerdrømme

Et tomt lokale og litterære drømme fik i 2014 en gruppe litteraturstuderende til at åbne Ark Books på Nørrebro i København. Humanist har besøgt den lille butik, som tilbyder nøje udvalgt dansk og udenlandsk litteratur oversat til engelsk.


Jazzede toner strømmer ud af højtalerne i det lille, næsten kvadratiske lokale. Bøger er sirligt arrangeret på hylder fra gulv til loft, og bag et lille skrivebord sidder Ditte Nesdam-Madsen og putter sig i et tæppe.
- Her er ret koldt, siger hun, da jeg begynder at tage mine mange lag overtøj af. Det er april, men forårsvejret lader vente på sig, og det er koldt både ude og inde.
- Desværre er her ret dårligt isoleret. Vil du have en kop kaffe? spørger hun.

Jeg føler næsten, at jeg er trådt ind i hendes private hjem, som vi sidder her ved det lille hvidmalede træbord, omgivet af de mange bøger.

Ditte Nesdam-Madsen studerer litteraturvidenskab på Københavns Universitet, men i dag er det ikke KUA, der danner rammen for vores møde. I stedet besøger jeg hende i Ark Books i Møllegade på Nørrebro. Den lille non-profit boghandel er nemlig grundlagt af Ditte Nesdam-Madsen og tre andre litteraturglade veninder.

Et godt tilbud

Det var en gammel drøm og et godt tilbud, der førte til åbningen af den lille bogbutik. To af initiativtagerne, Maria Dønvang, som også studerer litteraturvidenskab på KU, og Ariane Veiervang, som studerer dansk på KU, var tilknyttede som frivillige i LiteraturHaus, et litterært kulturhus, som ligger et stenkast fra Ark Books. Ejeren af LiteraturHaus, Poul Opstrup, tilbød dem råderet over det lille lokale på den anden side af gaden, på den betingelse, at de brugte det til, ja, noget 'litterært'. De to bogelskende barndomsveninder greb muligheden. De havde altid drømt om at åbne en engelsksproget boghandel i København. Men før de gik videre med projektet, hev de fat i Ditte Nesdam-Madsen og Maya Zachariassen, den sidste af grundlæggerne.

Ark Books

Du finder Ark Books i Møllegade 10 på Nørrebro og på arkbooks.dk

Følg også Ark Books på Facebook.
 
Podcasten Ark Audio Book Club har bl.a. haft Erlend Loes 'Doppler', Ben Lernes 'Leaving the Atocha Station' og Christoffer Isherwoods 'Goodbye to Berlin' på programmet.

Foran de fire litteraturentusiaster lå en række udfordringer og beslutninger. Det eneste, de havde, var det lille lokale i Møllegade. Hvad de skulle bruge lokalet til, hvordan skulle de finansiere det, og hvem skulle de invitere indenfor, var endnu uvist.

Vi må hjælpe hinanden i branchen

At valget faldt på drømmen om en engelsksproget boghandel, var der flere årsager til.

- Der ligger allerede en anden boghandel her i gaden, Møllegades Boghandel, og det ville være ærgerligt at konkurrere med den. Så vi var nødt til at lave et supplement til deres udvalg og ikke bare tilbyde mere af det samme. Det kunne passende være et engelsk supplement, fortæller Ditte Nesdam-Madsen og uddyber:
- Det er en svær branche uden de store penge, så man bliver nødt til at hjælpe hinanden på tværs af boghandlere.

Mødested for internationale bogentusiaster

Ark Books er dog mere end blot et supplement, for der kommer også mange kunder, som specifikt efterspørger bøger på engelsk.
- Der er mange i København, som ikke læser dansk godt nok til at læse dansksproget litteratur. Dem er vi et tilbud til, ligesom mange af vores frivillige ikke har dansk som modersmål, forklarer Ditte Nesdam-Madsen om, hvordan Ark Books i dag har opbygget en international skare af faste gæster. Et litterært community som hun kalder det.

Stamkunderne er ikke bare med til at holde Ark Books oven vande i dag. Mange af dem var også med til at søsætte projektet, da det var i sin spæde start.
- Vi havde jo hverken penge eller investorer, så vi måtte skaffe nogle penge på en eller anden måde, forklarer Ditte Nesdam-Madsen.

Crowdfunding med fuld valuta

Initiativtagerne besluttede derfor at oprette en crowdfunding-kampagne for at samle penge sammen til drømmeprojektet. I ugerne op til julen 2013 kunne man således donere alt mellem 15 og 5000 kr., og til gengæld fik man små gaver i form af muleposer, rabatkort til butikken eller bogpakker. Målet var at nå 7500 Euro, knap 56.000 kr. Hvis ikke beløbet blev nået inden for en måned, ville Ark Books forblive en drøm.
- Vi besluttede, at vi kun ville gå videre med projektet, hvis vi fik fuld valuta i vores indsamling. Hvis vi kun nåede halvdelen af beløbet, ville vores forretning ikke kunne hænge sammen økonomisk, så det var virkelig alt eller intet, fortæller Ditte Nesdam-Madsen.

Heldigvis blev crowdfunding-kampagnen en stor succes, som i alt samlede 60.000 kr. ind. Altså mere end det beløb, initiativtagerne havde sat som mål. De fire initiativtagere gik straks i gang med at købe bøger hjem til deres kommende boghandel, og i april 2014 stod det hele klar, og Ark Books åbnede med en stor åbningsfest.

Frivillige humanister

Det er nu knap to år siden, og selvom bunken med penge for længst er brugt, så lever den lille boghandel stadig i bedste velgående. Indtægterne fra bogsalget går til indkøb af nye bøger og alle involverede, også de fire grundlæggere, arbejder frivilligt.

I øjeblikket har boghandlen ca. 15 frivillige tilknyttet. Mange af dem er humanister ligesom Ditte Nesdam-Madsen selv, og det kan man godt mærke, fortæller hun.
- Vi er gode til at arbejde i teams og få noget stablet på benene i fælleskab, forklarer hun om, hvordan de humanistiske kompetencer kommer i spil i butikken.
- Og så er humanister også gode til at formidle. Der er fx nogen, der udgiver en podcast, Ark Audio Book Club, hvor de snakker om noget af det litteratur, som optager dem, og som man kan finde her i butikken.

Ark Books skal ikke tjene penge - overskuddet går til husleje, nye bøger, events og til at holde priserne nede. Alle ansatte er frivillige.
Foto: Privat

Det er også de frivillige der bestemmer, hvilke bøger der havner på hylderne i Ark Books.
- Butikken er jo ret lille, og der er ikke plads til så mange bøger. Det vi har er et kurateret udvalg, og det afspejler vores smag. Så man skal ikke regne med at finde de nyeste bøger eller største bestsellers. Vi vil hellere satse på det smalle. forklarer Ditte Nesdam-Madsen.

Internationalt stjernedrys fra hr. Auster og fru Hustvedt

Det er imidlertid ikke kun, når det kommer til indkøb af bøger, at Ark Books tør satse. De ambitiøse initiativtagere er ikke blege for at skyde efter stjernerne, som de gjorde, da de inden butikkens åbning sendte en mail til ingen ringere end forfatterparret Paul Auster og Siri Hustvedt. I mailen forklarede de om deres projekt og bad det anerkendte newyorkerpar om økonomisk hjælp til at drive Ark Books.
- Vi havde ikke regnet med, at de overhovedet ville svare, det startede mest bare som en skør idé, fortæller Ditte Nesdam-Madsen.

Men kort tid efter lå der en mail med svar fra power-parret Auster-Hustvedt. De ville gerne hjælpe. Vedhæftet mailen var to tekster. Den ene var teksten 'Alone' af Paul Auster fra 1969, hans angiveligt tidligste skønlitterære tekst. Den anden var teksten 'Becoming the Other in Translation', som Siri Hustvedt havde skrevet til lejligheden. De to unikke tekster fik Ark Books lov til at publicere. Alt overskuddet skulle gå til at drive deres boghandel.

Pigerne var ellevilde og satte sig for kreere seks unikke bøger med de to tekster. Det måtte gøres med omhu, for som de litteraturnørder de nu engang er, kunne de ikke bare udgive så unikke tekster som enhver anden bog. Først efter et års arbejde lå resultatet klar. En petroleumsblå bog der kunne åbnes fra begge sidder, således at ingen af teksterne fik forrang. 'The Ark Edition' kaldte de den unikke bog, som udkom i seks unikke eksemplarer. Fire af eksemplarerne blev solgt til private, mens et femte står på Det Kongelige Bibliotek. Det sjette eksemplar fik ærespladsen på Ark Books' bogreol.

Desværre er det ikke muligt at beskue bogen i Ark Books i dag. Butikkens udstillingseksemplar er blevet stjålet. 'Det lille bogtyveri' blev mysteriet kaldt af en journalist fra Politiken, som forsøgte at hjælpe med at opklare tyveriet, desværre uden succes.
- Det er en meget kedelig slutning på vores Auster-eventyr, lyder det fra Ditte Nesdam-Madsen idet hun kaster blikket på den hylde, hvor bogen plejede at stå. Skulle nogen få fingrene i udgave 5/6 af 'The Ark Edition', så ved de, hvor de kan henvende sig.

Bøgernes Ark

Selvom titler af amerikanske og engelske forfattere fylder godt på Ark Books hylder, så er butikkens udvalg bestemt ikke begrænset til litteratur fra den engelsksprogede verden.
- Vi kalder os selv en international boghandel med engelsksprogede bøger, forklarer Ditte Nesdam-Madsen og fortsætter:
- Vi har fokus på den store verdenslitteratur, altså bøger fra hele verden, men også oversættelsen som disciplin. Derfor har vi en masse litteratur, som er oversat til engelsk. Det er et af de største litterære sprog, og der er mere verdenslitteratur, som bliver oversat til engelsk end til dansk. Det kan man finde her i Ark Books.

De frivillige i Ark Books har forskellige geografiske ansvarsområder. Ditte Nesdam-Madsen har selv læst bachelortilvalg på arabisk, og hun har derfor ansvar for mellemøstafdelingen, som udgør et lille hjørne i butikken. 'Middle East' står der for enden af hylden. Andre hylder er markeret med 'Asia', 'Eastern Europe' og 'France'.

Den lille Nørrebroboghandel er, hvad den giver sig ud for at være: En ark ladet med bøger fra hele verden. Her burde være noget for enhver litteraturglad humanist, om det så er Asien, Amerika, Afrika eller en fjerde verdensdel, der trækker.