11. april 2016

Bliv klar til udveksling med et sprogkursus

Tekst: Maria Buck Jensen

Udlandsophold

Skal du på udveksling, og har du endnu ikke købt en lommeparlør, så du kan læse Nietzsche i Nürnberg eller undgå frølår i Frankrig? Så skulle du overveje at deltage i et af KU’s gratis sprogkurser i august. Her kan du få finpudset dit tyske, spanske, franske og akademiske engelsk - og så kan du ikke mindst møde andre, der også skal på udveksling.


Sommeren nærmer sig, og det betyder, at en stor del af KU’s studerende er ved at pakke kufferterne til efterårets udvekslingsophold. Rigtig mange skal afsted til spansk-, tysk-, fransk- eller engelsktalende lande, og derfor tilbyder Københavns Universitet hvert år gratis kurser i netop disse sprog. Kurserne tilbydes alle studerende, der skal på et meritgivende udvekslingsophold, og de finder sted tre uger i august.

Charlotte Amalie Joensen, dansk

- Vores underviser var rigtig motiverende og havde fransk baggrund. At lære sproget af en, som har det som modersmål, er en stor fordel, da man på den måde får den rette udtale med.

Troels Kielberg, jura

- Vi blev undervist af en utrolig behagelig og pædagogisk kvinde fra Valencia, hvis store engagement og glæde hurtigt smittede af på forsamlingen. Hun var dygtig til at aktivere hele holdet, og man kunne virkelig mærke, hvordan vi alle flyttede os utrolig meget i løbet af de tre uger.

Tanja Flach Hansen, statskundskab

- Kurset fungerede rigtig godt, fordi underviseren vekslede mellem tavleundervisning, gruppearbejde og individuelle oplæg. Jeg fik både mulighed for at afprøve de redskaber, vi lærte på kurset, og brugbar individuel feedback.

- Det var nogle enormt sjove uger, hvor jeg mødte andre ligesindede, som også var på vej ud i den store verden. Vi havde samtaleøvelser, sange, spil og alt muligt forskelligt, så det var aldrig kedeligt, fortæller danskstuderende Charlotte Amalie Joensen, der deltog på sprogkurset i fransk for begyndere i 2015.

Sprogkurserne udbydes af CIP, Center for Internationalisering og Parallelsproglighed, der ligger på humaniora. Her er professor Anne Holmen centerleder, og hun er glad for, at de studerende synes, at kurserne er sjove. Hendes primære fokus er dog, at de studerende får mere fagligt udbytte ud af deres udlandsophold efter at have deltaget på kurserne.

- Jeg håber, at de studerende både føler sig mere sikre på de sprogkundskaber, de allerede har, men også får tilføjet en akademisk dimension, så de kan deltage aktivt i undervisningen under udlandsopholdet. Derudover håber jeg, at endnu flere studerende tør vælge et tysk-, fransk- eller spansksproget land, fordi de har mulighed for at blive godt forberedt, siger hun.

Sprogkurset i tysk udbydes både for begyndere og fortsættere, mens de andre kurser indrettes efter kursisternes niveau, som undersøges gennem en lille sproglig test før kursets begyndelse.

Få et dansk netværk under udvekslingsopholdet

Flere af de studerende på sommerkurserne oplever, at de møder andre, der skal på udveksling på samme universitet eller i samme by som dem selv, og på den måde bidrager sommerkurserne også til at skabe et fælles dansk netværk under udvekslingen. Det oplevede jurastuderende Troels Kielberg, der tog kurset i spansk for begyndere i sommeren 2015:

- På mit spanskhold viste der sig at være to andre, der ligesom jeg selv skulle til Barcelona i det følgende semester. Som en lille bonus gav sprogkurset os derfor mulighed for allerede inden afrejse at opbygge et lille dansk netværk, fortæller han.

Tanja Flach Hansen, der er statskundskabsstuderende, mødte ligesom Troels Kielberg også andre studerende, som skulle gå på samme universitet som hende selv, og det er en af grundene til, at hun anbefaler kurserne til andre.

- Jeg kan kun anbefale studerende, der skal på udveksling, at deltage i et af CIP’s sommersprogkurser. Jeg tror, det vil gøre dem mere sikre og trygge ved at skulle studere på et universitet i et fremmed land, men også gøre dem til bedre studerende på KU, siger hun afsluttende.

Kurser i sommeren 2016>

- Akademisk engelsk
- Tysk på begynder- eller fortsætterniveau
- Fransk for alle med basal sproglig kendskab
- Spansk for alle med basal sproglig kendskab

Vil du også på sprogkursus?

Alle studerende på Københavns Universitet kan deltage i sommersprogkurserne. Tilmeldingen til kurserne er åben og kører frem til d. 3. juni.

Læs mere og tilmeld dig!