29. august 2016

Alle veje fører til… udlandet!

udlandsophold

Der er mange måder at komme til udlandet på i for­bindelse med dine studier. Du kan tage afsted på en af fakultetets udvekslings­aftaler, finde en praktikplads eller selv arrangere et ophold. Læs her om studerende, som fortæller deres erfaringer med at rejse ud.

Tekst: Tania Maria Johannesen

Patrick Jim Hedensted, mellemøstens sprog og samfund (KA), var i foråret 2016 på Erasmusophold på Leiden University i Holland

Hvorfor valgte du at tage et udlandsophold?

- Jeg trængte til at spice mit studie lidt op. Jeg har tidligere været på udlandsophold i Kairo, og når man er ved at køre træt i studiet, er det rart at have en mulighed for at prøve noget andet.

Hvorfor Leiden?

-Jeg kunne godt tænke mig at lære mere om den europæiske forskningstradition inden for mit fagområde. Leiden har et meget anerkendt program i mellemøststudier, og det var det første universitet til at oprette lærestole i arabisk for over 400 år siden.

Hvad overraskede dig mest ved studielivet i Leiden?

- Jeg havde tre kurser, og vi var mellem to og fire studerende på kurserne. Det er vanvittigt privilegeret at være så få, men det lægger også et vist pres på ens forberedelse og deltagelse. Derudover var undervisningen obligatorisk, og det løftede mit faglige udbytte en del i forhold til herhjemme.

Hvad har opholdet givet dig, som du ikke ville have fået herhjemme?

- Jeg har fået lov til at studere nogle discipliner hos førende forskere, som der kun forskes i få steder i verden - og så oven i købet i en form, der nærmest lignede eneundervisning.

Hvad var din bedste oplevelse i forbindelse med dit udlandsophold?

- Det har været at opdage, blive begejstret for og dygtiggøre mig inden for nogle forskningsområder, jeg nærmest ikke vidste eksisterede, og som jeg i hvert fald ikke ville have mulighed for at stifte bekendtskab med herhjemme.

Hvad ville du gerne have vidst, inden du tog afsted?

-At det ikke er så svært at finde noget at bo i på egen hånd i Leiden. Jeg valgte at leje et værelse gennem universitets housing foundation, og det var ikke helt billigt. Finder man selv et sted, kan man slå op til halvdelen af prisen. Desværre er kontrakten bindende for et semester, når man har skrevet under.

 

Frederik Appel Olsen, retorik (BA), var i foråret 2016 på samarbejdsophold på Lingnan University, Hong Kong

Hvorfor valgte du at tage et udlandsophold?

- Lige siden jeg startede på uni, har jeg tænkt, at det skulle jeg bare.

Hvorfor Hong Kong?

- Jeg ville gerne til Asien for at prøve at bo og have en hverdag et sted, som er radikalt anderledes end Danmark. Og det kom jeg virkelig også til!

Hvordan oplevede du ansøgningsproceduren?

-Jeg fik rigtig god hjælp fra den internationale medarbejder på mit institut. Det mest besværlige var i virkeligheden visumansøgningen. Man søger gennem KU, som så sender materialet til Lingnan-universitetet, som så sender det til myndighederne i Hong Kong - og så skal ansøgningen samme tur tilbage efter behandlingen. Og laver man en enkelt lille fejl, som jeg gjorde, er det forfra igen.

Hvad overraskede dig mest ved studielivet i Hong Kong?

- Mange af de lokale studerendes slappe indsats. Man hører altid om, hvor hårdt man knokler i Asien, og hvor meget vi 'slacker' herhjemme. Men på mit universitet var der kultur for at komme for sent til undervisningen, ikke deltage aktivt og lave alting i sidste øjeblik.

Hvad var din bedste oplevelse i forbindelse med dit udlandsophold?

- De lokale studerende var meget sky. For at lære dem bedre at kende meldte jeg mig til et fodboldhold på universitetet. Sport kan virkelig binde mennesker sammen. Niveauet var meget lavt, og jeg blev hyldet som 'the Danish Messi' og blev en meget integreret del af holdets fællesskab. Da jeg skulle afsted, havde drengene lavet en Ballon d’Or statuette med mit navn på. Det var for fedt!

Hvad var det sværeste/hårdeste i forbindelse med dit udlandsophold?

- At være så langt væk fra dem, jeg elsker. Både geografisk og i tid. Når klokken er 15 i Hong Kong, er folk knap nok stået op i Danmark. Her er Skype og de sociale medier virkelig en gave. Og så er det dæleme svært at være vegetar i det kinesiske køkken!

Charlotte Kongsted Ry Rasmussen, dansk (BA), var i foråret 2016 på et selvarrangeret ophold på State University of New York - Old Westbury

Hvorfor valgte du at tage et udlandsophold?

- Min kæreste kom en dag hjem og spurgte 'Hvad siger du til et halvt år i USA?' Jeg havde lige været igennem en udfordrende periode, hvor jeg havde mistet begge mine forældre inden for kort tid, og jeg kunne egentlig godt bruge et skifte. Ud over det er det jo altid godt for cv’et at have studeret et semester i udlandet.

Hvorfor USA?

- Vi valgte USA, fordi vi gerne begge ville på skoler med et vist fagligt niveau. Samtidig skulle det være et engelsksproget land. Min kæreste har tidligere gået på University of California, hvor vi nok begge blev lidt bidt af USA. Og New York, helt ærligt, det er da for fedt.

Hvorfor valgte du selv at arrangere dit ophold?

- Jeg var for sent ude i forhold til at få en udvekslingsplads, så det var bare med at gå i gang selv. Der er selvfølgelig lidt mere arbejde i det. Og det koster jo noget mere, fordi du selv skal betale studieafgiften. Heldigvis er det muligt at få et udlandsstipendium, som kan hjælpe lidt.

Hvordan oplevede du ansøgningsproceduren?

- Der er mange papirer, der skal samles ind og udfyldes, når man selv arrangerer sit ophold. Jeg talte med et hav af mennesker, og nogle var da lidt tungere at danse med end andre. Men det har virkelig været det hele værd.

Hvad overraskede dig mest ved studielivet i USA?

- Man bliver hele tiden evalueret, og det var vildt motiverende. Man får rettede opgaver tilbage og masser af feedback. Samtidig tæller alle afleveringer, debatter i timerne, midterms og finals en vis procentdel af den samlede karakter. Jeg synes, det giver en mere troværdig karakter i forhold til den model, vi har herhjemme, hvor du kan være heldig eller uheldig med det emne, du trækker til eksamen.

Hvad har opholdet givet dig, som du ikke ville have fået herhjemme?

- Det har givet mig en større selvsikkerhed. Jeg var tvunget til at tale i timerne, hvis jeg ville have en god karakter. Det nyttede ikke at sidde og være nervøs for at sige noget forkert. Samtidig har det styrket mit engelske.

Hvad var din bedste oplevelse i forbindelse med dit udlandsophold?

- Selvfølgelig var universitetet en kæmpe oplevelse. Men halvdelen af det var også at opleve byen New York og have en hverdag et fremmed sted. Det er virkelig en god måde at opleve på.

Hvad var det sværeste/hårdeste i forbindelse med dit udlandsophold?

- Man bliver udfordret personligt og fagligt. Men når man kigger på det retrospektivt, er det også med til at gøre det virkelig fedt. Og så var det en udfordring, at jeg havde to timers transport fra Harlem, hvor vi boede, til universitetet, så jeg var afsted fra klokken 05.00 til klokken 20.00.

 

Sofie Hoxer Brund, engelsk (KA), var i foråret 2016 på samarbejdsophold på University of Wollongong, NSW, Australien

Hvorfor Australien?

- Jeg var interesseret i et specifikt program inden for internationale studier, som universitetet udbød. Derudover lokkede Australiens smukke natur, laid-back kultur og søde mennesker.

Hvad overraskede dig mest ved studielivet i Australien?

-At den afslappede kultur også gælder på universiteterne: både lærere og elever kunne komme dumpende op mod en halv time forsinket uden at blinke. Alle er på fornavn, og underviserne har stor interesse for den enkelte studerendes akademiske udvikling og fremtid. Der var også mere fokus på casestudies end på teori, og alle fag inkluderede minimum en fremlæggelse. Derudover var campus en hel lille by med restauranter, banker, rejsebureauer, og uni-bar med live gigs. Det var vildt fedt og hyggeligt!

Hvad har opholdet givet dig, som du ikke ville have fået herhjemme?

- Jeg har studeret internationale problemstillinger med internationale studerende og undervisere fra hele verden. At have en debat med folk fra lande som Japan, Kenya, Nepal, Australien og Norge har virkelig udvidet min egen horisont. På det personlige plan har det været givende, fordi man møder så mange andre unge mennesker. Desuden opfordrer Australiens smukke natur til eventyr, og jeg har rejst meget rundt i weekender og ferier.

Hvad var din bedste oplevelse i forbindelse med dit udlandsophold?

- Det var nok de venner, jeg fik. Universitetet havde arrangeret en vildt god introuge, hvor der var rig mulighed for at møde alle. De mennesker, jeg mødte den første dag, var dem, jeg holdt ved resten af min tid. De tog mig med til New Zealand på surf-camp, delte mine frustrationer og glæder og blev min familie.

Hvad var det sværeste/hårdeste i forbindelse med dit udlandsophold?

- Det sværeste var at kombinere en akademisk ambition med en stor lyst til eventyr, for der er muligheder nok i Australien, men jeg fik det til at gå op i sidste ende.

Hvad ville du gerne have vidst, inden du tog afsted?

- De fleste studerende i Australien læser kun en bachelor. Det påvirker aldersniveauet og gør også, at kandidatuddannelserne fokuserer en del på det pædagogiske aspekt ved undervisningen, fordi de fleste, der læser en kandidatuddannelse, selv skal undervise.

 

Sara Wind, retorik (KA), var i foråret 2016 på praktikophold på NordDanmarks EU-kontor i Bruxelles

Hvorfor valgte du at tage et udlandsophold?

- Fordi det i min optik er en unik mulighed at gøre brug af under sin uddannelse: at bo og leve i en anden by et andet sted i verden.

Hvorfor Bruxelles?

- At det blev Bruxelles var lidt et lykketræf. Jeg ville rigtig gerne udforske Bruxelles og EU-institutionerne, så da der dukkede en praktikstilling op i KU’s jobbank, gav jeg det et skud. Jeg havde ikke regnet med, at de ville vælge en humanist.

Hvordan oplevede du ansøgningsproceduren?

- Det var meget lettere, end jeg havde regnet med. Fordi jeg ikke skulle rejse uden for Europa, skulle jeg blot have godkendt min praktikkontrakt ved KU, efter praktikpladsen var i hus.

Hvad gik din praktikstilling ud på?

- NordDanmarks EU-kontor varetager nordjyske aktørers interesser i relation til EU-systemet. Som praktikant assisterede jeg kontorets energikonsulent. Mine arbejdsopgaver bestod i at holde mig opda­teret inden for energiområdet, både politisk og forskningsmæs­sigt, så jeg hele tiden var opdateret på, hvad der var aktuelt for vores nordjyske bagland. I Bruxelles er der rig mulighed for at gå til konferencer og møder, hvor man kan blive opdateret inden for sit område. Derudover stod jeg for en masse praktisk i forbindelse med delegationsbesøg.

Hvad har opholdet givet dig, som du ikke ville have fået herhjemme?

-Jeg er overbevist om, at praktik giver dig noget, som studiet ikke kan, da man får testet sin faglighed og kompetencer i erhvervslivet. Når man rejser ud for at tage i praktik, har man mulighed for at skabe et mere internationalt netværk, end man kan i en dansk kontekst.

Hvad var din bedste oplevelse i forbindelse med dit udlandsophold?

- Inden jeg tog afsted, var jeg meget studietræt, og jeg trængte til en pause fra bøgerne. Derfor er jeg glad for, at jeg valgte at tage i praktik, og at jeg kunne kombinere det med et udlandsophold har kun gjort det til en endnu bedre oplevelse.

Hvad ville du gerne have vidst, inden du tog afsted?

-Hvis jeg kunne skrue tiden tilbage, ville jeg ønske, at jeg havde taget et udlandsophold på min bachelor også.

 

Astrid Gro Pedersen, dansk (KA) med sidefag i statskundskab, var i efteråret 2015 på Nordplusophold på Stockholms universitet

Hvorfor valgte du at tage et udlandsophold?

-Jeg syntes, at jeg havde levet det samme liv i fire år: samme studie, samme lejlighed, samme by og samme job. Helt enkelt trængte jeg til at opleve noget nyt.

Hvorfor Stockholm?

- Det tiltalte mig meget at bo og studere i en nabokultur. Danmark sammenligner sig hele tiden med Sverige i flygtninge-, ligestillings-, klima- og velfærdsdebatten, og somme tider virker kontrasterne mellem de to lande meget overfladiske. Indblikket i svensk politik har givet mig mange interessante perspektiver, jeg kan bruge videre i min uddannelse. Og så er det for mig at se en kæmpe fordel at kunne kommunikere på det lokale sprog.

Hvordan oplevede du ansøgningsproceduren?

- Det gik helt ufatteligt glat. På det punkt er Nordplus virkelig velfungerende, og jeg havde fornemmelsen af at blive holdt i hånden hele vejen. Min danske koordinator svarede altid enormt hurtigt og holdt mig orienteret om ansøgningsprocessen. Hun gjorde mig endda opmærksom på legater. Da jeg kom til Stockholm, hjalp min svenske koordinator mig med alt det praktiske omkring indskrivningen.

Hvad overraskede dig mest ved studielivet i Stockholm?

- Der var meget små hold på kandidatkurserne, så meget af undervisningen foregik som samtaler og oplæg. Underviserne engage­rede sig i de studerendes projekter og bad os konstant redegøre for og kritisere pensum. Det krævede et enormt højt forberedelses­niveau, og jeg flyttede mig virkelig langt fagligt. Jeg har fået en sult efter mere viden, som jeg har taget med mig hjem.

Hvad har opholdet givet dig, som du ikke ville have fået herhjemme?

- Jeg kom tilbage med fornyet appetit på studierne, og jeg er mere afklaret om, hvad jeg gerne vil bruge uddannelsen til. Samtidig har jeg lært enormt meget om relationer i Norden og har skabt et netværk på tværs af landegrænser, som jeg kan bruge både i mit faglige og sociale liv.

Hvad var din bedste oplevelse i forbindelse med dit udlandsophold?

- Det var virkelig interessant at opleve en anden studiekultur og dis­kutere faglige problemstillinger med studerende fra Sverige, men frem for alt var det den positive oplevelse af at lykkes med at skabe et liv med hverdag og omgangskreds helt på egen hånd.

Hvad ville du gerne have vidst, inden du tog afsted?

- Det tog lidt tid, før jeg selv kunne formulere mig forståeligt på svensk. Jeg blev aldrig flydende, men lærte de nødvendige ord og accenter til en gnidningsfri kommunikation. Et sprogkursus hjem­mefra ville måske have kickstartet den udvikling.

Vil du til udlandet?

Arrangementer i det kommende studieår

 • 4. oktober: Udlandsdag
 • 13. oktober: Klar Parat Udveksling ansøgnings workshop - KU s samarbejdspladser
 • 26. januar: Klar Parat Udveksling - få dit til valg i udlandet (E17/E18) forhåndsgodkendt
 • 9. februar: Udlandsdag
 • 23. februar: Klar Parat Erasmus ansøgnings workshop Erasmus
 • 20. marts: Klar Parat Erasmus - på vej
 • 4. april: Klar Parat Erasmus - få dit Eras musophold (E17/F18) forhåndsgodkendt til tilvalg

Se mere i kalenderen på KUnet.

Ansøgningsfrister

 • 7. oktober: Udvekslingsophold (F17) ved Lunds Universitet
 • 25. oktober: Udvekslingsophold (E17/F18) på en af KU s samarbejdspladser
 • 1. marts: Erasmusophold (E17/F18)
 • 1. marts: Udvekslingsophold (E17) ved Lunds Universitet
 • 15. marts: Erasmusrestpladser frigives (tildeles efter først til mølle princippet)

Du kan læse mere om ansøgningsprocedurer og udlandsdag på din uddannelsesside på KUnet.