6. september 2016

Stort behov for specialiseret viden om Iran

Foto: Privat

Tekst: Astrid Sandvad Kudahl

Iranforskning

Rasmus Christian Elling er uddannet fra Iranstudier (persisk sprog og kultur) på KU. Her har han læst både sin bachelor og kandidat og skrevet ph.d. I dag forsker han i iranske byers udvikling og underviser selv Iran-studerende som lektor på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier. Her fortæller han, hvorfor Iran er noget helt særligt og et vigtigt forskningsområde.


Hvornår opstod din interesse for Iran?

- Allerede som barn, da jeg så det persiske alfabet for første gang. Jeg lovede mig selv, at det ville jeg lære en dag. Da jeg senere sad med studiekataloget for Københavns Universitet og så, at man kunne læse persisk, var der ingen tvivl. Så jeg startede på bacheloren i persisk uden at kende en eneste iraner eller have rejst i Iran - det skulle jeg så komme til sidenhen.

Hvad er det, der særlig interesserer dig ved Iran?

- Iran er et land fyldt med paradokser. Udefra er det dæmoniseret og fremstår dystert, men når man besøger landet, er det en helt anden virkelighed, man møder. Det ligner hverken Mellemøsten eller Centralasien - Iran er virkelig noget helt særligt, og det er spændet mellem paradokserne og landets særegenhed, der fascinerer mig.

Hvad forsker du i for tiden?

- Jeg forsker i iranske byers udvikling i moderne tid. En af de byer, jeg har kigget på, er Abadan, som ligger ved Den Persiske Golf tæt på grænsen til Irak. Abadan har en helt særlig historie, da verdens største olieraffinaderi engang lå her og gjorde byen til et kosmopolitisk centrum med daglige flyafgange til London, biografpremierer og besøg af internationale jazzstjerner. Byen blev siden ødelagt i Iran-Irak-krigen, men de nostalgiske minder om byens guldalder lever stadig videre hos indbyggerne og nu også som en del af mit forskningsprojekt Abadan:Retold.

Hvorfor er det vigtigt, at der er en Iran-uddannelse på KU?

- Fordi vi lever i en globaliseret verden, hvor danskerne kommer i kontakt med Iran og iranerne både i deres møde med flygtninge og gennem samhandel og kultur, og i de møder er der behov for en specialiseret viden om det iranske samfund og sprog. Det viser den efterspørgsel, der er på vores kandidater: De får fx job inden for integration, i efterretningstjenesten eller i Udenrigsministeriet, hvor de skaber stor værdi med deres viden. Derudover er KU i øvrigt et af de sidste steder internationalt set, hvor man kan få så specialiseret en viden om Iran, som vores uddannelse tilbyder, netop fordi den giver plads til fordybelse i sproget.

Læs mere om Rasmus Christian Ellings forskningsprojekt på Abadan:Retold