2. februar 2017

Oplev plastikkens forunderlighed på forårets IKK Festival

Tekst: Pernille Hammershøj Madsen

Festival

Under temaet ’plastik’ vender IKK Festival i starten af april for 8. gang tilbage med to dage fyldt med arrangementer for det kulturelskende publikum. Humanist har talt med arrangørerne bag den studenterdrevene festival, og her kan du blive klogere på det tværfaglige initiativ, som frivillige kræfter hvert år gør til et af HUM’s flotteste arrangementer..


Jeg møder Camilla Ranfelt og Rina Møller en kold januardag i IKK’s studenterbar Roland Bar. Alle har travlt med eksamen, men de to kandidatstuderende på litteraturvidenskab har indvilliget i at mødes og fortælle lidt om, hvad man kan forvente sig af årets IKK Festival på Institut for Kunst- og Kulturvidenskab – en festival, de er medarrangører af.

- Grunden til, at vi i år har valgt ’plastik’ som tema er, at der er en dobbelttydighed i ordet – det kan både handle om materialet og om fx plastikkirurgi, fortæller Camilla Ranfelt der, når hun udtaler ordet plastik, lægger trykket forskelligt, alt efter om hun taler om materialet plastik eller det at forme kroppen fx ved hjælp af plastikkirurgi.

- Vi arbejder tit med temaer, der kan tolkes, for det er der en gevinst i. I år syntes vi, at det var spændende, at plastik både kan være materialet, og det at noget kan formes. På den måde relaterer det også til fagene på IKK, fordi de alle sammen er fag, der både har en teoretisk og en produktiv side: fx det at sætte et teaterstykke op, skrive en tekst eller lave et stykke musik, fortæller Camilla Ranfelt, der står for PR og økonomi ved dette års festival.

Ikke kun for IKK-studerende

Med afsæt i plastik-temaet har de studerende sluppet kreativiteten løs og sammen­sat et program, der indeholder lige dele faglige og underholdende indslag. Festivalen får besøg af både forfattere, musikere og forskere, som alle har hver deres indgangsvinkel til temaet. Bl.a. kommer forfat­teren Mette Thomsen for at fortælle om sin bog ’Plastic’, og musikeren Robert Rizzi vil holde foredrag om manipulation af musik.

IKK Festival

Årlig kulturfestival på Institut for Kunst- og Kulturvidenskab (IKK), hvis mål er at skabe bånd mellem universitetsverdenen og det københavnske kunstmiljø.

Finder i år sted den 6.-7. april 2017 på IKK i bygning 21.

Se program på www.ikkfestival.dk, og følg IKK Festival på Facebook og Instagram.

- Programmet kommer til at indeholde en god blanding af både praktiske og sjove indslag, og vi vil bl.a. præsentere et koncept a la ’kunst i praksis’. Underviserne på IKK støtter altid op om festivalen, og derfor kommer der også til at være forskellige faglige oplæg, men vi prøver også at få nogle eksperter ind fra andre fakulteter. Fx vil vi gerne have en naturfaglig person ind og fortælle om, hvad plastik konkret er for et materiale. Programmet kommer både til at indeholde nogle meget konkrete oplæg kombineret med noget mere abstrakt, der fx går ind og stiller spørgsmål ved, hvad det gør ved kroppen, at vi laver den om med plastikkirurgi, fortæller Camilla Ranfelt.

De to studerende understreger, at IKK Festival på ingen måde kun er for instituttets egne studerende. HUM’s andre studerende kan også sagtens være med:

- På tværs af fagene her på humaniora kan der sagtens være ting og interesser, der går igen. Hvis der fx er oplæg om filmanalyse, kan der komme folk fra filmvidenskab, eller hvis programmet byder på en alternativ fortolkning af Shakespeare, kan der være nogen fra engelsk, som synes det er spændende, siger Rina Møller. 

- Det er vigtigt ikke at være navlepillende, så vi prøver at brede temaet ud og invitere udefrakommende med indenfor. Vi prøver også at få tværfaglige oplæg på festivalen og at få vores undervisere i samtale med anmeldere, musikere eller forfattere. Sådan at vi skaber et rum, hvor vi kan tale om tingene på en ny måde, forklarer Camilla Ranfelt.

Opbakning fra instituttet

Under festivalen får de studerende lov til gratis at låne festsalen, fællesarealerne og undervisningslokalerne på HUM, og selvom man af økonomiske årsager ikke kan holde undervisningsfri på instituttet under festi­valen, får IKK Festival meget opbakning fra institutlederen og underviserne:

Rina Møller og Camilla Ranfelt læser  litteraturvidenskab og er medarrangører af IKK Festival 2017. Foto: Pernille Hammershøj Madsen

- Underviserne er rigtig gode til at gøre opmærksom på festivalen og opfordre de studerende til at gå med til vores arrangementer efter undervisningen. Der er også mange, som støtter op om hinanden som kollegaer og møder op for at høre hinanden tale, fortæller Rina Møller og tilføjer, at IKK festivalen også er et kreativt frirum for underviserne:

- Det eneste krav, vi har til vores underviseres oplæg, er, at de lægger sig op ad temaet. Vi giver dem frie tøjler til at finde deres egen vinkel på emnet, og vi siger til dem: ’Her er et rimelig stort emne, som du må vinkle lige, som du vil. Kom og lav en lille oplæsning – og så vil der sidde en skare af unge studerende og lytte’.

Det frivillige engagement

IKK Festival giver ingen økonomisk fortjeneste og er baseret på frivillige kræfter. Men hvorfor egentlig lægge så mange kræfter i frivilligt arbejde på sit institut? De to IKK-studerende er enige om, at ud over at man er med til at stable et rigtig fedt projekt på benene, så handler det også om cv'et:

- Når du er færdiguddannet, er det godt at have noget konkret erfaring med i bagagen, som du ikke kan få via bøgerne. Der­udover er det fedt at få lov til at udfordre sig selv og at prøve noget nyt, mener Rina Møller. Camilla Ranfelt supplerer:

- Det med at arbejde i en større gruppe giver også en masse socialt. Vi læser på et studie, hvor vi næsten kun har gruppearbejde, hvis vi selv tager initiativ til det. Så det med at lære, hvordan et gruppearbejde fungerer, er rigtig givende – man lærer noget om, hvordan man træffer beslutninger i en organisation.

De to IKK-studerende har også oplevet, hvordan det er at blive kastet hovedkulds ud i nye udfordringer. Rina Møller fortæller, at hun på et tidspunkt endte i den gruppe, der skulle stå for lyd og teknik.

- Jeg havde ikke regnet med at ende i den gruppe, men pludselig vidste jeg, hvordan man skulle styre et lydboard. Det er ret fedt at få udfordret sig selv og opdage, hvor meget man egentlig kan på vilje, fortæller hun. Camilla Ranfelt har en lignende historie fra sin tid i fundraising-gruppen:

- Vi var to, der skulle stå for fundraising, og vi deltog i Academic Books-konkurrencen ’Det Gode Projekt’. Vi gjorde alt for at vinde konkurrencen, og vi endte med at vinde prisen på de 10.000 kr. Jeg lærte, hvordan man skriver en god ansøgning – og får folk til at stemme på ens projekt. Jeg var heldig at arbejde sammen med en, som havde prøvet det før.

Det er især i forbindelse med ansøg­ninger om fondsmidler og andet skriftligt arbejde, at humanisternes faglighed bliver sat i spil. Rina Møller fortæller, at man med en uddannelse i litteraturvidenskab bl.a. får evnen til at tænke analytisk og kritisk, og det kan hun bruge i kommunikationen med eksterne spillere.

- Det er en fed evne at have, når man fx skal skrive en e-mail, hvor man skal overbevise en bestemt person om, at han eller hun skal komme. Og når man skal skrive en god pressemeddelelse eller en god fondsansøg­ning. Man bliver bevidst om, hvor meget man kan i forskellige situationer, siger hun.

- På de kreative fag bliver vi ikke uddannet til noget konkret som fx tandlæge. Så festivalen er også en måde, hvor man selv kan være med til at definere, hvilke kompetencer man får. Arbejdet med festivalen er med til at lære en at bruge sin teori i prak­sis, fortæller Camilla Ranfelt og tilføjer så, at festivalen også har givet hende et godt svar på spørgsmålet om, hvad hun kan blive med sin uddannelse:

- Når folk spørger ’hvad bliver du, når du er færdig?, svarer jeg: ’Jeg laver fx denne her festival, og der har jeg fået kompetencer inden for det, det og det’. Det er en rigtig god måde at konkretisere sit fag på – det er også godt at lave en god analyse af Shakespeare, men det hjælper ikke folk til at forstå, hvad det er, vi kan med vores fag, og hvordan vi kan forbinde det teoretiske med det praktiske.

Musik, kunst, dans og litteratur

Det er et puslespil at få festivalprogrammet til at klappe, men Rina Møller og Camilla Ranfelt fortæller, at frivilliggruppen oplever at blive kontaktet af både musikere og dansere, som gerne vil være en del af programmet – og som gør deres bedste for at finde på en optræden eller et stykke musik, der passer til temaet:

- Vi blev på et tidspunkt kontaktet af en dansetrup, der spurgte os, om de måtte opføre en danseforestilling, og der er mange undergrundsbands, som kontakter os og spørger, om de må komme og spille, siger Rina Møller.

Hvis frivilliggruppen vil have et kendt navn på programmet, handler det dog ofte om netværk.

- Det kommer meget an på, om der er nogen, der har en forbindelse i deres netværk. Ellers sidder vi selv og researcher og prøver at finde ud af, hvem der kan passe til emnet. Hvis vi fx vil have fat på en bestemt forfatter, så prøver vi at kontakte forlaget eller gå via forfatterens egen hjemmeside, siger Rina Møller.

- Det opsøgende arbejde handler om strategi. Hvis man kan undgå at skrive til ’info@’, så skal man gøre det, for den slags mailadresser får man sjældent noget ud af at skrive til, siger Camilla Ranfelt.

Når IKK Festival 2017 løber af stablen den 6.-7. april, kan publikum være sikre på, at alt er gennemtænkt ned til mindste detalje. Rina Møller og Camilla Ranholt understreger igen, at alle er velkomne til årets festival. Og at støttebaren, som findes i IKK's studiebar, Roland Bar, er festivalens eneste kilde til indtjening:

- Derfor vil vi opfordre alle til at komme forbi Roland Bar og drikke en øl med os i den gode sags tjeneste.