2. februar 2017

Velkommen til, Jura og Teologi!

Tekst: Pernille Munch Toldam

Nye naboer

I løbet af januar er der kommet nye beboere til Søndre Campus, og hvor vi tidligere kun var et KU-fakultet på Amager, er vi nu tre. Humanist har mødt en teolog og to jurister og spurgt dem, hvad deres forventninger er til de nye omgivelser.


Teologi: Aldrig mere Købmagergade i myldretiden!

Til at begynde med virkede det som en rigtig dårlig ide. Men efter at have haft tid til at tænke over det og efter at have været ude at se de nye bygninger, konstaterer teologistuderende og fagrådsformand på teologi Lucas Antonio Madsen, at teologis flytning til Islands Brygge ikke er verdens undergang.

- Vi får jo nogle virkelig flotte lokaler. Vi kommer til at savne beliggenheden inde i byen og de nemme transportforhold i forhold til fx Nørreport. Men så er det heller ikke mere besværligt, og man kan jo tage metroen på ti minutter, siger han.

Lucas Antonio Madsen er teologistuderende og fagrådsformand på teologi.

Og har man først en gang forsøgt at forcere gaderne i indre by i myldretiden, så forstår man, hvorfor der også er glæde forbundet med at rykke ud af Købmagergade.

- Når vi indimellem har været nede over, at vi skal flytte, så er vi bare gået et smut ud af porten, og så har vi kunnet glæde os over, at vi i det mindste slipper for menneskemængden, siger Lucas Antonio Madsen.

Tanken om bedre undervisningslokaler og om at blive en del af et større campus, tiltaler også de teologistuderende.

- Det bliver selvfølgelig noget nyt, at vi skal forholde os til alle de andre studerende, men forhåbentlig kommer vi til at tale lidt mere sammen på tværs af fagligheder. Det er godt og vigtigt at have sit eget studie- og undervisningsmiljø, men isolationisme er aldrig godt, og det bliver fedt at kunne tale med andre studerende og drage nytte af den viden, de har, mener han.

I de nye bygninger får teologerne dog mindre plads end i Købmagergade, og den mindre plads er et af de emner, der har fyldt meget i forbindelse med flytningen.

Jura og Teologi

De to mindste fakulteter på KU.

Jura optog i 2016 745 BA-studerende og har i alt ca. 4.500 studerende.

Teologi optog i 2016 118 BA-studerende og har i alt ca. 616 studerende.
 
Til sammenligning optog HUM i 2016 2.073 studerende, og der er i alt ca. 9.867 humaniorastuderende.

- Vi mister en fjerdedel af den plads, vi har haft i Købmagergade, men heldigvis er der stadig plads til vores bar, som kommer til at ligge i forlængelse af kantineområdet, som også bliver noget større, end vi har været vant til. Forhåbentlig er der flere, der vil bruge kan­tinen fremover, så det kommer til at samle os – nu hvor man ikke længere bare kan gå ud på Købmagergade og købe frokost, siger han.

Studentermenigheden på teologi skal også afsøge det nye lokalmiljø på Islands Brygge.

- Tidligere har menigheden været så privilegerede, at de har kunnet bruge Trinitatis Kirke til deres studentergudstjenester om fredagen. Det er her, de studerende, der vil være præst, har haft mulighed for at øve sig i at prædike. Nu kommer de nok til at ændre tiderne eller finde en anden kirke, siger Lucas Antonio Madsen.

Jura: Store forventninger til et tværfagligt miljø              

Det kan synes som en dårlig byttehandel at skulle skifte den gode og traditionsrige location i København K ud med Islands Brygge. Alligevel glæder de fleste sig til at få et nyt studiemiljø på Amager. Det fortæller jurastuderende Kristian Dam Hove og Morten Bor­drup, som Humanist møder kort efter nytår i juras gamle lokaler på Bispetorvet i indre by.

- Vi er meget spredt herinde, vi har undervisning syv forskellige steder rundt omkring i byen, og det gør det svært at skabe et ordentligt studiemiljø. Det bliver godt at blive samlet og at komme ud og møde nogle andre mennesker end bare os jurister, siger Morten Bordrup, der er formand for Konservative Jurister og kandidatstuderende på 1. semester.

Hans medstuderende Kristian Dam Hove, der er formand for Forenede Jurister og bachelorstuderende på 3. semester, er enig:

- Det er et stykke historie, vi flytter fra. Men samtidig er de muligheder, vi har for et socialt liv her, så begrænsede, at det næsten er en gåde, at vi ikke er flyttet noget før.

Det er især udsigten til en ny fælles kantine, en studenterbar og nye flotte rammer, hvor der ikke er hundekoldt om vinteren og bagende varmt om sommeren, der skaber store forventninger.

Jurastuderende Morten Bordrup og Kristian Dam Hove er formænd for hhv. Konservative Jurister og Forenede Jurister på jurastudiet. 

- Men succesen kommer til at stå og falde med, om man kan skabe en campusfølelse. Hvis man kan det, bliver flytningen en kæmpe succes. Hvis det derimod bliver sådan, at folk bare kommer for undervisningen og tager hjem igen bagefter, så kunne vi grundlæggende lige så godt blive i byen. Det kommer til at handle meget om, hvad vi kan opbygge af socialt samvær. Vi får en studenterdrevet cafe derude, hvilket vi ikke har haft herinde i byen, og det gør det forhåbentlig nemmere at komme hinanden ved, siger Kristian Dam Hove.

På jura har man en lang tradition for studenterforeninger, og man har bl.a. en fodboldklub, en basketballklub, en vinklub, en skytteforening, en franskforening, foreningen af kristne jurister m.fl.

- Det er meget positivt og godt for studiemiljøet, at folk samler sig og laver noget socialt eller politisk sammen, så jeg håber, at der bliver god plads til alle de forskellige foreninger. Men derudover er det vigtigt, at vi kan mødes på tværs af foreninger og også møde folk, der ikke er foreningsaktive. Det har der været stor efterspørgsel på i vores trivselsundersøgelser, forklarer Morten Bordrup.

De to jurastuderende glæder sig også til at møde andre studerende. Og hvis man skulle være af den opfattelse, at jurastuderende har fordomme om humanister, så kan man godt tro om igen.

- I virkeligheden er min største fordom nok, at humanisterne har flere fordomme om os, siger Kristian Dam Hove med et grin, inden han alvorligt tilføjer, at han glæder sig til at møde andre studerende, der også har en faglighed, de er stolte af. Morten Bordrup tilføjer:

- Vi er alle studerende, og det bliver sjovt at forsøge at skabe et socialt miljø på tværs af fagligheder. Det bliver fedt at se nogle andre end os selv og få noget refleksion og lære noget om alt det, der findes ud over jura.