2. februar 2017

Verdens bedste taler er fra HUM

Sabrina Vitting-Seerup til EM-finalen i Tampara, Finland. Foto: Privat

Tekst: Pernille Munch Toldam

Gode Talegaver

Sabrina Vitting-Seerup er ph.d.-studerende på Institut for Kunst- og Kulturvidenskab (IKK) – og så er hun en usædvanlig god taler. Så god faktisk, at hun netop har vundet verdensmesterskabet i public speaking i Canada.


’Er I klar over, at vi har en af verdens bedste talere blandt os?’ Sådan lød det i IKK’s nyhedsbrev lige før jul. Institutleder Mette Sandbye brugte en del af sin leder på at fortælle om en af instituttets unge ph.d.-studerende, der netop, som den første dansker nogensinde, havde vundet finalen ved talekonkurrencen The Public Speaking Championship i Canada. Efter at have kvalificeret sig ved at tale kort, klogt, klart og engagerende ved den danske og siden den europæiske finale, skrev institutlederen.

Sabrina Vitting-Seerup

Ph.d.-studerende på IKK, hvor hun skriver om repræsentation af indvandrere i danske kulturin­stitutioner.

Cand.mag. i litteraturvidenskab og moderne kultur og kulturformidling, 2013.

Tidligere kommunikations- og marketingchef i Academic Books, 2013-2016.

Første danske vinder af den inter­nationale talekonkurrence The Public Speaking Championship, der afholdes af organisationen Junior Chambers International (JCI).

Se Sabrina fortælle om sit speciale ved arran­gementet ’Specialisterne’ på Hovedbiblioteket.

Se Sabrina fortælle om talekonkurrencen i Canada på TV2 Lorry.

Sabrina Vitting-Seerup er navnet på den ph.d.-studerende fra IKK, der har klaret sig helt til tops i talekonkurrencen, der på dansk hedder Den gyldne mikrofon, og nu kan kalde sig verdens bedste taler.

- Det var helt vildt at få at vide, at jeg pludselig var verdens bedste til noget… Jeg mener, jeg har ikke engang vundet en fodboldturne­ring på min folkeskole, og nu er jeg verdensmester, fortæller Sabrina Vitting-Seerup til Humanist, da hun igen er tilbage på dansk jord.

Temaet for talerne til verdensmesterskabet i Canada, der foregik, mens det amerikanske præsidentvalg var på sit højeste, var ’how to make peace possible’ – og det var ikke et emne, der voldte den 28-årige forsker store problemer.

- Med valget i baghovedet var det oplagt at tale om, hvordan vi ikke skal hade folk, fordi de har en anden religion, stemmer på et andet parti eller har en anden hudfarve. Under talen leflede jeg også lidt for salen! Jeg sagde til dem: I er unge, og I kommer fra hele verden og har forskellige religioner, baggrunde og livsstile – og vi kan sidde her sammen. Skulle vi ikke påvirke andre til at gøre det samme. Hvis vi kan være mere tolerante over for hinanden, både på den ene og den anden fløj, så kan vi meget bedre løse ting som klimakrise og krige, fortæller Sabrina Vitting Seerup og tilføjer, at emnet lægger sig op ad hendes ph.d.-emne, som er repræsentation af indvandrere i dansk kultur – specifikt i danske kulturinstitutioner.

Selvvalgte benspænd

Talekonkurrencen har mange runder. Der er lokale finaler, som i Sabrina Vitting-Seerups tilfælde foregik på Amager, regionale og nati­onale finaler, og til sidst er der EM og VM. For hver konkurrence bliver kravene skærpet, og man får nye emner.

Sabrina Vitting-Seerup forsker i repræsentation af indvandrere i danske kulturinstitutionere.
Foto: KU

- Ved de internationale finaler skal man tale på enten fransk, spansk, engelsk eller japansk, men jeg lavede faktisk også min nationale finale i Danmark på engelsk. Det gjorde jeg, fordi jeg havde brug for at udfordre mig selv og lære noget – i stedet for bare at fokusere på at vinde. Ved hver finale har jeg forsøgt at lave en udfordring for mig selv, forklarer Sabrina Vitting-Seerup, der stadig bliver nervøs før hver tale.

- Jeg bliver mega-nervøs og får hjertebanken og rystende hænder. Men jeg har prøvet det så mange gange nu, at jeg ved, hvad der sker, hvis jeg ikke bliver nervøs. Hvis jeg er så kendt i mit materiale, at jeg bare stiller mig op, så bliver det ikke lige så godt. Så nu ændrer jeg med vilje ting i talen for at udfordre mig selv. Jeg bliver jo nervøs, fordi jeg går op i det, og fordi jeg gerne vil gøre det godt. For mig handler det om at finde ud af, hvad der skal til, for at publikum går hjem med noget; for at de tænker, ’gud, sådan havde jeg ikke tænkt over det’.

5-7 minutter eller du er ude

Talens struktur, og hvordan den er opbygget, er en vigtig del af kon­kurrencen, hvor man bliver bedømt efter en række kriterier.

Præsentationsteknik
- lær af en pro!

Panikker du også ved tanken om, at du skal holde et oplæg på 20 minutter om en tekst? Eller at du skal til samtale om et job, du virkelig brænder for?

Kom til gratis kursus i præsentationsteknik med ph.d.-studerende Sabrina Vitting-Seerup. På kurset vil du få nogle helt basale redskaber og pointer, så du bliver bedre til at tale og til at præsentere dig selv ordentligt.

Kurset er arrangeret af Sabrina Vitting-Seerup i samarbejde med Humanist, og det foregår 8. marts 2017 kl. 15-18 i lokale 16.2.07.

Tilmeld dig, inden 6/3, på humanist@hum.ku.dk

- Det handler bl.a. om din argumentationsrække, hvordan publikum reagerer, hvordan du bruger din krop og stemme på scenen, hvordan du ser ud, og om du har noget på hjerte. Man bliver bedømt på alt: ’hvordan brugte hun hånden, da hun gik over scenen; hvor lang tid holdt hun pause; grinede publikum?’ Alt bliver målt og vejet af juryen, forklarer Sabrina Vitting-Seerup og tilføjer:

- Og når de siger, at man skal tale mellem 5 og 7 minutter, så mener de det. Hvis du taler 4.59 eller 7.00 minutter, så bliver du diskvalificeret! Det er den slags, der gør, at man lærer timing – og hvordan man hurtigt forlænger eller cutter af. Før konkurrencen har jeg indøvet fuldstændig, hvad jeg skal sige, for man må gerne have papir med, men det trækker ned. Det er dejligt udfordrende, siger hun med et grin.

Det er bl.a. et selvoplevet behov for at fokusere mere på mundtlighed og præsentationsteknik, der har fået Sabrina Vitting-Seerup til at kaste sig ud i talekonkurrencen.

- Jeg har haft meget fokus på skriftlighed i mine arbejdsopgaver og i mine studier, og jeg kunne mærke, at jeg havde brug for noget mere mundtlighed. Det med at kunne præsentere sig selv ordentligt er enormt vigtigt, mener Sabrina Vitting Seerup, der også underviser i præsentationsteknik i organisa­tioner og virksomheder ved siden af ph.d.-studiet.