19. april 2017

IKK-studerende tager aktuel samfundsdebat op i musical

Holdet bag årets IKK-Musical under en af prøverne på At rejse. Foto: IKK-Musical

Tekst: Pernille Munch Toldam 

Musikteater

I aften er der premiere på årets IKK-Musical – musicalen, der hvert forår ganske fornemt illustrerer, at IKK-studerende ikke kun studerer kunst, de laver det også. Humanist har talt med to af forestillingens medvirkende, og de fortæller her, hvorfor du skal tage ind og se musicalen, der spiller de næste fire dage i Festsalen på HUM.


At rejse er titlen på årets musical, der fortæller om fem personer på flugt – fem personer, som alle er rejst hjemmefra af forskellige årsager. Da de alle på grund af en misforståelse bliver smidt af det tog, de ellers skulle have været med, beslutter de sig for at foretage resten af rejsen sammen.

Køb billetter til musicalen

Premieren i aften på At rejse er udsolgt, men der er stadig billetter til torsdag, fredag og lørdag (20.-22. april). Find billetter!

Læs mere om musicalen på Facebook og på IKK-Musicals hjemmeside.

- Undervejs møder de forskellige udfordringer og farer, der sætter dem på prøve i forhold til overlevelsesevne, mod og sammenhold, og for at fuldføre rejsen og endelig nå i sikkerhed, må de holde sammen igennem alt fra forsøgte kidnapninger til uventede dødsfald. Vores manuskriptforfattere beskriver forestillingen som en flugthistorie med mennesker på flugt fra deres respektive virkeligheder – både i fysisk og mental forstand, forklarer Katja Lotsberg Nilsen, der læser teater- og performancestudier og er PR-ansvarlig og medvirkende i IKK-Musical.

54 medvirkende studerende

Siden IKK-Musical spillede for første gang i Festsalen på HUM i 2014 har den vokset sig større år for år, og også i år er der både skuespillere, orkester og dansere med. Alle medvirkende er studerende på Institut for Kunst- og Kulturvidenskab (IKK) på HUM, og de laver projektet ved siden af deres studier. I alt har 54 personer været direkte involveret i årets produktion.

Manuskriptet til forestillingen er skrevet af Luna Stage Kramer og Anne Mette Møller Poulsen, der læser hhv. teater- og performancestudier og moderne kultur og kulturformidling på IKK.

- Vi blev inspireret af mennesker i vores arbejde på manuskriptet. Vi talte om, at mennesker gør det nemmere at forholde sig til omverdenen, de gør den bedre. Og så talte vi om, at der i øjeblikket er en tendens til, at der i medier m.m. bliver talt meget hårdt og kalkuleret om mennesker på flugt. Så derfor besluttede vi os for, at de mennesker, der skulle være i vores historie, skulle være uden muligheden for at vende hjem. For hvad gør man, når ’hjem’ ikke længere eksisterer? spørger manuskriptforfatter Luna Stage Kramer retorisk og fortsætter selv:

- Vi havde intet ønske om at lade som om, at vi ved, hvordan det er at være på flugt. Det ville være arrogant, prætentiøst og decideret respektløst at påstå, at vi kunne kommentere på det. Men ud fra en del research, har vi skrevet en musical om nogle mennesker, der ikke føler, at de passer ind, som tilfældigvis møder hinanden på deres flugt og som opdager, at verden er et bedre sted, når du har gode mennesker at bekymre dig om.

Spektakulær scenografi

Ifølge de to medvirkende lægger manuskriptet op til en stor visuel oplevelse – og den opgave har stykkets scenograf Martin Ousted Christiansen, der også læser teater- og performancestudier, i den grad taget på sig.

- Undervejs vil der være et tog, en båd, strande og hele byer skarpsindigt konstrueret af få elementer, og selvom der ikke er byskilte eller landeangivelser, vil publikum helt sikkert få en følelse af, hvor man befinder sig, og hvad det er for et slags sted. Scenografien er altså helt klart noget, man skal glæde sig til, fortæller Katja Lotsberg Nilsen.

Hun siger, at man derudover skal glæde sig til at opleve nogle meget dygtige medvirkende.

- Der har aldrig været så mange medvirkende som i år, hvilket også betyder, at kvaliteten af præstationerne er højere end nogensinde. Alle lige fra hovedroller til musikere er super skarpe til det, de laver, og de har øvet intenst siden februar. Det bliver en oplevelse! Og så er der selvfølgelig selve musikken. Også på sangskriverfronten har der været stor tilslutning i år, så sangskriverne er de bedste af de bedste, og de har virkelig skabt nogle stemningsskabende sange, som man ikke kan lade være med at nynne med på.

En stemme i samfundsdebatten

Katja Lotsberg Nilsen mener, at man skal tage ind og se At Rejse, hvis man vil have en oplevelse, der er skabt og udført af nogle dygtige studerende, og som er så billig og tilgængelig, at alle studerende, uanset økonomisk situation, kan være med.

- Derudover skal man tage ind og se den, hvis man vil se de studerende bruge og udvikle den viden og de kompetencer, de har tilegnet sig i undervisningen, da alt i musicalen er skabt af de studerende selv fra bunden. Dermed sætter vi fokus på, at de kunstneriske fag også er vigtige og relevante i en samfundsdebat. Sidst men ikke mindst er At rejse en god historie. Årets forestilling er hjertevarm og hjerteskærende, sjov og trist, fuld af glæde og fuld af alvor, og (desværre) rigtig aktuel i dagens samfund, forklarer hun.