30. maj 2017

Mission museumsdame: en historikers vej til drømmejobbet

150 års-jubilæet er lige om hjørnet. Theodor Wessel og Emil Vett grundlagde i 1868 De forenede Hvide Vare Forretninger, der senere skulle blive til Magasin du Nord. Foto: Magasin du Nord Museum

Tekst: Pernille Hammershøj Madsen 

Drømmejob

En studietur til Berlin på historiestudiet vækkede historiker Trine Halles museumspassion. I dag er hun museumsinspektør ved Magasin du Nord Museum, men vejen ind i museumsverdenen har været stejl, for hvis man drømmer om at leve af sin passion, må man være ambitiøs og arbejde hårdt for at nå målet.


- Da jeg fandt ud af, at der på historiestudiet fandtes et museumsfag, fik jeg gåsehud over hele kroppen og tænkte: Det er løgn! Yes! Der er den! Det er det dér, jeg skal! Og så var jeg bare solgt, fortæller Trine Halle, da Humanists skribent møder hende på hendes kontor, som også er Magasin du Nord Museums arkiv.

Trine Halle

Cand.mag. i historie med tilvalgsfag i museologi (2000-2007).

Har efter endt uddannelse været ansat hos Bog & idé, Direktoratet for FødevareErhverv og Gyldendal Akademisk. Derudover har hun været researcher på DR-programmet Kyst til Kyst og først udstillingsassistent og siden leder af undervisningsafdelingen på M/S Museet for Søfart.

Har siden oktober 2015 været museumsinspektør på Magasin du Nord Museum og kan derudover også opleves som fast paneldeltager i DRK's quizprogram Historiequizzen.

Kontoret og arkivet giver et helt særligt indtryk af stedet, hvor Trine Halle har sin daglige gang. På flere og flere arbejdspladser bliver man hilst velkommen af et åbent kontorlandskab med moderne møbler og designet lysindfald. Men Magasin du Nord Museum er ikke som arbejdspladser er flest. Trine Halle kalder kontoret i Vingårdstræde i det indre København for ”tidslommen”, for her har Magasins kontorpersonale gemt scrapbøger, pressetryk, alverdens telegrammer og fine kjoler fra Magasins 149-årige historie. Lige ved siden af kontoret ligger Magasin du Nord Museum, som siden 2013 har budt gæster indenfor torsdag til søndag.

Bedste karrierebeslutning ever

”Du skal ikke regne med, at der står en fastansættelse klar til dig”. Sådan sagde Trine Halles far til hende, da hun meddelte ham, at hun ville læse historie.

- Jeg vil aldrig glemme min far for at sætte mig ned til en samtale om økonomi, da jeg afslørede, at jeg ville læse historie. Det var han stolt over, men han lavede et regnestykke for mig og sagde, ”det her er, hvad du skal regne med at kunne få i løn, og du skal nok også gå ledig, for det er ikke sikkert, at der står en klar med en fastansættelse til dig, når du kommer ud”, fortæller Trine Halle. Alligevel holdt hun fast i, at historie var det fag, hun ville læse, og allerede efter det første år af studiet forelskede hun sig i museumsdrømmen.

- Jeg opdagede, at jeg var vild med museer på en studietur til Berlin. Jeg læste faget ’Nazismens historie’ med underviser Karl Kristian Lammers, der på mit første år arrangerede en studietur til Berlin. Vi besøgte en masse museer og mindesmærker, og her gik det op for mig, at jeg syntes, det var spændende at besøge museerne og lære af dem, fortæller Trine Halle.

Trine Halle brænder for at lave udstillinger. Hun holder af at fortælle historier og at finde ud af, hvordan de skal fortælles. Foto: Pernille Hammershøj Madsen

Næste skridt på Trine Halles vej mod det eftertragtede job som ’museumsdame’, som hun selv kalder det, var tilvalgsfaget museologi. Det udbydes som et samarbejde mellem kunsthistorie og etnologi, og Trine Halle blev introduceret til det, da hun skulle vælge tilvalgsfag på bacheloren.

- Det år, hvor jeg læste museologi, var det mest fantastiske. Hvis jeg var glad for historie, så gik jeg lige igennem taget, da jeg læste museologi. Det var et overflødighedshorn af forskere og museumsfolk, som tog os med ud på deres museer og gav forelæsninger og åbnede op for godteposen, fortæller Trine Halle og tilføjer, at faget museologi blev udgangspunkt for den bedste karrierebeslutning, hun nogensinde har taget – også selvom hun, ved at vælge museologi, fravalgte en karriere som gymnasielærer allerede i begyndelsen af 20’erne.

Mission museumsdame trækker ud

Da Trine Halle var færdig med historiestudierne, gav hun sig selv fem år til at nå sit mål: At blive museumsinspektør. I studietiden havde hun arbejdet som underviser og omviser på Frilandsmuseet, men da hun var færdig som historiker, tog hun i første omgang et job i sin mors boghandel. Herefter fulgte et 10 måneders vikariat hos Direktoratet for FødevareErhverv, og dernæst havde Trine held til at få et uopslået barselsvikariat i Gyldendals akademiske afdeling og efterfølgende endnu et vikariat i Gyldendals marketingafdeling.

- Efter fem år kunne jeg godt se, at jeg ikke var i nærheden af at blive museumsinspektør. Så jeg udvidede perioden til syv år, og så lykkedes det, fortæller Trine Halle, der efter de to vikariater på Gyldendal måtte melde sig ledig. Men selvom titlen af jobsøgende var nedtrykkende, så viste den sig at blive en fordel for Trine Halles vej ind i museumsverdenen. På et netværksmøde for ledige i Akademikerhuset blev hun nemlig sat ved siden af en tv-tilrettelægger.

- Det syntes jeg lød helt vildt spændende, så jeg udbrød, at det ville jeg gerne prøve! Tv-tilrettelæggeren kiggede lidt mærkeligt på mig, men da mødet var slut, sagde hun til mig, at hendes veninde også var tilrettelægger og i gang med DR-programmet ’Kyst til Kyst’, som havde brug for en historieuddannet til at researche. Trine Halle kontaktede tilrettelæggeren og fik en fem måneders projektansættelse på programmet. Det var gennem Kyst til Kyst-programmet, at hun kom i kontakt med det nye handels- og søfartsmuseum i Helsingør og var modig nok til at spørge, om der var brug for ekstra hænder i forbindelse med åbningen af det nye museum. Og det var der.

Magasin du Nord Museum

Du finder Magasin du Nord Museum i Vingårdstræde 6, København K.

Museet har fri entré og kan besøges torsdag og fredag kl. 13-17 samt lørdag og søndag kl. 11-15.

Museet åbnede i 2013 og viser gennem skiftende udstillinger Magasins historie igennem 150 år.

- Jeg var vanvittigt glad for at være på M/S Museet for Søfart, og i starten tænkte jeg, at det var det, jeg skulle lave resten af mine dage, fortæller Trine Halle, der startede på museet i et løntilskudsjob. Planen var i første omgang, at hun skulle være på museet i et år, men hun nåede at være der i fire, og hun blev leder af museets undervisningsafdeling. Som årene gik, fandt hun dog ud af, at det hun virkelig drømte om var at lave udstillinger.

- Når man laver udstillinger, tager man beslutningerne om, hvilke historier der skal fortælles, og hvordan de skal fortælles, og det er det, jeg brænder allermest for. Og på M/S Museet for Søfart var der allerede de dygtige museumsinspektører, der skulle være. Så hvis jeg skulle forfølge min drøm om at blive museumsinspektør, var der kun én ting at gøre, og det var at søge videre, fortæller Trine Halle.

Tid til en tænkepause

Før Trine Halle nåede videre med karriereplanerne, blev hun dog gravid og gik på barsel. Det gav hende en tænkepause, som hun brugte på at sige op på M/S Museet for Søfart.

- Det er ikke rart at være ledig, men hvis jeg ville videre med karrieren, var det nu eller aldrig – og jeg vidste, at jeg ville fortryde det, hvis jeg ikke tog skridtet og prøvede at blive museumsinspektør. Efter fire måneders ledighed fik jeg jobbet på Magasin du Nord Museum, fortæller Trine Halle, der mener, at planlægning er vigtig for at nå sine mål.

- Det er vigtigt at have en plan. Vi dør en dag, og derfor har vi ikke oceaner af tid, så vi skal være realistiske. Derfor siger jeg altid, at man skal spørge sig selv: Hvor vil jeg gerne være om fem år? Vejen dertil er aldrig lige, der er altid en masse kringelkroge, og det fortæller jeg også alle de dygtige jobsøgende, der besøger mig og vil vide, hvordan jeg er kommet så langt. Jeg svarer altid, at jeg ikke er kommet hertil ved at sige, at det skal være sket i morgen eller om et år. Fem år er mere realistisk. Og så skal man bevæge sig langsomt men sikkert derhen.

Alle har en relation til Magasin

Trine Halle fortæller, at den største overraskelse ved jobbet som museumsinspektør på Magasin du Nord Museum er, hvor meget stormagasinet fylder – både hos Magasins ansatte og hos museets gæster.

- Vi har næsten alle en relation til Magasin. Vi kender måske en, der har været ansat i Magasin, vi har læst i julekataloget eller shoppet i Magasin. Det har overrasket mig, men primært positivt, for det betyder, at stort set alle jeg taler med har deres egen mening om, hvordan historien om Magasin bør fortælles, siger Trine Halle. Men det, at langt de fleste har en mening om Magasin, er også en faglig udfordring.

- Når folk besøger museet har de deres egne fortællinger i baghovedet. Vi historikere vil gerne fortælle de rigtige årstal, og vi vil gerne give nuancerede svar. Men gæsterne er ikke altid modtagelige for de svar. De vil fx gerne vide, om Magasin på et givent tidspunkt var det bedste stormagasin i København. For museumsinspektøren er det svært at svare på, for det kommer an på den historiske periode, fortæller Trine Halle, der jævnligt byder grupper velkommen til rundvisning på museet. Hendes yndlingsopgave er at lave udstillinger, men fordi at hun, med egne ord, er så privilegeret at have fået det job, som hun har drømt om, siden hun var 22 år gammel, så er hun ok med at løse store som små opgaver. Og når man er den eneste ansatte på et museum indebærer det alt fra at få en VVS’er til at ordne en stoppet håndvask til at stille arkivet til rådighed for forskere.

Vær realistisk, stædig og ambitiøs

Hvis man som studerende på HUM drømmer om at leve af sin fagfaglighed, hvad skal man så gøre? For Trine Halle handler det om tre ting:

- Vær realistisk, vær ambitiøs og vær stædig. Da jeg valgte historiestudiet, blev jeg hurtigt ambitiøs, fordi jeg rigtig gerne ville være museumsdame – og inden for museumsverdenen er der ikke så mange job, så den eneste vej frem er at arbejde og blive dygtig. Nu sidder jeg her, og historien er endt godt, men det er ikke noget, jeg er kommet sovende til. Og det har taget tid. Det var i 2002, at jeg fandt ud af, at jeg gerne ville arbejde på museum, og nu er vi i 2017. Det er 15 år siden, og det er også derfor, at jeg, den dag for 1,5 år siden, da jeg fik opkaldet om, at jobbet som museumsinspektør var mit, stod midt på Frederiksberg Allé og tudede af lykke, afslutter Trine Halle.