7. februar 2018

Verden som arbejdsplads - en international karriere?

Klumme af Dorthe Rozalia Horup, studie- og karrierevejleder på ToRS

Karriere i Udlandet

Drømmer du om et arbejdsliv uden for Danmarks grænser? Fx som brobygger og oversætter af kulturer og sprog? Så er der masser af muligheder, for Danmark har brug for det og dig! Det forklarer karrierevejleder Dorthe Rozalia Horup i denne klumme.

Om skribenten

Klummen er skrevet af Dorthe Rozalia Horup, der har mange års erfaring med at vejlede universitetsstuderende i studie- og karrierespørgsmål.

Ud over at være karrierevejleder og leder af vejledningen på ToRS er Dorthe også kontaktperson for indsatsen og samarbejdet mellem KU, Udenrigsministeriet og EU.

I denne klumme vil jeg forsøge at inspirere jer til at overveje en karrieremulighed i EU. Og det er jeg ikke ene om, for faktisk har danske politikere allerede nærmest sat himmel og jord i bevægelse for at få flere danskere til at søge til EU. Men hvorfor mon det, tænker du måske?

Svaret er, at inden for en årrække går mange danske embedsfolk i EU på pension – og det er ikke sådan, at danskerne kaster sig over jobsøgning i EU. Derfor er der søsat en indsats, der skal rekruttere danskere til EU, og bl.a. er der iværksat et samarbejde mellem EU, Udenrigsministeriet og universiteterne, der har som formål at få budskabet ud over rampen til jer studerende – at der er spændende jobmuligheder i EU-regi.

Og hvad pokker er det så, danskere kan bidrage med? Er EU ikke bare en knastør bureaukratisk institution? Og giver det overhovedet mening at gå den vej? Danmark har brug for, at danskere er med i EU til – både sprogligt og kulturelt – at oversætte lovforslag, regler og indsatser, så det giver mening i en dansk kulturel kontekst. Her er kulturelle og sproglige kompetencer aldeles nyttige. For i en demokratisk optik hvad nytter det så at aftale ting i EU, som er helt uforståelige i Danmark? Danskerne i EU bidrager i alle sammenhænge med at justere, så ting bliver meningsfulde i forhold til danske forhold og interesser.

EU på KU - det kan du gøre for at styrke din profil 

Lige nu har vi på HUM to studerende, som er EU-karriereambassadører – Casper og Helena. Du kan kontakte dem på eucareers.ucph.sc@gmail.com
 
Casper og Helena arrangerer den 14. februar et EU-infomøde, hvor du kan få inspiration, møde spændende folk fra EU og stille spørgsmål.

8. marts giver Margrethe Vestager et indblik i EU-arbejdet ved et større arrangement på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. Bemærk at du skal tilmelde dig arrangementet.

Se stillinger i Bruxelles på www.eurobrussels.com/job_search

Det kan sagtens være, at du umiddelbart tænker, at job i EU primært er for jurister og økonomer. Men der er faktisk brug for alle fagligheder. Lige nu er der meget fokus på de sprogkompetencer, der mangler, og som er svære at få. Her er både de store EU-sprog interessante, men også sprog i andre regioner er nødvendige.

Vejene til job i EU er forskellige. Den måske mest kendte er at tage en test (de såkaldte concours), så man kommer på en liste over ”kandidater-klar-til-job”. Testen kræver forberedelse – og det kræver noget overvindelse at tage hul på den udfordring. I dette forår bliver der mulighed for at tage testen, og som karrierevejleder vil jeg varmt anbefale at prøve det – blot for at lære af det og få øvet testsituationen. Andre steder i dit kommende arbejdsliv vil det også være sandsynligt, at du kommer til at skulle gennemgå en test. Normalt skal man tage EU-testen flere gange, før man består – og det kræver som sagt forberedelse.

Men der er også andre veje til at få noget EU-erfaring. Du kan snuse til EU gennem praktik i din studietid, eller du kan planlægge at gå efter et såkaldt Blue Book-praktikophold, som ligger efter din afsluttede uddannelse. Andre typer ansættelser er på midlertidige kontrakter som specialist eller som freelancer.

Skulle du have lyst til en internationale karriere, kan du få meget mere inspiration og viden. Og hvis du tænker, at EU ikke lige er dig, så er der mange andre muligheder i andre institutioner i Bruxelles, som samarbejder omkring EU-relaterede aktiviteter. Eller du kan undersøge andre internationale aktører.

Du kan læse mere om dine muligheder i faktaboksen, hvor du kan tjekke de forskellige links ud. Du kan også finde praktikpjecen i studievejledningen på dit institut.