10. september 2018

Find den røde tråd i dit studium

KarriereKLUMME

Dorthe Rozalia Horup er karrierevejleder på ToRS med mange års erfaring med at vejlede studerende i karrierespørgsmål. Hun ser en stor genvinst i, at du, mens du stadig er studerende, tager hul på processen med at tænke over og søge viden om dine muligheder og ønsker til arbejdslivet.

Klar-parat-start! Nogenlunde sådan tænker I måske, når I træder ind ad døren til denne nye epoke i jeres liv – ind til universitetsstudiet. Særligt alle jer, der starter på en BA-uddannelse, vil have forventninger, sommerfugle i maven og måske også tanker om, hvad jeres nye studie kan føre til af job og arbejdsliv i den anden ende. Alle I, der starter på en KA-uddannelse, kan sikkert også mærke tankerne komme flyvende, efterhånden som I taler med familie og venner om jeres valg af uddannelse og faglighed.

Dorthe Rozalia Horup, karrierevejleder på ToRS,

I vil helt sikkert undervejs i studiet løbe ind i spørgsmålet om, hvad I kan blive, eller hvad I vil bruge jeres uddannelse til. Og I vil måske opleve, at det er et af de svære spørgsmål, for uddannelserne på humaniora er for størstedelens vedkommende ikke professionsrettede, og derfor kan onkel, mor, far eller fætter ikke tydeligt se, hvad I skal ud at lave. Havde I valgt jura, medicin eller tandlægestudiet, så var det lidt nemmere at give et klokkeklart svar. Men I skal vide, at det er helt naturligt, hvis I ikke lige har et klar-parat-svar.


Klar-parat-vælg undervejs

I kan gøre meget for undervejs i jeres studie at finde jeres egen røde tråd, dvs. den interesse, der binder det hele sammen, eller den faglighed, I synes er mest spændende. I kan gå på jagt i hvert eneste studieelement og lægge mærke til, hvad der giver mening for jer, hvad der er interessant, udfordrende, og hvor I udvikler jer. Ud over undervisningen og alt det, I kan læse og skrive jer til, så er der utallige gode muligheder for at forme jeres uddannelse gennem tilvalg, praktik, udlandsophold og opgaveemner.

Jeres lyst og interesse er en rigtig god GPS, som kan fortælle jer, hvilke veje I bør udforske og køre ud ad. Og husk, at det også er rigtig godt både at tage nogle omveje, ind imellem at tage de små sideveje og samtidig huske at holde ind til siden og tage et lille hvil med studiekammeraterne. På den måde bliver jeres studie­tid sjovere og mere lærerig, og I får skærpet bevidstheden, så I vil føle jer meget mere klar i den anden ende, når omgivelserne forventer, at I er klar-parat-til
karriere.

Og husk så, at jeres studie bare er starten på et langt arbejds- liv, hvor I vil få mere efteruddannelse, søge nye udfordringer og fortsat vil udvikle jeres personlighed og faglighed. Når man ser på sin karriere i det perspektiv, findes der ikke et tydeligt svar eller en klar plan, for både studiet og arbejdslivet vil byde på masser af uven­tede muligheder.

 Så – klar-parat-nyd jeres studier og nye status som humaniorastuderende.

Karrierevejledning på humaniora

Alle institutter på humaniora tilbyder karrierevejledning og forskellige former for arrangementer og workshops, der støtter jer i processen med at få viden, inspiration og retning på jeres studie og uddannelse.

Se mere på din studieinformationsside i KUnet.