10. september 2018

Mød kandidaterne

Karriere

Fire HUM-kandidater fortæller her, hvad de laver, og hvordan de er landet i deres nuværende job. I løbet af efteråret vil du her på siden og på HUM’s facebookprofil kunne læse en række længere interview med kandidater fra HUM.

Mette Edelsten Starcke, intern kommunikationsansvarlig, IKEA Danmark

Hvad har du læst?

- Jeg har læst BA i dansk og efterfølgende en KA i sprogpsykologi med tilvalg i faglig formidling (på DMJX). Det var et helt fantastisk tilvalg, og jeg kan kun varmt anbefale at tage nogle eller en hel del praktiske fag under studierne, hvor man kan få prøvet teorien af og finde ud af, hvilke opgaver man synes kunne være sjove at beskæftige sig med i sit arbejdsliv.

Hvad er dit nuværende job?

- Jeg er intern kommunikationsansvarlig for IKEA Danmark. Det er et ekstremt alsidigt job i en til tider lidt hektisk hverdag, hvor jeg både arbejder strategisk og operationelt. Jobbet spænder fra at producere nyheder og film til vores interne nyhedskanaler til at rådgive eksempelvis salgsafdelingen eller HR om, hvordan de bedst kan få et budskab ud til alle vores mange medarbejdere på hovedkontoret eller i varehusene rundt omkring i landet.  Og jeg har en vigtig opgave med hele tiden at sikre, at vi forbedrer den interne kommunikation.

Hvordan har din vej dertil været?

- Hvis nogen havde fortalt universitets-Mette, at hun ville få arbejde i IKEA, var jeg nok blevet overrasket. Jeg har faktisk altid troet, at jeg skulle arbejde for en kulturinstitution og har haft flere studiejob, der havde med kultur at gøre, men der er jo i virkeligheden utrolig mange spændende job og brancher derude, som man ikke hører noget om.

- Jeg skrev mit speciale i samarbejde med Gentofte Hospital, hvor jeg analyserede læge-patientsamtaler, og efterfølgende fik jeg arbejde på Gentofte Hospital som kommunikationskonsulent, hvor jeg arbejdede med at udvikle kommunikationsværktøjer, der skulle hjælpe patienterne med at træffe mere informerede beslutninger om behandlingsforløb.

- Efter syv måneder på Gentofte Hospital så jeg et jobopslag hos IKEA som Corporate Communication Specialist. Jeg syntes, det var meget tiltalende at komme til at arbejde for en international virksomhed, og det lød, som om jeg ville blive udfordret og kunne bruge alt det, jeg havde lært om kommunikation fra min studietid – det fik jeg ret i. De første to år i IKEA arbejdede jeg primært med ekstern kommunikation og PR, men da jobbet som intern kommunikationsansvarlig blev opslået, sprang jeg til. Her blev en af mine første opgaver at udarbejde en intern kommunikationsstrategi.

Anne Riber, gallerist og kommunikationschef

Hvad har du læst?

- Jeg har en bachelor i litteraturvidenskab fra KU og har en overbygning fra moderne kultur og kulturformidling fra KU. Derudover har jeg læst et semester i Norwich, England på kunsthistorie og skandinaviske studier.

Hvad er dit nuværende job?

- Jeg er indehaver af galleriet/kunstrummet Format Artspace i Nansensgade. Derudover er jeg presseansvarlig på Overgaden – Institut for Samtidskunst samt kommunikationschef for Art Week Cph.

Hvordan har din vej dertil været?

- Jeg har været i kunstbranchen i en del år - mest på kunsthaller. Men jeg har altid haft lyst til at arbejde tættere med kunstnerne og realisere projekter sammen med dem. Og så er det skønt at være herre i eget hus! Mit første voksenjob var på Have PR, hvor jeg var i praktik og siden blev projektleder. Efterfølgende var jeg et smut forbi New York, hvor jeg var trainee på New Museum of Contemporary Art og på Artists Space, som er et projektrum midt i Soho. Da jeg kom tilbage, startede jeg på Nikolaj Kunsthal som PR-ansvarlig. Der er aldrig rigtig råd til fuldtidsmedarbejdere i kunstbranchen, så sideløbende arbejdede jeg for Kvadriennalen for Samtidskunst U-TURN og lavede også PR for noget musik og en moderne dansetrup. Efter fem år i kunsthallen med et væld af jobs ved siden af, blandt andet kunstmessen Art Copenhagen i Forum, er jeg nu på mit 6. år på Overgaden – Institut for Samtidskunst, og så er jeg kommunikationschef for Art Week og hos Råderum – mobilt kontor for samtidskunst. Men først og fremmest har jeg mit galleri og kunstrum Format Artspace, som jeg startede for fem år siden lidt ved et tilfælde. For i mange år svor jeg, at jeg slet ikke skulle den vej. Men lige pludselig var det, som om en masse forskellige muligheder indfandt sig på samme tid, og så slog jeg til. København har brug for steder, hvor man kan komme tæt på og være i øjenhøjde med kunsten.

Lotte Folke Kaarsholm, vært på Deadline

Hvad har du læst?

- Jeg er cand.mag. i litteraturvidenskab fra KU.

Hvad er dit nuværende job?

- Jeg er vært på Deadline på DR2.

Hvordan har din vej dertil været?

- Kringlet! Og lyststyret - og flittig. På studiet var min tilgang både at få så meget som muligt ud af fagene – men så også hele tiden samtidig opsøge ting ude i verden: forlagspraktik, studieophold i Sydafrika (uden meritoverførsel) og USA og studiejobs med formidling. Delvist ved at lade studietiden skride!

- Min journalistiske karriere startede med boganmeldelser og litterære reportager. Jeg begyndte at sende artikler til Information, mens jeg læste. En del år efter blev jeg først udlandsredaktør, så redaktør for weekendtillægget Moderne Tider – og for to år siden ringede de så fra Deadline og spurgte, om jeg kunne forestille mig at være vært.

Christian Kronow, gymnasielærer i mediefag og dansk

Hvad har du læst?

- Dansk og film- og mediefag (gymnasierettet tilvalg).

Hvad er dit nuværende job?

- Jeg er dansk og mediefagslærer på Høng Gymnasium – Danmarks mindste og hyggeligste offentlige gymnasium.

Hvordan har din vej dertil været?

- Fyldt med omveje – og heldigvis for det! Da jeg efter to år havde fået det en anelse stramt over sprogdelen af danskstudiet, tog jeg et år, hvor jeg studerede til friluftsvejleder. På ingen måde fagligt relevant, men lige det, jeg havde brug for. Tilbage på studiet tog jeg på udveksling i Canada i et halvt år, hvor jeg læste journalistik og filmfag. Jeg fik desværre aldrig overført mine ECTS-point, men måske kan alt fagligt udbytte ikke gøres op i tal eller bestået/ikke-bestået. Da jeg kom hjem, tog jeg i praktik på Mad og Natur på DR Aarhus (dem der laver Nak og Æd).

- Efter godt to år med meget uortodokse studievalg i forhold til den gængse praksis på danskstudiet skrev jeg min bachelor og startede derpå på gymnasierettet tilvalg på film- og medievidenskab. Min tid på DR havde givet mig lyst til levende billeder. Sideløbende med studiet havde jeg flere jobs som skribent på forskellige magasiner – bl.a. Humanist og nogle frilufts- og idrætsmagasiner og filmmagasinet Ekko. Men deadlinepresset var for meget til mit temperament, så løbende indså jeg, at jeg nok havde gjort helt ret i at vælge gymnasierettet tilvalg. Sideløbende med mine uddannelser har jeg altid undervist på folkeskoler – og arbejdet med unge mennesker er helt enormt stimulerende. Da jeg stod med et afleveret speciale, vidste jeg derfor også, at journalistikken ikke var for mig. I stedet ville jeg forfølge gymnasielærerdrømmen.

- Og det er verdens fedeste job! Man har en enorm grad af frihed, og man vælger i høj grad selv, hvor man vil lægge sit faglige fokus, for man sammensætter selv sit pensum. Jeg elsker at undervise i forløb om grafiske romaner, film, dramaturgi, journalistik og litteraturhistorie i dansk. I mediefag skal man undervise eleverne i film og medier, og de skal selv lave mini-film – det er piv-sjovt. Vigtigst af alt er der intet, der kan sammenlignes med den energi, man får tilbage fra unge mennesker med mod på livet og lyst til at lære.