13. marts 2019

Praktik: en forsmag på arbejdslivet

Karrieretips

En læringsproces, der klæder dig på til livet efter studierne, og i det hele taget en praktisk erfaring, du ikke må gå glip af. Karrierevejleder Dorthe Horup argumenterer her for, hvorfor et semester i praktik er en virkelig god ide.

Af Dorthe Rozalia Horvath Horup, karrierevejleder på ToRS

Min klumme skal denne gang handle om projektorienteret forløb – den lange formelle betegnelse for det lidt mere mundrette ord praktik, som vi ynder at bruge om det studieelement, du kan tage uden for murene.

Lad mig bare slå fast – som jeg altid gør, når snakken falder på projektorienteret forløb: det er i den grad værd at gå efter! Faktisk er studieelementet spækket med ny læring til dig fra start til slut, ja endda også før du overhovedet starter i selve praktikken. Du kommer i gang med en læringsproces, der til forveksling ligner den, du under alle omstændigheder skal i gang med, når du kommer ud og skal lande dit første job.

Om skribenten

Klummen er skrevet af Dorthe Rozalia Horup, der har mange års erfaring med at vejlede universitetsstuderende i studie- og karrierespørgsmål.

Ud over at være karriere- og praktikvejleder er Dorthe også uddannet stresscoach, og hun hjælper studerende med studiestress og studietrivsel.

Du skal i gang med at tænke tanker og reflektere over, hvor du gerne vil i praktik. Du skal overveje, hvad du vil have ud af praktikopholdet og hvilken branche eller fagfelt, du vil lære nærmere at kende. Når du har fundet ud af nogenlunde i hvilken retning, du vil søge, så skal du i gang med at researche på steder. Det kan være en stor fordel for dig at søge uopfordret praktik.

Som regel kender arbejdspladserne jo ikke til netop din uddannelse, og de ved ikke, at studerende på humaniora har mulighed for at tage i praktik. Så derfor er der rigtig god grund til selv at banke på, ringe eller skrive og fortælle, at du findes, og at du gerne vil lære dem at kende – og fortælle om, hvad du kan, og hvad du vil bidrage med i praktikperioden. Flere studerende, jeg har talt med igennem årene, har fortalt om, hvordan de fik spændende praktikforløb ud af at søge uopfordret, og at de selv var med til at udforme deres arbejdsbeskrivelse.

Karrieremæssig øjenåbner

En anden måde at søge på er selvfølgelig den gode gamle – hvor du finder et praktikopslag og sender en velsmurt ansøgning. Ansøgningen følger da principper for ansøgninger og cv til ordinære jobs – som du også vil skulle søge som færdig kandidat.

Når du så har været til samtale eller kaffemøde om din praktik, og du har fået en aftale i hus, så er det tid til at indgå i en forhandling. Her aftaler du rammer, tid og indsats, så det stemmer overens med dit studieforløb, studieaktivitetskrav og muligheden for at tage et studieelement mere ved siden af, hvis du kun får 15 ECTS for praktikelementet. Heri indgår også værdifuld læring, som du kan bruge, når du er færdiguddannet og skal forhandle din første ansættelse på plads.

Gode spørgsmål du kan stille dig selv, hvis du gerne vil i praktik

• Hvad vil jeg gerne lære i praktikken?
  • Hvilke opgaver vil jeg gerne øve og arbejde med?
  • Hvilke metoder og teorier ønsker jeg at få erfaring med?
  • Hvilken branche vil jeg have indsigt i?
  • Hvilke netværk og kontakter vil jeg gerne i berøring med?
  • Hvad kan jeg selv tilbyde at bidrage med?
  • Hvad brænder jeg for?
  • Hvad motiverer mig?
  • Hvem kender jeg, der har nyttig viden eller kan sparre med mig?

Kilde: Dorthe Rozalia Horup

Jeg plejer at understrege, at forhandling og en god aftale er vigtige at få på plads, inden praktikken starter. Herefter er det nemlig typisk svært at ændre på forholdene. Så forventningsafstemning og klare mål er vigtige inden praktikstart.

I praktikken kan du nu få testet dig selv, dine personlige kompetencer, faglige færdigheder og få øje på nye ting, der kan vække din interesse. Måske giver praktik dig både blod på tanden studiemæssigt og åbner nye døre. Her er det også værd at skyde ind, at jeg har mødt mange studerende, der fik et studiejob og senere hen et fuldtidsjob ud af praktikken. Måske ikke nøjagtigt der, hvor de var i praktik, men erfaringen og netværket fra praktikken blev nøglen til efterfølgende studiejob og job.

Du kan vælge at tage praktik via tilvalg på din BA eller at tage i praktik på din KA-uddannelse. Kontakt din lokale institutvejledning for at høre nærmere om regler og rammer for netop dig og din studieordning.

Rigtig god praktik!