13. juni 2019

Humanist i spidsen for Folkemødet

Travl uge på kontoret for Mads Akselbo Holm. Foto: Folkemødet

Tekst: Pernille Munch Toldam

Karriere

I 2009 blev Mads Akselbo Holm kandidat i arabisk. Siden har han været omkring job i Distortion og Ombold, før han i 2017 kunne vende hjem til fødeøen Bornholm som nyudnævnt direktør for Folkemødet. Humanist har mødt den 38-årige cand.mag., der muligvis har Danmarks travleste job i denne uge.

Nogle vil mene, at man skal lede lidt for at finde den lige linje fra arabiskstudiet på KU til jobbet som direktør for Folkemødet. Men det er kun fordi, de ikke har mødt Mads Akselbo Holm. Her er linjen helt tydelig. Den 38-årige kandidat i arabisk og historie – og bornholmer – blev i 2017 direktør for Folkemødet på Bornholm, og i denne uge er det således tredje gang, Mads Akselbo Holm står i spidsen for et af årets største danske events.

Vejen fra Vesterbro, hvor Mads Akselbo Holm slog sine folder i sin studietid på Københavns Universitet, til Folkemøde-kontoret i Rønne har dog flere sving. Han startede som nyuddannet cand.mag. i 2009 i projektet Ombold, der er et fodboldprojekt for socialt udsatte og hjemløse.

- Efter halvandet år i Ombold kom jeg i 2011 til Distortion. Jeg havde på Facebook set, at de manglede en toiletansvarlig, og i 2011 stod jeg derfor for at sætte toiletter op og koordinere rengøringen på Distortion. Det var en helt sindssyg oplevelse, for 2011 var det år, hvor Distortion eksploderede. Vi havde håbet på, at der ville komme 20.000 mennesker, men der kom 120.000 om dagen, forklarer Mads Akselbo Holm.

Efter festivalen det år fandt han ud af, at man kan søge om tilskud til den slags arbejde, der finder sted på Distortion. Han endte derfor med at søge penge til sit eget første fuldtidsjob i Distortion, og han fik ansvaret for fundraising og partnerskaber og var bl.a. med til at forhandle kontrakter.

- Jeg startede som toilet-ansvarlig og endte med at være chef for alle Distortions aktiviteter, forklarer han.

Tilbage til rødderne

Efter seks år med tunge stenbrobeats skulle der ske noget nyt for Mads Akselbo Holm:

- Jeg er født og opvokset på Bornholm, og efter jeg var blevet færdig med min uddannelse og havde fået mit første barn, kunne jeg godt mærke, at det trak lidt i mig for at komme hjem. Da jeg spurgte min kone, om hun var klar til Bornholm, tror jeg faktisk ikke, at hun helt tog det alvorligt. Med ekspertise i arabisk og store festivaler tror jeg hendes tanke var, at jeg aldrig ville få et job på Bornholm. Men da stillingen som direktør for Folkemødet blev opslået, vidste jeg, at det ville være mit drømmejob, så jeg spurgte hende, om jeg måtte søge det. Hun vidste, at hun ville skulle høre på mig resten af livet, hvis ikke jeg gav det et skud, fortæller Mads Akselbo Holm.

Resten er historie, som man siger, og efter to runder ansættelsessamtaler og en række casebesvarelser og personlighedstests endte det med, at bestyrelsesformanden for Folkemødet ringede til den 36-årige arabiskkandidat med event-erfaringen og tilbød ham jobbet som direktør for Folkemødet.

- Jeg takkede ja, og så flyttede jeg ellers midlertidigt hjem på mit gamle drengeværelse i Rønne, fortæller Mads Akselbo Holm med et grin og tilføjer:

- Efterfølgende har min kone og jeg fået et dejligt hus i Svaneke, hvor vi bor med vores tre børn. Det er selvfølgelig et helt andet liv end det liv, vi havde i København, men med en opvækst i Rønne er det faktisk næsten vildere at tage skridtet med at flytte fra Rønne til Svaneke, end det er at flytte fra København til Bornholm. Fra at have boet på Vesterbro i en lang årrække, bor vi nu i en lille flække med 1200 indbyggere, hvor alle kender alle.

Vicente del Bosque ved det!

Som direktør for Folkemødet er det Mads Akselbo Holms job at eksekvere den strategi, som bestyrelsen har lavet sammen med direktionen og sekretariatet. Det er et stort ansvar, som man måske først forstår, når man har det, mener Mads Akselbo Holm.

Folkemøde-sekretariatet holder til i Allinge. Selv er Mads Akselbo Holm vokset op i Rønne. Foto: Folkemødet   

- Det er først nu, jeg forstår det ansvar man har som direktør. Dels over for en masse medarbejdere, der skal have deres løn, men også over for bestyrelsen, samarbejdspartnere etc. I perioder kan det godt være et stort mentalt pres, men det er også en stor ære og fornøjelse at være med til at sætte en retning for et så stort event som Folkemødet. Men man skal lære at håndtere ansvaret, ellers knækker man. Min målestok er, om jeg kan sove godt om natten, siger han og tilføjer så:

- Jeg har det lidt som en tidligere Real Madrid-træner, der sagde, at ’min fornemste opgave er at sørge for, at mine spillere har det godt’. Sådan har jeg det med mine medarbejdere. Det er jo et særligt job, hvor man arbejder et helt år for at præstere en uge om året, og det kan godt være hårdt. Men det er et sjovt og mange-facetteret arbejde, forklarer han.

Lige nu er der fyldt helt op i Folkemøde-sekretariatet, hvor 20-25 medarbejdere, både fastansatte, frivillige og freelancere, knokler løs. Der er tryk på, og arbejdstiden de seneste uger har været langt fra 9 til 17. Men på spørgsmålet om Mads Akselbo Holm glæder sig til det er overstået, er han meget klar i mælet: 

- Hvis man arbejder i eventbranchen og glæder sig til ens event er overstået, så skal man finde noget andet at lave.

Aldrig arbejdsløs-mantra

Et andet spørgsmål Mads Akselbo Holm ofte får, er spørgsmålet om, hvad han skal lave på Bornholm, når han ikke længere skal være direktør for Folkemødet. Kan han finde en udfordring, der kan leve op til den nuværende. Det spørgsmål irriterer ham lidt:

- På Bornholm har vi vildt mange kreative miljøer og steder, hvor der sidder akademikere og laver alt muligt spændende. Når man flytter til et såkaldt ’vandkantsområde’ åbner det døre for nogle virkelig spændende akademikerjobs, fordi der ikke er 800 personer, der søger stillingen, som der er i København, siger han.

Han er ikke bange for at blive arbejdsløs, for det er slet ikke en mulighed i Mads Akselbo Holms univers.

- Jeg lovede mig selv, da jeg i sin tid startede på en uddannelse, der primært var baseret på min lyst til at lære et andet sprog, at jeg ikke ville ud i arbejdsløshed. Og det har været mit personlige mantra hele vejen igennem både uddannelse og kandidattilværelse. Det er jo også en af grundene til, at jeg undervejs har været toiletansvarlig, siger han med et grin.

- Men jeg må virkelig sige, at jeg i løbet af min uddannelse har fået gode og brede værktøjer. De der almene kompetencer har jeg brugt fra mit første job i Distortion, og jeg bruger dem stadig dagligt. En af dem kan fx være, at man, på en liste med 200 opgaver, lynhurtigt kan se, hvilke opgaver der er vigtigst. Og derpå hurtigt kan gennemskue, at hvis vi laver opgave 5, 11, 29 og 48, så forsvinder 50 af opgaverne af sig selv. Det er også en kæmpe fordel at have evnen til overskue komplekse opgaver og sige, sådan her gør vi. Man kan en masse som humanist, og vi skal lade være med at se os blinde på, at vi skal have et job inden for vores eget snævre fagfelt. Derudover er det super vigtigt at tro på sig selv, ikke være kræsen, når man skal ud i sit første job og så selvfølgelig at give alt, hvad man har i sig, siger Mads Akselbo, der, apropos sit fagfelt, elsker at kunne arabisk, men indrømmer, at han i dag mest bruger det konkret, når han er på ferie med sin familie.

Gryende politisk tæft

Efter nogle år som direktør begynder der at indfinde sig noget, der minder om driftssikkerhed, i Mads Akselbo Holms arbejde.

- Jeg har haft en masse, jeg har skullet lære. Bl.a. at navigere i en politisk ledet virkelighed. Den slags lærer man jo ikke på noget studie. Det er helt tydeligt, at da de ansatte mig i 2017, valgte de event-eksperten, så med tiden har jeg skullet lære den politiske virkelighed at kende. Jeg er da også trådt ved siden af et par gange undervejs i den proces, men det kan vist ikke være anderledes. Problemet er bare, at når man laver noget, som har så stor en bevågenhed som Folkemødet, kan man ikke gemme sig. Der er mange interesser og interessenter på kryds og tværs, som man skal lære at afkode, men nu hvor det er mit tredje Folkemøde, synes jeg, at det kører, siger han.