2. september 2019

Engagér dig i dit studieliv

KU's Forårsfestival i maj er et af de arrangementer, du kan melde dig til som frivillig. 

Engagement

Universitetsliv er meget andet end tykke bøger, maratonlange forelæsninger og sene aftener på læsesalen. Når læsningen og forberedelserne er klaret, er der masser af andre aktiviteter at tage sig til, fx i universitetets mange foreninger. Og lige meget om du er sportstypen, en sangfugl eller noget helt tredje, så kan du sikkert finde en aktivitet, der passer til dig. Og husk: eksemplerne her er netop det – eksempler. Spørg dig for på dit eget institut, hvis du er interesseret i, om der findes lignende eller andre lokale aktiviteter, du kan tage del i.

Tekst: Frederik Kristensen, studenterskribent

Til sportstossen

Er du typen, der har haft den værste sommer i mands minde, fordi der ikke har været fodboldslutrunde eller OL i fjernsynet? Kan du lave et saksespark eller et Alley-Oop-dunk - eller i hvert fald selv binde dine fodboldstøvler - så vil et eller flere af følgende tilbud måske interessere dig.

Universitetsfodbold

Den største sportsturnering på KU bliver arrangeret af to studerende fra humaniora. Universitetsfodboldturneringen, der snart indleder sin sjette sæson, var oprindelig udelukkende for studerende på humaniora, men den er siden udvidet til at dække alle fakulteter på KU. Turneringen starter i september, lige efter semesterstart, som gruppespil og bliver i foråret til en række knockoutkampe, før den store finale finder sted i maj måned.

- Man skal være med i universitetsfodbold, fordi det er sjovt - selvfølgelig! Det er en skøn mulighed for at skabe samhørighed på tværs af årgange, studier og fakulteter og samtidig komme lidt væk fra bøger og videnskabelige artikler. Og så håber vi virkelig også, at vi kan være med til at udvikle fællesskabet på KU uden for forelæsninger, læsesale og fredagsbarer, forklarer arrangørerne Jeppe Buur fra uddannelsen i kommunikation og it og Pelle Andersen Nexø fra historie.

Læs mere om Universitetsfodbold på Facebook

KUA-Basket

Turneringen KUA-Basket begrænser sig, i modsætning til Universitetsfodbold, til en enkelt dag. Den er til gengæld fyldt med dunks, trepointskud og spillere, der råber ’Kobe’, før de misser deres skud totalt – især sidstnævnte situation er hyppigt forekommende. Niveauet er med andre ord ikke skræmmende højt, hvilket også fornemmes på turneringens undertitel ’Københavns mindst prestigefyldte basketturnering’. Alligevel er det en hyggelig dag, hvor de forskellige studier dyster i den amerikanske sport, samtidig med at der kan nydes en kold øl ved siden af.

Læs mere om KUA-Basket på Facebook

KU Studenteridræt (KSI)

Vil man op på et andet sportsligt niveau, kan man også forlade sit eget studies og humanioras trygge rammer og slutte sig til studenteridrætsforeningen KSI. Her findes over 200 hold med medlemmer fra alle KU’s fakulteter. KSI er en fremragende mulighed for at møde en masse andre studerende, som man ikke normalt ville møde, og udvide ens vennekreds med studerende inden for andre studieretninger. Du betaler et årligt kontingent på 180 kr. for at være en del af KSI - men så kan du også gå til fx enten boksning, hiphop, kajak, capoeira, fodbold, badminton, hulahop, yoga eller svømning - eller noget helt tiende.

Læs mere på Facebook og på KSI's hjemmesideTil den aspirerende journalist

Er dine idoler Woodward og Bernstein? Ser man dig aldrig uden en ny podcast i ørerne? Eller er din hemmelige drøm at vinde en Cavlingpris? KU har også nogle tilbud til dig og dine journalistiske ambitioner.

Uniradioen

Hvis du drømmer om en dag at blive vært på dit eget radioprogram på P3, Radio24Syv eller måske bare på en lille lokal radiostation, så er Uniradioen lige noget for dig. Med både en liveradio og en podcastflade er der rig mulighed for enten at være rapporter, afprøve redaktørrollen eller teste dit værtspotentiale. Uniradioen har eksisteret siden 1986, og bl.a. har Martin Krasnik, Line Kirsten Nikolajsen og Andreas Kousholt alle haft deres gang på radioen. Det er måske ikke den mest lyttede radiostation i Danmark, men det er et perfekt sted at blive bedre teknisk, have en masse sjov og få en masse venner fra andre studier. Intet knytter folk mere sammen end at dele et FM-bånd.

- Vi er et sted, hvor man kan eksperimentere og have det sjovt med sine projekter og møde nye mennesker. Vi lægger vægt på faglighed og læring, og det er vigtigt, at vores medlemmer får erfaring inden for formidling, idéudvikling og projektledelse. Der er principielt ikke noget, der sætter grænser for, hvad man kan lave hos os, siger Sarah Cheiber, chefredaktør på Uniradioen.

Læs mere om Uniradioen på Facebook

Studentermagasiner

Hvis de store skriftlige universitetsopgaver ikke mætter dit skrivehjerte, er der heldigvis en lang række andre muligheder for at skrive som studerende. Der findes studiemagasiner for alle mulige forskellige felter på humaniora, og oftest er de ikke begrænset til et enkelt fag. Vil du fx skrive om medier og film, kan du blive skribent og filmanmelder for Ordet. Er du mere til filosofiske betragtninger, kan du skrive for Tanken, eller har du en særlig interesse for nordisk litteratur, kan Reception måske være noget for dig.

Find information om de forskellige tidsskrifter og magasiner på studier.ku.dk på de forskellige uddannelser under fanen ’Studieliv’.

Til det musikalske vidunder

De kreative hjerneceller bliver ofte negligeret en smule, når der skal studeres en masse. På HUM har du dog også muligheden for at få plejet dine musikalske evner, når læsningen er overstået.

Koret Accantus

Onsdag mellem 17.30 og 19 er der liflige toner for øregangene i bygning 22. Her øver koret Accantus nemlig. Med et repertoire, der spænder vidt mellem pop, jazz og gamle viser, er der lidt for enhver smag. Selvom koret har hjemme på Søndre Campus, er det åbent for alle fakulteter på KU. Det koster 350 kr. pr. semester at være med i koret, og derudover er der optagelsesprøver for at være med, så det kræver et vist niveau at blive en del af koret.

Korfællesskabet giver et sammenhold, der ikke er studierelateret, og derved en pause fra hverdagen og energi til resten af ugen. Og så møder man en masse mennesker, der ikke er det samme sted i livet og studiet som en selv.

Læs mere om Accantus på Facebook

SymfUni

En af de mere nichede foreninger på KU er henvendt til dig, som elsker at spille et klassisk musikinstrument – hvad enten det er obo, strygere, valdhorn eller noget helt fjerde. KU’s helt eget symfoniorkester SymfUni har omkring 60 medlemmer og spiller både klassiske værker af Wagner og Tchaikovsky og nyere ikoniske filmtemaer af John Williams. Følg SymfUni på Facebook for at finde ud af, om orkestret til efteråret søger lige netop det instrument, du spiller på.

Ud over orkesterprøver har SymfUni mange sociale aktiviteter som fx øveweekend, julefrokost og fester. Hvert år tager orkestret også på en tur til udlandet, og de har blandt andet besøgt Leuven, Prag og Berlin. SymfUni modtager alle med åbne arme, og da omkring to tredjedele af orkestrets medlemmer er fra udlandet, hører man ofte mange forskellige sprog – men de holder sig for det meste til engelsk. SymfUni er det perfekte sted at møde folk fra forskellige nationaliteter og baggrunde. Men vigtigst af alt stræber de efter at spille god musik. I det kommende semester spiller de Sibelius’ første symfoni og Valse Triste samt Griegs Per Gynt-suiter. Orkestrets kommende koncert foregår i Dronningesalen i Den Sorte Diamant.

Læs mere om SymfUni på Facebook 

Til festaben

Selvom du er startet på universitetet, er der heldigvis stadig mulighed for en masse fest og ballade, når en lang uges læsning og undervisning er overstået. Her er et par af mulighederne.

Fredagsbarerne

Alle institutterne på HUM har deres egen fredagsbar, hvor det er muligt at hjælpe til med at lange øl over baren og være med til at planlægge de store institutfester, der foregår i HUM’s egen festsal. Selvsagt en oplagt mulighed for at lære en masse festlige mennesker fra ens eget institut at kende.

De forskellige barer er:

  • Saxo-instituttet – Helga
  • IKK – Roland Bar
  • ToRS – Barstionen
  • Engerom - Ambarssaden
  • KOMM – Nyt navn på vej!
  • NorS – Nordisk Kaffebar/FestINNStituttet

Du finder alle barerne på Facebook, søg på navnene.

KU’s Forårsfestival

Såfremt dine ambitioner for en god fest rækker ud over almene fredagsbarer og institutfester, kan du melde dig som frivillig til KU’s Foråsfestival, der finder sted hvert år i maj. Festivalen er for alle med et KU-studiekort, og den er den største samlede fest på Københavns Universitet hvert år. Ved tidligere festivaler har bl.a. Jada, Phlake, Nelson Can, Go Go Berlin, Bisse og Sort Sol spillet. Der er mulighed for at få organisatorisk indflydelse på festivalen – men du kan også bare få lov til at hjælpe til som bartender.

Læs mere om KU's Forårsfestival på Facebook

Der er meget meget mere…

Eksemplerne på aktiviteterne her er netop det – eksempler. Spørg dig for på dit eget institut, hvis du er interesseret i, om der findes lignende eller andre lokale aktiviteter, du kan tage del i.

Emner