02. september 2019

Velkommen til et nyt semester

Tilbage i sadlen

Dekan Jesper Kallestrup byder alle studerende velkommen til et nyt semester.

Velkommen til humaniora til alle jer nye studerende – og velkommen tilbage til jer, der har holdt en velfortjent sommerferie. For jer, der ikke ved det, er jeg som dekan leder af Det Humanistiske Fakultet, det vil sige samlingen af de seks humanistiske institutter.

Til alle jer nye: Først og fremmest et stort tillykke med optagelsen på humaniora. Vi har glædet os meget til at møde jer – og I har formentlig set frem til dagen og begyndelsen på et nyt kapitel i livet her hos os på Søndre Campus.

Københavns Universitet rangerer ikke blot som Danmarks bedste universitet, vi ligger også i den absolutte elite internationalt. At komme ind på et studie på KU er derfor i sig selv en flot bedrift, som I har gjort jer fortjent til, fordi I har akademisk talent og har arbejdet hårdt. Overgangen til et universitetsstudium kan være krævende – vi stiller større krav til selvstændig læring og uafhængig fordybelse – men I har alle sammen kvaliteterne til at få en god uddannelse. Husk at give jer selv lov til at udvide horisonten, når I møder uvante perspektiver, vær udholdende, når I bliver udfordret intellektuelt – og tvivl ikke på jeres egne evner.

De sociale omgivelser er også nye – og måske skal I finde et nyt sted at bo, hvilket bestemt ikke er nemt. Sørg for at komme med i studiegrupper og engagér jer i studiemiljøet. Vi vil gøre alt for, at I får en spændende og indholdsrig tid, mens I studerer. Men I må også love at sige til, hvis noget ikke forløber efter planen, og helst inden et problem vokser sig uoverskueligt. Vi forventer, at I studerer på fuldtid, men I skal også huske at holde fri og nyde de mange andre aktiviteter, København byder på. Vi har alle brug for sunde arbejdsvaner, hvis vi skal undgå stress og mistrivsel. Og det skal vi.

I universitetets ledelse arbejder vi i disse år på at forbedre mulighederne for tværfaglighed i uddannelserne, på at skabe mere sammenhæng mellem forskning og undervisning i dagligdagen, og ikke mindst på at sørge for, at den praktiske virkelighed uden for universitetet også er en del af jeres studier. Hensigten er ikke kun at gøre jer parate til et omskifteligt arbejdsmarked – det er også fordi, at jeres forskelligheder kræver, at der er plads til at skræddersy studiet.

Karakterer er slet ikke det eneste, fremtidens arbejdsgivere har øje for. Såkaldte 21st Century Skills handler om evnen til selvledelse og selvlæring, digitale kompetencer, evnen til at samarbejde og indgå i sociale relationer samt at være innovativ og kreativ. Det handler om evner til at kunne analysere og ræsonnere, at kunne tænke kritisk og løse problemer – og endelig om at være fleksibel, at kunne tilpasse sig og at kunne begå sig mellem forskellige kulturer. Det er alle kvalifikationer, kompetencer og indsigter, som man kan føre med sig fra job til job, og som særligt I som studerende på humaniora får. Uanset hvilket af vores institutter din uddannelse hører under, stiller de evner dig godt til arbejdsmarkedet, når du kommer så langt.

Med dette nummer af Humanist forsøger vi at give en introduktion til nogle af de spændende og forskellige fagområder og mennesker, der er på humaniora. Forhåbentlig kan I finde inspiration til, hvordan I kan dygtiggøre og engagere jer i løbet af jeres studietid.

Bedste hilsner og god studiestart

Jesper Kallestrup, dekan