02. september 2019

Ferien er slut, det er studiestart – men overvej snart at pakke din kuffert igen

Studier i udlandet

Dorthe Rozalia Horup er karrierevejleder på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier og hun har her en række gode argumenter for, hvorfor et udlandsophold i løbet af din studietid er en god investering.

Velkommen tilbage fra sommerferie – hvad enten du er helt ny eller bare har holdt sommerferie fra studiet. Kufferten er pakket ud, og de glade ferieminder er måske allerede falmet lidt? Men måske får du mulighed for at hive kufferten frem igen og endda i en studiemæssig sammenhæng, før du regner med det.

I denne klumme vil jeg tale lidt om studieophold i udlandet. Det at pakke kufferten og begive sig afsted til et ukendt sted, kan føles som en kæmpe udfordring – men jeg vil sige ’gør det alligevel’!

Dorthe Rozalia Horup

Klummen er skrevet af Dorthe Rozalia Horup, karrierevejleder på ToRS, der har mange års erfaring med at vejlede studerende i karrierespørgsmål. Hun ser en stor genvinst i, at du, mens du stadig er studerende, tager hul på processen med at tænke over og søge viden om dine muligheder og ønsker til arbejdslivet.

Alle institutter på humaniora tilbyder karrierevejledning og forskellige former for arrangementer og workshops, der støtter dig i processen med at få viden, inspiration og retning på dit studie og uddannelse. Se mere på din studieinformationsside i KUnet.

En tur til et andet land kan give dig en masse erfaring og udvikling på det personlige plan. Erfaringer, som styrker dig på den lange bane, og som også kan bruges i forbindelse med din karriere og dit arbejdsliv. Det at have boet alene i udlandet kan sagtens senere være til gavn i et job og overbevise en arbejdsgiver om, at du har mod og udsyn.

Når jeg afholder kompetenceworkshop for mine studerende, og vi taler om personlige succeser, så dukker der ofte en god historie op om et studieophold i udlandet. For et udlandsophold lærer dig noget værdifuldt om at organisere og planlægge på forhånd, undersøge frister og deadlines. Måske skal du søge legater og finde løsninger på, hvordan din økonomi kan hænge sammen.

Du går igennem en proces, hvor du skal spørge dig selv om, hvad du vil have ud af et ophold i udlandet. Det kan du få hjælp og sparring til i din lokale studievejledning. Udlandsophold kan både ske som praktik i udlandet, som studerende på et universitet, eller du kan vælge at flytte en periode med opgaveskrivning til andre himmelstrøg. På den måde får du øvet dine sprogkompetencer, får snuset til en anden kultur i dagligdagen og udvidet dit netværk internationalt. What’s not to like, fristes jeg til at spørge?

Hvis du stadig tænker, at det virker uoverskueligt – men også lidt spændende – så fat mod. Hvert efterår afholder fakultetet en fælles udlandsdag med oplæg og vejledning, og på dit institut er der også en international studievejleder, som du kan starte med at gå til. Spørg også dine medstuderende om deres erfaringer, og hvad de gjorde for at komme af sted.

Så selvom du lige nu er ved at tage hul på studiestarten, er det smart at tænke over, om et udlandsophold kunne være noget, du skal planlægge efter – så du kan få det ind i din studieplan. Din studievejledning kan hjælpe dig med at tjekke op på din studieordning og finde ud af, hvordan du kan få drømmen om at flytte studierne midlertidigt væk fra Amager til at lykkes. Det kan tage lang tid, og der kan være frister involveret, og derfor er det en god idé at afklare tidsrammer og ønsker. På nogle uddannelser er der lagt obligatoriske udlandsophold ind, på andre skal det ske på eget initiativ.

I min egen studietid lykkedes det mig både at komme tre uger på et intensivt sprogkursus i Bulgarien, at læse et semester i Athen og at studere sprog i Ungarn. I bakspejlet gav det mig den gave, at jeg altid ved, at uanset hvor jeg lander, helt alene, vil jeg på kort tid møde søde mennesker at være sammen med. Jeg frygter ikke ensomhed. Faktisk er det noget, som jeg først senere fandt ud af, var en mine personlige gaver ved at være så meget på farten. Hvad mon bliver dine gaver ved at rejse ud?

Gode arbejdsspørgsmål du kan stille dig selv:

• Hvad vil jeg have ud af et udlandsophold?
  • Hvor vil jeg gerne hen?
  • Hvilket sprog eller hvilken kultur vil jeg gerne lære mere om?
  • •Hvilke faglige ting vil jeg gerne have mere erfaring med?
  • Er jeg interesseret i studieophold, praktik eller et ophold, hvor jeg skriver min opgave i andre omgivelser?
  • Hvilke netværk og kontakter vil jeg gerne i berøring med?
  • Hvad motiverer mig til at tage afsted?
  • Hvem kender jeg, der har nyttig viden eller kan sparre med mig?
  • Hvordan kan jeg få min økonomi planlagt, så det kan lykkes?