23. april 2020

Studerende optager lyden af ensomhed

En tone i livet

Personlige fortællinger og tanker om ensomhed er udgangspunktet for et nyt lydværk, som to studerende fra teater- og performancestudier på HUM har skabt under coronakrisen.

Louise Holst og Laura Kley
Louise Holst (tv) og Laura Kley leder efter folk i alle aldre, der har lyst til at fortælle om ensomhed under coronakrisen.

Af Pernille Munch Toldam

Kan man røre hinanden uden fysisk kontakt? Det undersøger Laura Kley og Louise Holst i et projekt, som de har sat i gang i en tid, hvor de fleste af os har brug for at blive rørt. De håber, at folk har lyst til at være med og til at dele deres tanker om ensomhed.

Laura Kley og Louise Holst læser begge Teater- og Performancestudier. Lige nu indsamler de forskellige stemmer – ’lydbidder’ af private snakke og tanker – som deltagerne selv optager hjemme hos dem selv. Alle lydklippene, der er anonyme, bliver samlet og sat sammen til et værk bestående af forskellige stemmer, der fortæller om, hvordan og hvor forskelligt ensomhed kan opleves – generelt men især under Covid-19-isolationen.

Ensomme stemmer sammen

Vær anonymt med i Louise Holst og Laura Kleys projekt med at indsamle stemmer. Du kan:

- Fortælle og give et eksempel på spørgsmålet: Hvordan føles ensomhed for dig? Giv gerne nogle eksempler på, hvordan du har oplevet ensomhed i covid-19 tiden.

- Indtale en eller flere af tonerne: C – E – G - B i 20 sekunder (find tonerne på musicca.com/piano). Skriv i filnavnet på lydoptagelsen hvilken tone, du har valgt. Det behøver ikke være rent!

Optagelserne vil blive sammensat til et lydværk om ensomhed og sang. Hvis du har lyst til at være med, så optag din stemme og send optagelserne til: stemmersammen@gmail.com

Svarene, de to studerende indtil nu har fået tilsendt, er meget blandede. De viser, at ensomhed er en meget kompleks og varieret følelse.

- Nogle oplever en mild grad af ensomhed, for andre er det værre. Mange taler meget om den sociale distance, de føler. Andre har en følelse af, at alle er alene i verden lige nu, fortæller Laura Kley og fortsætter:

- Det har været enormt interessant at reflektere over, hvad ensomhed er. Man kan være ensom alene og, måske endnu værre, ensom sammen med andre. Men de fleste kan genkende ensomheden i en eller anden form.

Poesien blomstrer

Når de to studerende er færdige med værket, håber de, at der for lytterne vil være en genkendelse i det, folk taler om.

- Forhåbentlig vil de blive rørt og kunne se, at de ikke har været alene med alle de her følelser – som man ellers godt kan føle det indimellem i den her underlige tid, fortæller Louise Holst og tilføjer, at det er interessant at høre om ensomhedens forskellige sider. Nogle er kede af det og bange og kobler ensomheden med andre følelser, så det bliver meget komplekst. Andre begynder at sætte billeder på følelsen i de lydbidder, de sender ind.

- De kan fx beskrive ensomhed som at være under vand eller at være ude i en ørken og være tørstig uden at vide, i hvilken retning man skal gå for at få noget at drikke. Vi har hørt mange poetiske metaforer og beskrivelser af følelsen af ensomhed, og fx har flere talt metaforisk om at kigge ud af vinduet på verden udenfor – man kigger ud i virkeligheden samtidig med, at man er et helt andet sted.

Arbejdet har også påvirket de to studerende personligt.

- Det at høre fra alle de forskellige mennesker har også sat nogle tanker i gang hos os om vores egne følelser i forhold til ensomhed. Vi har derfor også optaget nogle af vores samtaler, som en lille logbog, fortæller Laura Kley.

Underliggende toner

Lydfortællingerne af folks oplevelser af ensomhed er én del af projektet. En anden lige så stor del af værket er et stemningsskabende lydunivers, der skal ligge under stemmerne. Lyduniverset består af et mix af tonerne C, E, G og B, som de to studerende også beder folk om at indtale og indsende.

- CEGB er en smuk akkord, som vi håber, de mange forskellige stemmer vil kunne skabe et rørende billede på. Det behøver ikke være smukke sangtoner; jo mere rå stemmer, jo bedre. Vi klipper et kor sammen, selvom folk egentlig sidder hver for sig, mens de synger tonerne. Vi håber på, at tonerne vil give en følelse af samhørighed og danne et fællesskab, forklarer Laura Kley og tilføjer med et lille grin, at man kan finde tonerne på en hjemmeside, hvis man har brug for hjælp til at ramme rigtigt.

Du kan også være med

Laura Kley og Louise Holsts projekt er en del af et kursus i performancedesign.

- Egentlig havde vi planlagt et korprojekt på et psykiatrisk hospital, men da nedlukningen kom, var vi nødt til at tænke hurtigt og finde på noget andet, der ikke krævede, at vi skulle ud i marken. Vi havde sporet os ind på, at vi ville arbejde med lyd og lydoptagelser og sangstemmer, så det var egentlig bare at gribe tiden og tilpasse vores interesser efter, hvad der var muligt. Og vi er blevet så glade for projektet, fortæller Louise Holst.

De to studerende håber, at der er flere, der har lyst til at sende lydoptagelser ind med deres tanker om ensomhed.

- Vi har til omkring 1. maj til at indsamle lydfiler. Så kan vi klippe færdigt i løbet af maj og forhåbentlig have værket færdigt i slutningen af maj. Vi håber, at der er mange flere, der har lyst til at være med til at skabe et fælles sprog for følelserne i den her svære tid, siger Laura Kley.