10. februar 2020

Alt foregår spontant og i nuet

Mathilde Ganer-Tolsøe Demant

Mathilde fra filosofi har været på University of Edinburgh i Skotland på 5. semester.

Hvorfor valgte du at tage på udlandsophold – hvad motiverede dig?

For mig var det egentlig bare en oplevelse i sig selv at komme afsted hjemmefra. Jeg ville gerne rejse og havde brug for en pause fra min hverdag på KU – det blev det også!

Hvorfor valgte du at tage til Edinburgh i Skotland?

Jeg valgte Edinburgh, fordi jeg synes, byen er så charmerende. Jeg havde været kort i Edinburgh før, og var faldet pladask for de gamle bygninger og den varme skotske atmosfære – trods det kolde vejr. Derudover havde jeg læst, at universitetet skulle være rigtig godt fagligt, og at det er højt placeret på diverse ranglister. Dog var det mest det første, der fik mig til at tage af sted.

Hvad har du fået ud af det, som du ikke kunne få herhjemme?

Jeg har lært virkelig meget om det at gå på universitetet. Jeg har lært at værdsætte vores undervisning og vores mentalitet og tilgang til læring herhjemme. Men jeg har også lært, hvor meget KU og min studieretning kan forbedres. Jeg har oplevet, hvor anderledes man også kan strukturere et studie i form af fag, opbygning, undervisning, afleveringer, skriftlig stil og forventninger fra universitetet.

Hvad var dit faglige udbytte? Og det personlige?

Fagligt har jeg virkelig rykket mig. Ikke nok med, at jeg har lært helt vildt meget om det specifikke filosofiske emne, jeg er interesseret i; jeg har også haft kurser på andre studieretninger end min egen, sådan som tilvalgsfaget giver mulighed for. Her har jeg virkelig fået en helt ny indsigt i mange ting, jeg ikke kendte til før. Det har været en stor fordel for mig at læse i Edinburgh, hvor filosofi er placeret på et andet institut end herhjemme. I Edinburgh ligger filosofi på institut sammen med psykologi og sprogvidenskab og lingvistik, hvilket har muliggjort helt vildt fede fag, jeg ikke kan vælge herhjemme. Jeg var faktisk ved at tage et semester til derovre pga. deres langt bredere fagudvalg.

Ud over det specifikke faglige udbytte jeg har fået, har det også givet mig virkelig meget at have undervisning på engelsk. Specielt i diskussionsgrupper i form af vores ugentlige obligatoriske ’tutorials’ har jeg udviklet mit engelsk markant.

Personligt har jeg også udviklet mig meget. Jeg tror, at alle der er af sted, vil opleve mange personlige refleksioner omkring sig selv og hverdagen og studiet derhjemme. For mig har det i hvert fald været meget berigende at være afsted og møde så mange nye mennesker fra hele verden og at opleve, hvor fedt ens liv også kan være i udlandet. Udveksling for mig har bare været en måde at leve på, eftersom alt foregår spontant og i nuet!

Har du et godt råd til andre, der gerne vil afsted?

Kom afsted! Jeg kender ikke en, der har fortrudt sit ophold. Man får altid meget ud af at være afsted, hvad enten det er fagligt, socialt eller personligt.