6. februar 2020

Du forstår først værdien af et udlandsophold, når du har prøvet det

Katja Thykjær Klyverts

Katja fra informationsvidenskab og kulturformidling har læst på University College Cork i Irland på sit 7. semester.

Hvorfor valgte du at tage på udlandsophold – hvad motiverede dig?

Jeg valgte at tage på udlandsophold, fordi det som kulturstuderende giver rigtig god mening at søge ud i verden og opnå interkulturelle sammenligningsgrundlag, indsigter og kompetencer. Jeg har været målrettet en specifik kandidat siden min studiestart i 2016, og de særlige fagkrav til den har betydet, at jeg ikke havde tilstrækkelige ECTS tilbage til at tage på udveksling. Men skæbnen ville, at jeg på 5. semester fik afslag på en af mine kursustilmeldinger, og efter en god vejledning med min studievejleder valgte jeg derfor at gå ned i studietid og bruge de point, jeg så kom bagud på at tage på udveksling. Min primære motivationsfaktor for at tage afsted var nye internationale bekendtskaber, men tanken om faglig forandring var også en stor trækkraft, da nye undervisningsformer ville fungere som et – rigtig godt – supplement til mine tidligere erfaringer.

Hvorfor valgte du at tage til Cork i Irland?

Mit hjerte har altid banket for live musik, smuk natur og gode øl, så jeg var slet ikke tvivl, da jeg så Irland og UCC på listen over udvekslingspladser. Jeg ønskede ikke at bo i en hovedstad, så for at gøre oplevelsen endnu mere anderledes og spændende valgte jeg Cork – en by, jeg ikke før havde besøgt – eller hørt om! Cork er en lille men charmerende by med rig mulighed for at opleve Irlands smukke natur, se rugby og integrere med pub-kulturen. Ønsker du at komme tæt på og leve i autentisk irsk kultur, så kan jeg kun anbefale Cork. Dublin er en internationaliseret storby, men begge byer er ’great craic’ (irsk for noget i retning af ’great fun’, red.).

Hvad har du fået ud af opholdet, som du ikke kunne få herhjemme?

At møde, udveksle erfaringer med og lære nye mennesker fra hele verden at kende er unikt og noget, som jeg ikke forstod værdien af, før jeg havde prøvet det. Det er en fantastisk følelse, når alle de internationale studerende, man møder, har det samme formål: uforglemmelige oplevelser. At være på udveksling kræver, at man investerer sin tid og energi i andre mennesker. Det kan være drænende, også for ekstroverten, at opbygge relationer fire måneder i træk – men det er det hele værd, for det er helt unikke bånd, der knyttes på udveksling.

Hvad var dit faglige udbytte? Og det personlige?

Mit faglige udbytte var stort og alsidigt på trods af, at jeg kun var tilmeldt tre kurser til i alt 15 ECTS. Friheden til at vælge mellem kurser, jeg kun tidligere havde drømt om at have, var befriende. Jeg valgte fagene ’Culture and Ideology’, ’Digital Humanities’ og ’Community Development’ på UCC’s History-, Humanities- og Social Work-fakulteter. Netop denne faglige frihed havde jeg længtes efter at opleve, og jeg nød den.

Mit personlige udbytte kan ikke sammenlignes med noget andet. At opnå en erkendelse af, hvordan andre mennesker fra forskellige kulturer opfatter dig som person, er en sjælden mulighed, som alle bør tage.

Har du et godt råd til andre, der gerne vil afsted?

Undersøg landet, byen og universitet inden du tager afsted – og undersøg det godt. Jeg tog til Irland alene baseret på mine forestillinger om, hvordan landet og det irske studieliv var indrettet. Det bragte mange overraskelser med sig – hvilket jeg personligt blev inspireret af og prioriterede - men vil man undgå at blive overrasket over, hvor store administrative og organisatoriske forskelle, der kan være, så er det en god idé at læse godt op på den ønskede destination. Det er også en god ide at spare penge op, da udveksling kan være en dyr fornøjelse. Til dig, der stadig er i tvivl: gør det! Og gør det nu, hvor du har muligheden. Det er det hele værd, og selvom du sikkert har hørt det mange gange før, så får du en oplevelse for livet.