6. februar 2020

I udlandet har du ingen mulighed for at gemme dig i hverdagens rutiner

Katharina Petersen

Katharina læser fransk sprog og kultur og har læst på Universidad de La Laguna på Tenerife på sit 7. semester.

Hvorfor valgte du at tage på udlandsophold – hvad motiverede dig?

Inden jeg startede på studiet, boede jeg et år i Frankrig og lavede en European Voluntary Service. Der fandt jeg ud af, at noget af det fedeste er at lære et nyt sprog og en ny kultur at kende – direkte og imens man bor i landet. Så på min BA tog jeg på Erasmus-udveksling i Valencia (med mit fransk-studie) for at lære spansk. Det var utrolig berigende, så jeg ville hurtigst muligt af sted igen: Og igen helst til Spanien pga. det smukke sprog og den imødekommende kultur.

Hvorfor valgte du at tage til Tenerife?

Jeg vidste bare, at jeg ville til Spanien. Den specifikke by i Spanien blev afgjort af, hvor mit Institut havde Erasmus-aftaler og af, hvor fagene passede, så jeg kunne få dem forhåndsgodkendt på KU.

Hvad har du fået ud af opholdet, som du ikke kunne få herhjemme?

Jeg er blevet ret god til spansk og kender nu den spanske kultur og historie endnu bedre. Jeg er blevet modigere, mere uafhængig og klogere, og så har jeg samlet mange indtryk af den smukke natur på Tenerife og er blevet endnu bedre til at integrere og adaptere mig.

Katharina Petersens udsigt

Hvad var dit faglige udbytte? Og det personlige?

Jeg lærte en masse om fransk litteratur, fransk sprognorm og sprogvariation i verden, om geografiske aspekter af de fransktalende lande og ikke mindst en masse fransk og spansk sprog.

Det utroligt store personlige udbytte kan jeg næsten ikke sætte ord på. Jeg har oplevet ting og situationer af følgende ’typer’: føle sig ensom og fremmed, være stresset og under pres, overskride mentale og fysiske grænser, føle anerkendelse, venskab, kærlighed, respekt, tvivle på sig selv, være stolt af sig selv, være sur og frustreret, føle ro og tilfredshed. Man lærer simpelthen sig selv bedre at kende, når man bliver tvunget ud i nye, ukendte situationer. Man har ikke mulighed for at ’gemme sig’, som man har det derhjemme i den faste hverdagsrutine.

Har du et godt råd til andre, der gerne vil afsted?

Giv ikke op! Allerede inden jeg tog afsted, var der en masse udfordringer. Fx at få forhåndsgodkendt fag. Jeg læser fransk med matematik som gymnasierettet sidefag, så jeg kan love jer for, at der var udfordringer i studie- og udvekslings-planlægningen med to forskellige fakulteter, med vidt forskellige regelsæt – som oven i købet ikke taler med hinanden og ikke aner, hvordan det andet fakultet plejer at håndtere ting. Og under selve opholdet var der også mange udfordringer, fx at få lov til at tage de ønskede fag, selvom holdene var fyldt op. Men hvis man bliver ved og ikke giver op, så skal man nok opnå det, man ønsker. Jeg ankom en måned inden selve undervisningen startede, og det er jeg glad for. På den måde, havde jeg mulighed for at lære stedet at kende og ordne alt det bureaukratiske uden stress.