6. februar 2020

Humaniora og Social Sciences i skøn forening i Skotland

Johanne Lund-Ertel

Johanne fra pædagogik har været på University of Edinburgh på sit 6. semester.

Hvorfor valgte du at tage på udlandsophold – hvad motiverede dig?

Jeg har ønsket at komme på udlandsophold, lige siden mine ældre søskende tog på noget lignende på deres uddannelser. Jeg elsker at rejse og lære om andre kulturer, så jeg vidste derfor allerede, da jeg startede på pædagogik, at jeg ville afsted på mit 5. semester.

Hvorfor valgte du at tage til Edinburgh og Skotland?

Jeg vaklede lidt mellem Skotland og Grønland. Men i sommeren 2018 var jeg sammen med min spejderklan (16-24 år) i Skotland på vores sommerlejr, og vi var bl.a. to dage i Edinburgh, før vi rejste hen til et internationalt spejdercenter. Jeg blev fuldstændig forelsket i den skotske natur og kultur, og særligt Edinburgh fandt jeg smuk. Derfor faldt det mig helt naturligt at søge ikke bare Skotland, men Edinburgh som min destination til mit udlandsophold.

Hvad har du fået ud af opholdet, som du ikke kunne få herhjemme?

I Skotland opdeler de ikke Social Sciences og humaniora, som vi gør herhjemme. De har det derimod under ét fakultet (’college’). Det har givet mig en unik mulighed for at kombinere fag både inden for humaniora (mit fakultet i Danmark) samt samfunds-/socialvidenskab uden hverken at skulle lave særlige ansøgninger eller pendle frem og tilbage mellem flere fakulteter. Personligt synes jeg, at sammenlægningen af disse to giver fuldt ud mening, da der er meget information, viden og sparring at hente ved kombinationen.

Derudover er de sociale tilbud og muligheder langt, langt større end i Danmark. Hele society-/club-kulturen gør, at man skaber venskaber med folk fra hele verden, og den giver de studerende en langt tættere tilknytning til universitetet og studielivet.

Hvad var dit faglige udbytte? Og det personlige?

Fagligt set har jeg lært mere om krydsreferencer og -viden mellem Social Sciences og humaniora, end jeg tror, jeg ville have kunnet i Danmark. Derudover er mit engelske sprog blevet kraftigt forbedret, og jeg har lært, hvordan det er at være en fremmed i et fremmed land, hvilket vil være rigtig brugbart i mine fortsatte studier. Jeg føler, at jeg er vokset som person, og at jeg via mine medlemskaber i diverse ’societies’ på universitetet har fået en tilknytning til Edinburgh University, som jeg ikke har haft samme muligheder for at få til Københavns Universitet.

Har du et godt råd til andre, der gerne vil afsted?

Planlæg, planlæg, planlæg – det er altid godt at være på forkant, så man ikke står i lufthavnen og er på bar bund! Der er mange brugbare informationer at hente i KUnet, og ellers er de ansatte, der står for udlandsophold, virkelig søde til at hjælpe (også selvom man spammer dem med spørgsmål). Og glæd dig – det er en fuldstændig fantastisk oplevelse!