10. februar 2020

Slå ikke et større brød op, end du kan bage

Martine Seedorff Perregaard

Martine fra historie har læst på University of Leeds i England på 7. semester.

Hvorfor valgte du at tage på udlandsophold – hvad motiverede dig?

Jeg ville gerne prøve at læse et andet sted, altså være et andet sted i længere tid og med et formål. Jeg ville også gerne blive bedre til engelsk, og bl.a. derfor, men også pga. deres kurser og deres universitetskultur, ville jeg gerne til Storbritannien.

Hvorfor valgte du at tage til Leeds?

Jeg ville jo gerne til UK, og jeg havde hørt godt om Leeds fra en veninde, der havde læst noget i samme retning – politics – på Leeds. Jeg kiggede derfor på deres kurser, og jeg kunne godt lide den måde, de gør det på. Man får ikke en pakke på samme måde, som man gør i Danmark, man er mere fritstillet.

Hvad har du fået ud af opholdet, som du ikke kunne få herhjemme?

Man møder jo mennesker fra hele verden og får venner, man ikke bare kunne have fået derhjemme. Man lærer mindst ligeså meget om sin egen kultur, som om kulturen i værtslandet og om andre kulturer. Det er et culture clash sommetider, og det kan godt være en udfordring. Jeg har fået meget perspektiv – både på mit eget private liv, men også på Danmark som land; fx at Danmark er et utroligt lille land i en meget stor verden, hvordan mange ting, vi tager for givet, er store privilegier, men også, at vi gør det rigtig godt på mange måder.

Hvad var dit faglige udbytte? Og det personlige?

Jeg synes, der er mere plads til personlige interesser, drive og til at prøve ting af i det angelsaksiske system. Jeg synes egentlig, at selve niveauet er højere på KU, og jeg fik meget perspektiv i forhold til, at KU er et super godt og internationalt anerkendt universitet. Omvendt synes jeg, at underviserne på Leeds var meget mere engagerede og hjælpsomme, hvor jeg på KU nogle gange har følt mig som en byrde for det akademiske personale.

Personligt tror jeg, at jeg har lært rigtig meget om mig selv og mine egne grænser. Jeg har også lært at sige ja – også til ting, jeg ikke helt orker – og så har jeg ikke mindst lært, at det er muligt at skabe stærke relationer til mennesker med meget anderledes baggrunde.

Har du et godt råd til andre, der gerne vil afsted?

Bare: gør det. Du vil ikke fortryde. Personligt var mit udgangspunkt, før jeg tog afsted, at jeg ville ind i en sproglig og kulturel ramme, hvor jeg kunne opleve noget nyt og anderledes – men jeg ville samtidig kunne overskue det. Jeg ønskede altså ikke et semester i fx Colombia eller Tanzania. Det er sikkert også vildt spændende at være der, men jeg ville gerne slå et brød op, jeg også kunne bage, og det har jeg været rigtig glad for. Jeg har venner, der har været andre steder i Europa, men hvor det sociale ikke foregik på engelsk, og som har haft det meget hårdere. Derfor var jeg rigtig glad for at være i et engelsktalende land.

Så mit råd er nok: fedt, hvis du gerne vil til et sted langt væk, men husk, at ’mindre’ også kan gøre det. Man skal ikke tage til Tanzania bare for at gøre det eller for at bevise noget. Jeg kan i hvert fald bevidne, at det nogle gange er udfordrende at være på udveksling, og at det også føles som om, at man er langt hjemmefra i UK. Og at man sagtens kan få en på opleveren i Europa.

Derudover: vær åben! Især i begyndelsen. Sig ja til alt, du overhovedet kan overskue. Men husk pauserne. Det er også en god ide at engagere dig i undervisningen og i en club/society.

Et godt råd i forhold til processen er at gå i gang i god tid – spørg om hjælp og tjek din mail. Arbejd struktureret med processen, for der kan godt være lidt meget at se til i en periode.