10. februar 2020

Start din planlægning i god tid

Emilie Johansen

Emilie fra informationsstudier har læst på Tromsø Universitet i Norge på sit 5. og 6. semester.

Hvorfor valgte du at tage på udlandsophold – hvad motiverede dig?

For det første har jeg altid drømt om at prøve at bo i Norge. For det andet udbød universitetet nogle rigtig spændende kurser inden for biblioteksområdet, som jeg ikke har mulighed for at tage på KU. Og for det tredje er det utroligt motiverende i sig selv med noget forandring i studiehverdagen. Hele planlægningsforløbet af mit udlandsophold har virket motiverende for resten af studiet for mig.

Hvorfor valgte du at tage til Tromsø og Norge?

Tromsø Universitet ligger i et meget anderledes klima end Danmark, og selvom man tænker, at Norge er tæt på, så er universitetet det nordligste i verden og beliggende langt nord for polarcirklen og hele 2000 km fra Danmark. Naturen er utrolig smuk, og Tromsø er en livlig by. Det var dog mest på grund af kurserne, som Tromsø Universitet udbyder, at valget netop faldt på Tromsø, men de andre ting har helt klart været forstærkende faktorer. Derudover har mit institut en samarbejdsaftale med Tromsø Universitet, og jeg kunne komme afsted til Tromsø i 10 måneder, altså over to semestre. Det har helt klart også været afgørende for, hvorfor valget blev Tromsø.

Hvad har du fået ud af opholdet, som du ikke kunne få herhjemme?

Jeg har oplevet anderledes eksamensformer og undervisningsformer og en anderledes struktur på semesteret. Derudover har jeg fået utrolig meget viden om et efterhånden snævert felt i Danmark, hvis man ser på uddannelsesudbud og kurser, nemlig biblioteksfeltet.

Hvad var dit faglige udbytte? Og det personlige?

Som ovenfor nævnt har mit faglige udbytte været at få et andet indblik i et ’snævert’ felt. Danske og norske forskere arbejder meget sammen inden for biblioteksfeltet, så jeg har mødt en masse af de norske forskere, som er forfattere på artikler, vi har behandlet i det danske pensum. Det har været utrolig inspirerende og motiverende.

På det personlige plan har jeg forelsket mig i Tromsø som by og område. Folk er imødekommende, naturen er ubeskrivelig, og jeg har fået talt både dansk og norsk, men også en masse engelsk, da Tromsø i kraft af universitetet er en meget international by.

Har du et godt råd til andre, der gerne vil afsted?

Begynd planlægningen i god tid. Og med planlægning mener jeg egentlig mest papirarbejdet. Det er klart, at vælger du et land som Rusland eller Australien, er der langt mere papirarbejde, end hvis man ’bare’ tager til Norge. Og ellers er et andet godt råd at tage den med ro og ikke stresse for meget, for alting ordner sig lidt efter lidt.