02.09.2019 Forskernes digitale favoritter Vi har spurgt seks forskere på HUM om, hvor de finder inspiration online. Svarene er blevet dejligt forskelligartede, og måske kan de inspirere dig til, hvor du skal kigge hen, når du vil hente viden uden for bøgerne. V…
25.01.2019 Kogebog giver dig overskuelige opskrifter på 130 analysemetoder To forskere fra HUM står bag en ny bog, der er noget så usædvanligt som en mellemting mellem en kogebog og en metodebog. Bogen giver et hurtigt overblik over 130 analysemetoder fra humaniora og samfundsvidenskab, og du…
Forskning 10.09.2018 HUM-forsker studerer forbrydernes sproglige spor I USA har såkaldte retslingvister i årevis hjulpet politiet med at opspore forbrydere ved at analysere deres tekster. I Danmark er retslingvistik et helt nyt felt, og der er få forskere, som beskæftiger sig med det. En…
21.02.2018 Den læsegruppe, du altid ønskede at være med i! Kommunikationsbranchen er en af de største aftagere af humanistiske kandidater, og HUM’s forskere bidrager også i stor stil til kommunikationsforskningen. I et nyt forskningsprojekt om kommunikationsrådgivning bidrager…
24.01.2018 Historien om Columbus er kun den halve sandhed Jesper Nielsen fra indianske sprog og kulturer er med stor sandsynlighed en af de danskere – ja, måske faktisk et af de mennesker i hele verden – der ved allermest om de gamle civilisationer i Mellemamerika. Hans…
13.09.2017 Du spørger ’why Beyoncé?’ Mit svar er ’why not?’ Medmindre du har befundet dig under en sten de seneste par uger, har du sikkert hørt historien i medierne om, at man på HUM kan få en bachelor i Beyoncé. Det er selvfølgelig ikke rigtigt. Hvad der derimod er rigtigt er,…
01.09.2017 International oversætterdag på HUM Den sidste lørdag i september afholdes den internationale oversætterdag traditionen tro på HUM under navnet Hieronymusdagen. Hvad det går ud på, og hvem Hieronymus egentlig var, svarer lektor i italiensk og medarrangør…
01.09.2017 Humanistisk forskning skal ud i verden Hvordan fremmer kulturhistorisk viden turismen i Danmark? Hvordan forbedrer vi lægers kommunikation med deres patienter? Og kan FN's World Food Programme styre deres informationsflow, så nødhjælpen når hurtigere ud? Det…
15.05.2017 Humanister kaster nyt lys på sygdom og sundhed I en række kontorer bag biblioteket på Saxo holder HUM’s Center for Humanistisk Sundhedsforskning til. Humanist har mødt centerets leder Astrid Pernille Jespersen og specialestuderende Asger Aarup Hansen for at høre om,…
02.02.2017 Ægyptolog giver Carsten Niebuhrs gamle souvenirs nyt liv Et stykke af en pyramide og en mindre samling mumier, en persisk vandpibe, tre betelnødder og en stak shiitiske pilgrimssouvenirs fra Irak. Det lyder som opskriften på en trylledrik, men er en del af indholdet i en bog…
02.02.2017 På jagt efter ikke-nyheder i Jelling Birgitte Romme Larsen fra Saxo-Instituttet forsker i naboskab i den jyske by Jelling. Her lever lokale Jellingborgere side om side med nytilkomne asylansøgere, og det fungerer tilsyneladende så problemfrit, at byen…
02.02.2017 Fem veje til ph.d.en Drømmer du om et ph.d.-stipendie, kan det godt betale sig at se i flere retninger. På de følgende sider fortæller fem ph.d.-studerende med forskellige stipendietyper om deres valg og giver gode råd.
10.11.2016 Det er blevet unaturligt at passe sine børn selv I dag sender ordentlige forældre deres børn i daginstitution. Det lærte humaniorastuderende Josefine Weng, da hun valgte at holde sin søn hjemme, til han var halvandet år gammel – hvilket omgivelserne havde svært ved at…
03.10.2016 International oversætterdag: vi skal værne om den sproglige mangfoldighed Hvad skal vi bruge sprogfagene til, og hvordan sikrer vi den sproglige mangfoldighed? Repræsentanter fra humanioras sprogfag og oversættere, tolke, tekstere og forlæggere mødtes lørdag til årets Hieronymusdag i festsale…
06.09.2016 Stort behov for specialiseret viden om Iran Rasmus Elling forsker i iranske byers udvikling og underviser selv Iran-studerende som lektor på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier. Her fortæller han, hvorfor Iran er noget helt særligt og et vigtigt…
04.07.2016 Som oversætter er man forfatterens ambassadør og læserens tjener Efter at have oversat mere end 60 islandske og færøske værker modtager lektor Erik Skyum-Nielsen til efteråret Nordisk Oversætterpris. Humanist har mødt ham til en snak om, hvad der gør den islandske litteratur til noge…
01.07.2016 Lingvister kan også fange kriminelle Tanya Karoli Christensen er sprogforsker på HUM. Men hun er også retslingvist, når hun hjælper politiet med at opklare sager, hvor sprogligt materiale indgår. Senest har hun analyseret 192 chatbeskeder i Danmarks første…
10.05.2016 Da film blev videnskab Peter Schepelern blev i 1973 den første danske magister i filmvidenskab. Nu er han, efter 40 års ansættelse ved KU, netop gået på pension. Humanist har mødt ham til en snak om, hvordan filmvidenskaben siden 60’erne har…
06.11.2015 Tv-serier fortolker den tid, vi lever i Antallet af tv-serier boomer helt enormt i disse år, og på HUM har vi selvfølgelig forskere, der kaster sig over og undersøger serie-formatet. Lektor og serieforsker Helle Kannik Haastrup gør dig her klogere på, hvorfor…
02.09.2015 Filosofi vil ændre vores syn på spastisk lammelse For Kristian Moltke Martiny, der forsker i habilitering af spastisk lammede, er filosofi ikke kun en teoretisk disciplin; forskningen giver kun mening for ham, hvis den giver mening for dem, der er berørt af spastisk…
ph.d.-forskning 24.06.2015 Sproglig udvikling hos børn med autisme Dittes ph.d.-projekt har fokus på samspillet mellem sproglig udvikling og social kognition hos børn med autisme
ph.d.-forskning 24.06.2015 Nyhedsbrug på tværs af medier Jacob Ørmen forsker i danskernes nyhedsbrug på tværs af medier.
ph.d.-forskning 24.06.2015 Undervisning om krigen på Balkan i Bosnien-Hercegovina Selmas projekt handler om uddannelsessystemet i Bosnien-Hercegovina med fokus på formidling af den voldelige konflikt i starten af 90’erne.
Ph.d.-forskning 11.06.2015 Handel i antikken Kasper Grønlund Evers' fascination af antikkens samfund gør ph.d.-arbejdet til en passion.
Medieforskning 11.06.2015 Arabiske medier giver forståelse af Mellemøsten En mere nuanceret forståelse af Mellemøsten er bl.a. med til at motivere Christine Crone i arbejdet med hendes ph.d.-afhandling om arabiske medier.
forskning 16.04.2015 En pionér takker af Lektor Tania Ørum går på pension efter et langt liv i forskningens og formidlingens tjeneste.
16.04.2015 Humanisterne har for længst forladt elfenbenstårnet Humaniora lider stadig under et ry som elfenbenstårn befolket af verdensfjerne forskere. Men det er en myte, viser ny stor undersøgelse.
16.04.2015 Not only paying lip service to interdisciplinarity The faculty’s Center for Subjectivity Research is to phenomenologists what FC Barcelona is to most football players: the team you wish to play for. Humanist has talked to Thomas Szanto, who is Postdoc at the center,…
16.04.2015 Fra KUA's forskergange til TV3's seere Filosofiprofessor Vincent F. Hendricks er vært på sit eget tv-program #Nethaderne på TV3 – og så har han lige fået et rekordstort millionbeløb fra Carlsbergfondet til et nyt interdisciplinært humanistisk…
Ph.d.-forskning 16.03.2015 Depression i litteratur og kultur Mikkel Krause Frantzen arbejder i krydsfeltet mellem kunst og politik i sin ph.d.-afhandling 'Going nowhere, slow'.
forskning 13.03.2015 Forsker i orkanens øje Dennis Meyhoff Brink, der er fra Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, beskæftiger sig med religionssatire.
03.11.2014 Karriereforældre og hverdagsliv Sigrid Leilunds projekt handler om familier, hvor begge forældre gør karriere, og om hvordan de indretter deres hverdagsliv i forlængelse heraf.
03.11.2014 Museernes brug af nye medier Rikke Haller Baggesens projekt handler om, hvordan mobile og sociale medier giver museerne anledning til at gentænke både formidlingen og selve museets rolle i samfundet.
03.11.2014 Forskerfrihed og udfordringer Anders Søgaard er i dag lektor på Center for Sprogteknologi, men karrieremæssigt kunne hans liv være gået i mange retninger. Han er både forfatter og musiker, og han har en baggrund i kunstmiljøet.
03.11.2014 Arkæologi og stednavne i jernalderen og vikingetiden Sofie Laurine Albris sammenligner arkæologiske levn og ældre stednavne omkring aristokratiske residenser fra jernalder og vikingetid i sit ph.d.-projekt
Ph.d.-forskning 01.09.2014 Stempelseglssamling fra Dilmunkulturen Maria Jørgensen analyserer i sit ph.d.-projekt stempelseglssamlingen fra Moesgård Museums udgravninger af bosættelserne fra den kuwaitiske ø Failaka, som var en del af Dilmunkulturen.
Ph.d.-forskning 01.09.2014 Litterære værker låner tekst og sprog fra videnskaben Aiysha Abu-Labans projekt handler om litterære værker, der låner tekstformer og sprogbrug fra den videnskabelige tekstudgivelse.
Ph.d.-forskning 01.09.2014 Politisk brug af sociale medier under valgkampagner Mads Hvas Jensen undersøger den politiske brug af sociale medier i forbindelse med især kommunalvalget og europaparlamentsvalget i 2013 og 2014.
01.09.2014 Studiejobbet startede sprogkarrieren Lektor Pia Quist havde ingen planer om at blive forsker. Men et studiejob og hendes fagkombination af dansk og samfundsfag blev vejen ind i forskningsverdenen.
Forskning 01.04.2014 Tyrkiet ved et tilfælde Lektor Daniella Kuzmanovics rejse mod at blive en af Danmarks største ressourcer inden for viden om Tyrkiets politiske og kulturelle forhold startede ved lidt af et tilfælde med en togtur i den gale retning.
03.02.2014 Når musikken spiller Hvad sker der i sindet på professionelle og dybt koncentrerede musikere, når de spiller? Det spørgsmål har Simon Høffding, der er ph.d.-studerende på fakultetets Center for Subjektivitetsforskning, sat sig for at…
03.02.2014 Hvor lidt kan man nøjes med at sige - og så alligevel få sagt det vigtigste på den helt rigtige måde? Humanist har "quizzet" lektor Svend Skriver (INSS) om faglig formidling set fra en undervisers synspunkt. Hans erfaringer spænder nemlig vidt: fra EkstraBladet til undervisning på universitetet.