Handel i antikken – Københavns Universitet

11. juni 2015

Handel i antikken

Ph.d.-forskning

Fakultetet har tilknyttet mere end 200 ph.d.-studerende. Vi har stillet Kasper Grønlund Evers, ph.d. på Saxo-Instituttet, tre spørgsmål om hans forskning.

Kasper Grønlund Evers
Ph.d.-studerende på Saxo-Instituttet. Født i 1983. Kandidat i Historie og Latin fra KU. Desuden MA in Historical Research, Lancaster University 2009.

Af Pernille Munch Toldam

Hvad handler dit projekt om?

- Jeg forsker i handlen mellem Romerriget og Indien, ca. år 30 f.v.t – 300 e.v.t., for at belyse, hvordan langdistance handel konkret kunne lade sig gøre. Kort fortalt var der i århundreder en udstrakt samhandel via Rødehavet mellem Romerriget og indiske kongedømmer. Således fandt indisk peber vej helt op til imperiets grænser mod Skotland og Tyskland, mens romersk sølv, guld og vinkrukker findes spredt ud over store dele af Indien.

Hvorfor er det vigtigt og spændende?

- Af tre årsager: 1) interaktion og udveksling af varer, mennesker, og idéer er ikke blot et moderne fænomen, men en uafbrudt historisk proces; 2) traditionelt har man betragtet romernes rolle i handlen som afgørende, men det viser sig, at indiske købmænd har været mindst lige så aktive; 3) endelig viser min forskning, at de kommercielle institutio­ner bag henholdsvis de romerske og sydindiske købmænd har været forbløffende ens, hvilket tyder på en høj grad af indbyrdes tilpasning.

Hvad er motivationen for din ph.d.?

- Siden jeg skrev BA-projekt har jeg været fascineret af antikkens samfund, og derfor er ph.d.'en ikke så meget et arbejde som en passion.