Dekanen mener: Velkommen tilbage til et nyt studieår – Københavns Universitet

Forside > Artikler > Dekanen mener: Velkomm...

08. september 2016

Dekanen mener: Velkommen tilbage til et nyt studieår

Velkommen

En særlig varm velkomst til de godt 2100 af jer, der netop er optaget. Jeg ønsker for jer, at jeres nye studietilværelse lever op til jeres forventninger med en god blanding af hårdt arbejde, faglig fordybelse og et udviklende socialt studiemiljø.

Som I nok har opdaget, er kravene til at blive optaget steget markant i år. Det er sket, fordi vi har et par hundrede færre pladser at gøre godt med og en del færre uddannelser - samtidig med at interessen for at studere på humaniora har holdt sig på et stabilt højt niveau.

Lidt humoristisk kan man sige, at det slet ikke er så skidt, at I kommer ind med et højere karaktersnit fra gymnasiet end tidligere årgange, for de faglige krav til jer på universitetet er også steget. Studierne er lagt an, så de fylder 37 arbejdstimer om ugen og varer tre år for en bachelor og to år for en kandidat. En del af jer vil nok også vælge sideløbende at have et forhåbentlig fagligt relevant studiejob eller deltage i frivilligt arbejde. Det er også helt fint, bare de aktiviteter ikke stiller sig i vejen for jeres helhjertede deltagelse i de mange faglige aktiviteter på jeres institut og på fakultetet. I bør aktivt pleje den nysgerrighed, der fik jer til at vælge studiet i første omgang - se jer selv som fuldtidsstuderende i ordets bedste betydning.

Samtidig har I nok allerede hørt, at universitetet, ligesom andre offentlige institutioner, skal spare en del de kommende år. Så de i forvejen intense første studieår vil utvivlsomt blive ledsaget af diskussioner og ændringer i dagligdagen, som også vil påvirke jer.

Hvordan håndterer man så meget nyt på samme tid? Tja, måske bliver det hele lettere og lidt mindre overvældende, hvis I forsøger at få det hele til at pege i den rigtige retning - den, man som studerende selv har mulighed for at præge inden for de almene rammer, som uddannelsen sætter. Brug jeres studium til at udvikle jeres interesser og jer selv, fagligt og karrieremæssigt. Gør den indsigt, I vinder nu, til en udsigt til det, I drømmer om. Fakultetet skal gøre alt, hvad vi kan for at skabe rammerne for en uddannelse og et studieliv, der hænger sammen. På institutterne og fagene er der også i udstrakt grad hjælp at hente, både fra undervisere og vejledere. Men i sidste instans er det jer selv, der skal fylde rammerne ud.