Den humanistiske ungdom er da ikke passiv! – Københavns Universitet

Forside > Artikler > Den humanistiske ungdo...

14. oktober 2016

Den humanistiske ungdom er da ikke passiv!

Omkring 50 debatlystne humanister dukkede mandag op til De humanistiske debattørers første arrangement - og var således et levende modbevis på aftenens tema: 'den passive ungdom'.

Tekst: Astrid Sandvad Kudahl

Debat

Humaniora har fået sin helt egen debatgruppe: De humanistiske debattører. Her er alle HUM-studerende velkomne til at debattere store og små spørgsmål. Formålet er at dele viden og bringe et humanistisk perspektiv ind i samfundsdebatten.

”Har vi brug for et ungdomsoprør?” lyder aftenens første spørgsmål fra Kirsten Enemark. Hun studerer dansk på KU, men har i dag påtaget sig rollen som ordstyrer til De humanistiske debattørers første arrangement. Aftenens tema er ’den passive ungdom’, og paradoksalt nok er der så stor aktivitet blandt både panel og publikum, at hun hurtigt kommer på arbejde.

For hvem er dagens unge? Hvad skulle de gøre oprør imod? Og hvem kan tillade sig at tale på vegne af dem?

De humanistiske debattører

Nystartet gruppe for debatlystne humanister.

Arrangementerne arrangeres af studerende for studerende, og form og indhold vil variere fra gang til gang.

Næste arrangement afholdes den 8. november i forbindelse med det amerikanske præsidentvalg. Mere info følger på Facebook, hvor alle fremtidige debatter vil blive slået op.

Har du lyst til at være med til at arrangere fremtidige debatter, så kan du melde dig ind i arrangørgruppen

Deltagerne i aftenens panel, som tæller en filosofistuderende, en blogger og en studenterpræst samt repræsentanter fra Studenterrådet, Venstre, Konservativ Ungdom og Ungdomsbureauet, er langt fra enige. Men det er heller ikke meningen, for her er debatten i centrum.

Det forklarer Kirsten Ida Enemark, som foruden af være aftenens første ordstyrer, også er initiativtager til debatgruppen.

Ideen fik hun, da hun som tutor på danskstudiet skulle opmuntre nye studerende til at bidrage til studiemiljøet. Blandt humanioras mange studenteraktiviteter var der noget, der manglede. Et sted, hvor de studerende selv kunne komme til orde og snakke med hinanden på tværs af fag og institutter. Efter et enkelt opslag i KUA’s facebookgruppe havde hun samlet sig et hold medhumanister og nu, kun en måned senere, er 50 debatlystne deltagere dukket op til det første arrangement.

Ud af kaffebaren

Aftenens tema, Den passive ungdom, er valgt, fordi det lægger sig op af den aktuelle samfundsdebat. Men også fordi det som en provokerende påstand måske er det, der skal til for at skabe en debatgruppe på humaniora.

- Jeg tror, vi som humanister har en masse holdninger. Men jeg tror også, at vi er rigtig gode til at holde dem for os selv. Vi sidder i hver vores kaffebar og snakker med ’vores egne’ og komme ikke rigtig ud med det, siger Kirsten Ida Enemark og fortsætter:

- Men det er spændende at samle os og se, hvad vi humanister sammen kan bidrage med. Der jo både forskelle og ligheder på tværs af vores fag, og det kan der sikkert komme nogle skæve og nye vinkler ud af.

Lad os dog tale med hinanden

Tilbage til aftenens debat, hvor deltagerne efter en tur omkring SU-nedskæringer, besparelser og arven fra 68’er-generationen er ved at få indkredset de problemer, som nutidens unge døjer med: Stress, skam og skyld.

- De unge, som jeg er i kontakt med, føler sig i stigende grad stressede. Men endnu værre, så føler de også skam over ikke at kunne slå til og både få topkarakterer, se godt ud, have det rigtige studiejob, være en god kæreste osv. osv., fortæller studenterpræst og paneldeltager Inger Lundager.

- Den her tilstand blandt de unge er en kollektiv tilstand, og derfor skal den også løses kollektivt, lyder hendes argument for, at vi har brug for et ungdomsoprør.

Selvom ikke alle paneldeltagere er enige i, at et oprør er løsningen, så er der bred enighed om, at ungdommen står med et reelt problem. Men hvad gør vi så ved det?

Katrine Blauenfeldt, blogger på Berlingske og nyuddannet cand.mag. i engelsk fra HUM, mener, at de unge skal blive bedre til at tale sammen.

- Vi er blevet så gode til at grave grøfter og udstille, hvor forskellige vi er, at vi glemmer at lytte til hinanden, siger hun.

Malou Astrup Clemmesen, formand for Studenterrådet på KU og historiestuderende på HUM, er enig. Hun mener, at problemet skal løses indefra.

- Vi bliver nødt til at bruge hinanden i de fællesskaber, vi allerede er en del af. Tale sammen på studierne, på institutterne og fakulteterne. Eller med kollegerne på arbejdspladsen. Så vi igen kan føle os som et fællesskab og ikke som en flok individualister, siger hun.

Ikke en protestgruppe

Og det er netop, hvad der er lagt op til hos De humanistiske debattører: at tale sammen. Uanset om man går ind for et ungdomsoprør eller ej.

- Målet er netop at skabe debat. Vi er ikke en protestgruppe eller en politisk gruppe. Vi er et forum, hvor man kan dele sin viden og sine holdninger, forklarer Kirsten Ida Enemark.

Hendes ønske er, at debatterne gør deltagerne klogere. Men hun drømmer også om, at de kan give genklang uden for fakultetets mure.

- Jeg håber, at vores debatter kan munde ud i nogle debatindlæg i medierne. For at bringe et humanistisk synspunkt ind i de aktuelle samfundsdebatter, siger hun.

Gruppens første arrangement viser i hvert fald, at der er masser af diskussionslyst i de humanistiske studerende.