Garn og gotiske håndskrifter – Københavns Universitet

Forside > Artikler > Garn og gotiske håndsk...

02. februar 2017

Garn og gotiske håndskrifter

3000 håndskrifter hvoraf de ældste går helt tilbage til 1200-tallet indgår i sommerskolen på Nordisk Forskningsinstitut (NFI). Foto: NFI

Tekst: Tania Maria Johannesen

Sommerskole

I august ligger de fleste gange på humaniora øde hen. Men mens HUM’s egne studerende nyder pausen fra bøger, opgaver og læsesale, strømmer studerende fra hele verden til for at deltage i fakultetets sommerskoler.

I august 2017 bliver der udbudt fem sommerskoler på humaniora. Nordisk Forskningsinstitut (NFI) og Center for Tekstil­forskning (CTR) er for første gang med på programmet. På Scandinavian Manuscript Studies på NFI kan studerende arbejde med håndskrifterne i Den Arnamagnæanske Samling, der består af omkring 3000 hånd­skrifter, hvoraf de ældste går helt tilbage til 1200-tallet. Samlingen er optaget på EUNESCOs 'Memory of the World'-liste.

- Det unikke er, at de studerende får hands-on-erfaring med at arbejde med håndskrifterne. De får lov at sidde i grupper sammen med en instruktor og undersøge dem, forklarer koordinator Anne Mette Hansen.

Sommerskolen, der udbydes i samarbejde med Arní Magnússon-instituttet for islandske studier på Island, er inddelt i tre niveauer fra et grundlæggende kursus, der fokuserer på at læse gotisk håndskrift, til et masterclasskursus i videnskabelig tekstudgivelse, hvor de studerende arbejder med at præsentere versioner af en tekst for et publikum. Tilgangen til håndskrifterne er som udgangspunkt filologisk, men de studerende vil også få historiske forelæsninger om middelalderens bogkultur, blive undervist i håndtering af håndskrifterne og få et indblik i konservatorernes arbejde.

Øvrige sommerskoler på HUM, sommeren 2017

Urban Culture in Theory and Action, MA (7.5 ECTS)

New Urban Life Across the Globe: Activism and Change in a World of Cities, MA (7.5 ECTS)

Roots of Europe, BA/MA (7.5 ECTS)

Copenhagen Summer School in Phenomenology and Philosophy of Mind, MA (2,5 eller 4 ECTS)

Find en samlet liste over HUM's forskellige sommerskoler på www.humanities.ku.dk/education/summer

Anne Mette Hansen forventer tilmeldinger fra hele verden:

- Forskning i oldnordiske sprog er en international disciplin, som altid har haft fx amerikanernes interesse. Der har også været stor interesse for vikinger blandt unge i en årrække, og selvom vikingetiden ligger før håndskrifterne, er der mange tekster i samlingen, der handler om vikingernes bedrifter.

3000 år på 14 dage

På Center for Tekstilforskning skal 60 studerende på sommerskolen ’Textile and Fashion through 3000 years’ strikke, hækle, brodere, væve og sy sig gennem 3000 års mode- og tekstilhåndværkshistorie. Centret er en del af Saxo-Instituttet, og sommer­skolen repræsenterer instituttets bredde fra arkæologi til etnologi og historie.

- Sommerskolen giver en appetitvækker på, hvordan du udfører tekstilstudier. Det er et multidisciplinært område, og derfor er det velegnet til en sommerskole, hvor man ikke er underlagt et fags metodiske tilgang til området, fortæller centerleder Eva Andersson Strand.

Foto: NFI

Derfor forventer centret også studerende med mange forskellige uddannelsesmæs­sige baggrunde og fagligheder. Det kan være folk fra museumsverdenen, modeindustrien, antropologer og endda folk, der kun har tekstilhåndværk som hobby. Og der vil være noget at komme efter for alle.

- Vi starter med det helt basale for at få alle med. Og når holdet er sat, laver vi en gruppe på Facebook, hvor vi åbner for en dialog om forventninger til kurset.

Humaniorastuderende, der interesserer sig for tekstilhistorien, kan allerede nu få en smagsprøve. Hver onsdag i foråret har CTR åbne workshops, hvor man kan afprøve gamle tekstilteknikker og få indblik i, hvad vi kan lære gennem studiet af håndværk.