Ti ting du kan gøre for at komme godt ind i det nye semester – Københavns Universitet

Forside > Artikler > Ti ting du kan gøre fo...

27. januar 2017

Ti ting du kan gøre for at komme godt ind i det nye semester

Tekst og foto: Maria Buck Jensen

Tjek på studiestart

Den sidste tid, før semesteret starter, kan føles som stilhed før stormen. For Humanists studenterskribent er det en tid med helt faste ritualer. Læs med, og få et indblik i hendes to-do-liste op til det nye semester.

1. Læs studieordningen

Det er efterhånden blevet en kliché, at studieordningen er de studerendes bibel – men det er ikke desto mindre lige præcis der, man kan finde alle de vigtige oplysninger om, hvad et kursus indebærer, hvordan undervisningen skal forløbe, og hvordan eksamensformen ser ud. Selv kan jeg blive enormt nervøs for eksamenerne, men jeg kan mærke, at det dæmper min nervøsitet, hvis jeg allerede fra starten af semesteret har læst kursusbeskrivelsen og ved, hvad underviseren forventer af mig.

2. Sæt semesterplanerne op på indersiden af en skabslåge

Ind i mellem kan det være svært at overskue et helt semester på en gang, for man kan blive i tvivl om, hvad man skal igennem, og hvor man er i processen. Med tiden har jeg opdaget, at jeg kan lette problemet ved at have et visuelt overblik. For mig betyder det, at jeg printer semesterplanen for hvert kursus ud og taper den op på bagsiden af en skabslåge. Det er lige meget, om det er i klædeskabet, køkkenskabet eller toiletskabet – pointen er bare, at jeg kan åbne skabet og tjekke planen, når jeg har behov for det. Men at jeg slipper for at kigge på den til daglig.

3. Skriv undervisningstiderne ind i kalenderen

Det er meget simpelt, men for mig er det vigtigt at sørge for, at hver eneste undervisningsgang er skrevet ind i min private kalender, så jeg hverken behøver konsultere KUnet eller semesterplaner for at vide, hvornår jeg skal være på studiet.

4. Sortér papirerne

Jeg drukner tit i noter, kopisider, kompendier og bøger, når jeg har mange kurser på en gang, og det betyder, at jeg har svært ved at holde styr på, hvilke papirer, der hører til hvilke kurser. Derfor har jeg hængt en papirholder med fem rum op under mit skrivebord. Hvert semester skriver jeg mine kursusnavne på rummene, så jeg nemt kan fordele det hele, når jeg kommer hjem fra undervisning hver dag.

5. Tjek hvilken litteratur kurserne kræver

Semesterstart kan være hårdt for kontoen, når der skal investeres i dyre grundbøger eller selvpublicerede kompendier, så jeg prøver altid at være i god tid med at undersøge, hvilken slags litteratur et kursus kræver. Hvis det er engelske grundbøger, kan de nogle gange bestilles billigt på internettet eller købes brugt, og hvis de ikke når frem i tide, så plejer jeg at låne et eksemplar på biblioteket ind til min egen dukker op. Hvis litteraturen skal købes i Academic Books eller i Publikom kan det også være en god ide at være ude i god tid, hvis man vil undgå de lange køer i semesterets første uge.

6. Forbered snacks

Kantinen lokker virkelig, når dagene bliver lange, og man hungrer efter en eftermiddagssnack, men min pung protesterer, når jeg bliver stamkunde i kantinen. Derfor køber jeg müslibarer, som jeg kan have i skabet og løbende tage med på uni, og jeg prøver også altid at nå at bage en stor portion pølsehorn, som jeg kan putte i fryseren. Jeg er ret vild med, at jeg så kan tage et pølsehorn op om morgenen, der er optøet og friskt, når jeg bliver sulten om eftermiddagen.

7. Ryd op på computeren

Der er om muligt mere rod på min computer, end der er på mit skrivebord, så jeg har et mål om altid at få ryddet lidt op på den, inden et nyt semester går i gang. For mig betyder det, at jeg har oprettet en mappe til hvert kursus, og at overførselsmappen er tømt. Samtidig overvejer jeg, hvordan det er smartest at tage noter til de enkelte kurser. Skal det være i Word, i Evernote eller i et helt tredje system?

Maria Buck Jensen

Studenterskribent på Humanist og studerende på audiologopædi på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab på HUM.

8. Vask og stryg garderoben

Fyldte vasketøjskurve kan virkelig gøre mig træt, og det kan være stressende at skulle bruge tid om morgenen på at stryge, hvis man holder af sine skjorter. Derfor vil jeg gerne sørge for, at min garderobe er klar, inden undervisningen starter. Så kan jeg i hvert fald ikke beskylde vasketøjskurven eller strygebrættet for eventuelle tøjkriser.

9. Fyld fryseren med aftensmad

Jeg ved, at dagene bliver travle, når undervisningen starter, og jeg ved, at jeg ofte vil komme sent hjem, hvilket resulterer i kedelige fryseretter fra Netto eller en durumrulle fra den lokale. Det er både dyrt og ikke særlig sundt, så derfor prøver jeg inden semesterstart at lave en portion grøntsagssuppe eller kødsovs, der er så stor, at jeg får fire-fem portioner til fryseren. Det betyder, at jeg de næste fire-fem uger har en dag om ugen, hvor jeg intet andet skal gøre end at tage plastikbøtten ud af fryseren og hælde indholdet op i en gryde.

10. Hold fri!

Det lyder måske fjollet, men at holde fri og slappe af er også et af punkterne på min to-do-liste. Jeg skal helst nå at tage et langt karbad, se Netflix i sofaen og at spise en god middag med venner. Jeg tror på, at det er vigtigt at komme helt ned i gear, inden undervisningen skydes i gang.