Vi har altid været, hvad vi spiser – Københavns Universitet

Forside > Artikler > Vi har altid været, hv...

05. oktober 2017

Vi har altid været, hvad vi spiser

Lammesuppe tilberedt efter en 3500 år gammel babylonsk opskrift. Den var ifølge Susanne Kerner og hendes studerende meget lækker!

Tekst: Carsten Munk Hansen

mad gennem tiderne

Madtrends som ny nordisk mad og palæodiæten er ikke kun tidstypiske modefænomener, men udtryk for en urmenneskelig trang til at udtrykke identitet gennem mad. Det kan du forvisse dig om, hvis du lægger vejen forbi fakultetsbiblioteket, hvor studerende og forskere fra nærorientalsk arkæologi i øjeblikket viser udstillingen Food & Identity om menneskets forhold til mad gennem tiderne. Udstillingen kan ses de næste par uger.

- Ny nordisk mad og palæodiæten er oplagte eksempler på, at vi mennesker meget gerne vil udtrykke, hvem vi er gennem det, vi spiser – men også at vi i lige så høj grad bruger maden til at udtrykke, hvem vi ikke er. Mad kan både bruges til at lægge afstand til andre mennesker ved at understrege, at man i hvert fald ikke spiser det samme som dem på den anden side af hegnet. Men det kan jo også være en glimrende måde for fremmede kulturer at møde hinanden på: At smage på fremmedartet mad kan i den forstand være en måde at tilegne sig en ny kultur på, fortæller lektor og nærorientalsk arkæolog Susanne Kerner.

Sammen med studerende og kolleger har kun udviklet udstillingen Food & Identity, som i øjeblikket kan ses på i stueetagen i KUB Søndre Campus – i daglig tale fakultetsbiblioteket. Udstillingen består af en montre med forhistoriske redskaber brugt til madlavning samt ni plakater, der viser forskellige aspekter af mad som identitetsskaber – fx hvordan fortidige konger har brugt mad til at vise, hvor magtfulde de var, eller hvordan særlige kødudskæringer markerer kulturelt tilhørsforhold.

- Den assyriske konge Assurnasirpal II, der var konge fra 883 til 859 f.Kr., fik fx rejst et stenmonument i anledning af en storslået banket, hvor han havde indbudt 70.000 mennesker. Teksten på stenen beskriver i detaljer de enorme mængder mad, han serverede – bl.a. 14.000 får og 500 antiloper! Ud over at demonstrere, hvor magtfuld og rig han var, var banketten også en mulighed for at skabe diplomatiske forbindelser med fremmede magter, som også var inviteret til festen. Det handler nemlig ikke kun om, hvilke fødevarer du indtager, men lige så meget om hvem du spiser dem sammen med.

Ældgamle opskrifter i nye klæder

Ud over genstandene og plakaterne har Susanne Kerner og hendes studerende produceret en video, hvor de tilbereder retter, som stammer fra 3500 år gamle babylonske kileskrifttavler. Videoen kan både ses nedenfor og på en skærm i udstillingslokalet:

- Som forberedelse til udstillingen brugte vi blandt andet et par dage på at se, om det var muligt at genskabe de opskrifter, som er beskrevet på babylonske tavler. Det var ikke helt nemt, for der er ikke angivet kogetider eller mål i opskrifterne, så vi måtte prøve os frem. Men vi fik faktisk lavet en helt hæderlig lammesuppe og nogle lækre fyldte dadler, slutter Susanne Kerner.

Se udstillingen Food & Identity på fakultetsbiblioteket.